Kosovska vlada odobrila venčanja, mature i druge proslave

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

Kosovska vlada usvojila je danas ublažene anti-kovid mere i dozvolila održavanje zabava, venčanja i maturskih proslava u trajanju do 23 časa, saopšteno je.

Organizacija slavlja biće dozvoljena pod uslovom da se koristi 30 odsto prostora.

Maksimalan broj gostiju u prostoru od 100 kvadratnih metara je 30, a takođe nije dozvoljen prijem više od 200 gostiju, dok rastojanje između stolova mora iznositi 3 metara.

Takođe, u sklopu novih mera se navodi da će muzika biti dozvoljena do 22.45.

Što se tiče ugostiteljskih objekata, dozvoljen im je rad takođe do 23.00, a muzika do 22.45.

Osim toga, dozvoljeno je do 50 gostiju na 100 metara kvadratnih, na površini na kojoj se poslužuju hrana i piće, a menadžeri treba da obezbede gostima udaljenost od 1 metar.

Delatnost tržnih centara dozvoljena je u skladu sa odgovarajućim uputstvom, kojim se predviđa da bude jedna osoba na osam kvadratnih metara.

Nove mere odnose se i na javni prevoz, na organizacije kulturnih i sportskih aktivnosti itd.

Kako je saopšteno, prevoznicima u drumskom putničkom prevozu biće dozvoljen rad punim kapacitetom, pod uslovom da osoblje i putnici stalno nose masku, dok će taksi vozilima biti dozvoljeno da prevoze do 3 putnika.

Što se tiče pozorišta, biblioteka, galerija, ansambla, baleta, bioskopa, omladinskih centara, muzeja, kulturnih centara, biće dozvoljeno da rade koristeći 50 odsto svojih prostorija.

A odgovorni za organizovanje kulturnih aktivnosti treba da obezbede prostor tako da gosti drže udaljenost od 1,5 metar.

Sport i rekreacija se odvijaju u skladu sa lokalnim i međunarodnim sportskim protokolima. Prema odluci, dozvoljena je i upotreba teretani.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.