BLOG 465. dan epidemije: Udruženje ugostitelja – MZ da donese odluku o otvaranju sala, bazena i noćnih klubova

 

Kosovsko udruženje ugostitelja ponovo je juče zatražilo od kosovskog ministarstva zdravlja da donese odluku o otvaranju bazena, velikih sala za svadbe i proslave i otvaranju noćnih klubova, preneli su prištinski mediji. Prema ranijim najavama, ova odluka trebala je da bude donešena još prošle nedelje, tačnije 15. juna, a kako ovo udruženje saopštava odluke i dalje nema. „Sad je 21. i to pokazuje neodgovornost i nebrigu institucija u odnosu na vanrednu ekonomsku situaciju kroz koju prolazi ovaj najpogođeniji sektor“, poručili su ugostitelji. Oni traže pojašnjenje, kao i efikasno donošenje odluka. „Svaki dan je neophodan, a svako odlaganje je kritično! Stoga vas hitno pozivamo da donesete odluku! PROBUDITE SE !! DOŠLO JE LETO !!“, ističu.

Prva turska vakcina protiv korona virusa u trećoj fazi kliničkog ispitivanja

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je u trećoj fazi kliničkog ispitivanja prva turska vakcina protiv korona virusa koja će se zvati „Turkovak“ (TURKOVAC), prenosi Danas.

Ministar zdravstva, Fahrudin Koča, je rekao da su ispitivanja u prvoj i drugoj fazi pokazala imunološki odgovor na vakcinu i njenu bezbednost. Istakao je da je vakcina „ponos države“.

Erdogan je rekao da je neophodno da Turska ima svoju vakcinu koju će koristi i izvoziti.

„Turkovak“ koristi tehnologiju „inaktiviranog virusa“ i razvijen je na Univerzitetu Erdžies, u Anadoliji.

Prvu dozu u trećoj fazi ispitivanja primio je danas jedan dobrovoljac, što su putem video konferencije gledali Erdogan i drugi zvaničnici.

Kosovo dobija donaciju medicinske opreme od Japana

Kosovsko ministarstvo zdravlja dobilo je medicinsku opremu u vrednosti od 810.000 evra, koju je donirala japanska vlada, prenosi Koha.

Donacija je dopremljena kao podrška Japana bolničkim institucijama na Kosovu kako bi se povećali kapaciteti zdravstvenih ustanova u borbi protiv pandemije.

Kosovska vlada odobrila venčanja, mature i druge proslave

Kosovska vlada usvojila je danas ublažene anti-kovid mere i dozvolila održavanje zabava, venčanja i maturskih proslava u trajanju do 23 časa, saopšteno je.

Organizacija slavlja biće dozvoljena pod uslovom da se koristi 30 odsto prostora.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko ministarstvo zdravlja: 18 novih slučajeva virusa korona, jedna osoba preminula

Za poslednja 24 sata na Kosovu zabeleženo je 18 novih slučajeva koronavirusa, dok je broj testiranih 1.963, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje, prenoseći podatke kosovskog ministarstva zdravlja.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija 24 sata: 72 nova slučaja, preminulo šest osoba

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovid-19 preminulo šest osoba. Zvanično su potvrđena 72 nova slučaja infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

Stručnjak SZO-a isključio veštačko poreklo koronavirusa

Sumnje da je koronavirus veštačkog porekla „nemaju nikakve vrednosti“, smatra ruski virolog i stručnjak Svetske zdravstvene organizacije Dmitrij Lvov, objavila je Kineska medijska grupa (CMG), prenosi Beta.

„Koronavirusi su uglavnom povezani sa slepim miševima“, rekao je Lvov.

Govoreći o koronavirusu, Lvov je za rusku televizuju rekao da je „osoba koja je bila prvi izvor te infekcije, verovatno jela meso životinje koja je imala ekološke veze sa slepim miševima“.

On je kazao da je tokom istorije pripitomljavanja divljih životinja oko 150 vrsta virusa prešlo na ljude.

Nemačka ambasada u Prištini najavila mere olakšavanja putovanja za potpuno vakcinisane građane
Kako je navedeno u saopštenju ove ambasade, osobe koje su u potpunosti vakcinisane n od 25. juna ove godine mogu ponovo da poslovno ili turistički putuju u Nemačku, pod uslovom da imaju važeću vizu.
“Samo one osobe koje su vakcinisane nekom od vakcina navedenih na internet stranici Instituta Paul Ehrlich (PEI) (trenutno BionTech-Pfizer / Cominarti, Moderna, AstraZeneca / Vaxzevria i Johnson & Johnson / Jannssen) mogu ući u Nemačku, ako od prijema poslednje potrebne doze do prošlo je najmanje 14 dana.
Trenutno se ovo odnosi samo na vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA). Proširenje na druge vakcine sa uporedivim standardom zaštite planira se čim se završe neophodni testovi” navodi se u saopštenju.
Za ulazak mora biti predočen digitalni kovid sertifikat iz EU ili uporedni dokaz o vakcinaciji u digitalnom ili papirnom obliku na nemačkom, engleskom, francuskom, italijanskom ili španskom jeziku. 
Testovi pokazali efikasnost kubanske vakcine od 92,28 odsto

Kubanski kandidat za antikovid vakcinu Abdala pokazuje efikasnost od 92,28 odsto protiv te bolesti na kliničkim probama, saopštila je sinoć laboratorija koja razvija ovaj preparat.

Vakcina Abdala, koju razvija državna farmaceutska grupa Bio Kuba Farma, pokazuje (CIGB) efikasnost od 92,28 odsto posle tri dobijene doze, objavila je preko Tvitera ta grupa.

Vakcina je u finalnoj fazi kliničkih proba i treba da dobije zvanično odobrenje kubanskih vlasti krajem juna ili početkom jula.

To je drugi kubanski kandidat za vakcinu, pored vakcine Soberana dva instituta Finlej.

Šekler o indijskom soju: Srbija neće ostati izolovano ostrvo

Virusolog Milanko Šekler rekao je danas da ispitivanja jasno ukazuju da sve vakcine trenutno štite više od 90 odsto u odnosu na klasične sojeve korona virusa.

Kada je reč o pojavi indijskog soja korona virusa u Srbiji, nećemo ostati izolovano ostrvo, poručio je za RTS virusolog Milanko Šekler i dodao da iskustva iz Britanije pokazuju da su simptomi zaraze od indijskog soja bl blaži.

Šekler kaže da ti simptomi podsećaju na grip, da nema gubitka čula mirisa, ali i da se taj soj lakše prenosi, što je, prema njegovoj oceni, razlog za optimizam.

„Mogao bih da kažem i da mi se sviđa što je tako, i to bi mogao biti korak u dobrom smeru, jer bi moglo da se pokaže da takva mutacija virusa znači i manju smrtnost“, rekao je Šekler.

Srpske sredine na KiM: I danas bez novoobolelih i preminulih

Od ukupno 29 testiranih uzoraka u srpskim sredinama na KiM, prema poslednjim podacima, nema novoobolelih od kovida, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica.

Do sada je u srpskim sredinama registrovano ukupno 6.065 osoba pozitivnih na koronavirus.

Opširnije u posebnoj vesti.

Dr Đurić: Kraj epidemije kada prođu četiri nedelje bez novih slučajeva zaraze

Doktor Predrag Đurić kaže da je nemoguće davati prognoze o epidemiološkoj situaciji na jesen i da je pandemija dinamičan proces.

Doktor Predrag Đurić kaže da je za kraj epidemije koronavirusa potrebno da prođu četiri nedelje bez novih slučajeva zaraze. On ističe da je cifra od 50 odsto vakcinisanih za kraj epidemije arbitaran stav.

„Mi imamo stotinjak slučajeva i to nije mali broj„, kaže doktor Đurić u emisiji „Probudi se“ na TV Nova S.

Opširnije u posebnoj vesti.

SZO: Siromašne zemlje nemaju dovoljno vakcina, u Africi treći talas korone

Veliki broj siromašnih zemalja koje dobijaju vakcine preko globalnog programa „Kovaks“ nemaju dovoljno doza za nastavak imunizacije, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), piše Srna.

Visoki savetnik u SZO Brus Ajlvard rekao je da je preko „Kovaksa“ do sada isporučeno 90 miliona doza 131 državi.

On je naglasio da to nije ni izbliza dovoljno za zaštitu stanovništva od virusa koji se i dalje širi svuda po svetu, preneo je BBC.

Nestašica vakcina dešava se u vreme kada zemlje u Africi beleže treći talas infekcija.

Od 80 država sa nižim primanjima iz „Kovaksa“, najmanje polovina nema dovoljno vakcina da bi u ovom trenutku mogla da sprovodi imunizaciju, rekao je zvaničnik SZO.

Ajlvard je dodao da su neke zemlje pokušale da naprave alternativne aranžmane da bi rešile nestašicu i da zato plaćaju vakcine po cenama koje su veće od tržišnih.

Rusija: Od 25. juna vakcinacija novim Sputnjik Lajtom

Sputnjik Lajt je u osnovi prva komponenta vakcine Sputnjik V i njena efikasnost je procenjena na skoro 80 odsto. Prve doze nove vakcine Sputnjik Lajt biće dostupne građanima od 25. juna, saopštio je danas ministar zdravstva Rusije, Mihail Muraško.

„Vakcine Sputnjik Lajt koje mogu da posluže i kao druga doza za revakcinaciju, trenutno prolaze testove proizvodnje i kvaliteta. Mislim da će tokom sledeće nedelje Sputnjik Lajt biti na tržistu, a od 25. juna prve doze biće administrirane civilnoj populaciji“, potvrdio je Muraško, prenosi Tanjug.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.