Blog 165. dan epidemije: Preminulo devetoro na Kosovu, 120 novoobolelih i 122 izlečenih

Foto: N1

Sa preko 4.700 hospitalizovanih kovid pozitivnih osoba u Srbiji u drugoj polovini jula, taj broj je juče došao na 626 zbog čega je veći broj zdravstvenih ustanova poslednjih nedelja napuštalo kovid sistem. Mnogi gradovi su ukinuli i vanrednu situaciju, a juče je treći od poslednjih 7 dana koji beleži manje od 100 novozaraženih. Ovo je „idealna situacija“ za početak školske godine, smatraju stručnjaci, ali upravo ova okolnost može dovesti do novog porasta broja obolelih ukoliko se mere ne budu poštovale na propisan način. Međutim, kako epidemiološka situacija na Kosovu nije jednako povoljna, škole u srpskom obrazovnom sistemu nastavu će najverovatnije ove godine otpočeti onlajn, dok će škole u kosovskom obrazovnom sistemu u potpunosti odložiti početak godine za 14. septembar.

Građani Srbije mogu da putuju u Bugarsku bez PCR testa

Građani Srbije, Turske i Belorusije ponovo mogu da ulaze u Bugarsku bez obaveze da pokažu negativan PCR test, saopštilo je bugarsko ministarstvo zdravlja, prenosi N1.

Kako je objavljeno na zvaničnoj internet stranici ministarstva, poništena je i naredba o obaveznom karantinu za putnike iz Srbije, Turske i Belorusije koji su ušli u Bugarsku između 20. i 31. avgusta.

SZO upozorava: Prebrzo otvaranje i relaksiranje mera – recept za katastrofu

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Grebejesus upozorio je da je prebrzo otvaranje ekonomija i relaksiranje mera uvedenih zbog pandemije „recept za katastrofu“, prenosi N1.

Dodao je da „što više država ima kontrolu nad virusom, to će više njih moći da se otvori“ i insistirao na tome da zemlje prilikom ponovnog otvaranja moraju ozbiljno da se pozabave merama za sprečavanje širenja zaraze.

On je sprečavanje velikih događanja, zaštitu ranjivih grupa i pronalaženje, izolovanje, testiranje i zbrinjavanje zaraženih i njihovih kontakata naznačio kao četiri ključne tačke kojih države, ali i pojedinci, treba da se pridržavaju.

Preminuo zaposleni u bolnici u Đakovici oboleo od kovid-19

Radnik u Opštoj bolnici u Đakovici preminuo je od kovid-19, saopštila je ova zdravstvena ustanova.

Menadžment, kolege, i osoblje bolnice je uputilo saučešće porodici Rizvanoli, rekavši da će ga se uvek sećati kao dobrog prijatelja i čoveka poštovanog među zdravstvenim radnicima.

63 godišnji muškarac radio je kao vozač u ovoj bolnici.

Kon: Pred početak školske godine me više brine ponašanje odraslih nego dece

„Najviše me brinu pred 1. septembar, ne toliko deca, koliko odrasli i njihovo ponašanje“, ocenio je epidemiolog Predrag Kon.

Kon je u Beogradskoj hronici rekao da su sve škole dobile jasna uputstva da su deca obavezna da u školu dođu sa maskama, koje moraju nositi sve dok ne sednu na svoje mesto, kada je bezbedno mogu skinuti.

„Mi preporučujemo da je nose ceo školski dan, jer nema ništa sigurnije od toga“, dodao je Kon.

Za nastavnike, dodao je Kon, bitno je da i oni nose masku dok drže nastavu, kako se ponašaju u međuvremenu i da ne dolaze bolesni.

Za razliku od centralne Srbije, u srpskim sredinama na teritoriji KiM nastava će se za sada odvijati online putem.

JKP „Komunalac“ iz Gračanice uredilo prilaz bolnici u Lapljem Selu

Javno komunalno preduzeće „Komunalac“ iz Gračanice uredilo je prilaz kovid bolnici u Lapljem Selu čime je, kako je rečeno, omogućen lakši pristup objektu, kao i mogućnost transporta pacijenata do bolničkih soba.

Više o tome u posebnoj vesti.

„Danica Jaramaz“: Predškolske ustanove neće raditi zbog „loše epidemiološke situacije“

Nakon što je u srpskim sredinama na KiM odložen povratak u školske klupe i najavljena primena online metoda nastave do daljnjeg „zbog loše epidemiološke situacije“, iz istog razloga, kako je saopštila predškolska ustanova u Kosovskoj Mitrovici „Danica Jaramaz“, neće raditi i predškolske ustanove.

Više o tome u posebnoj vesti.

Povratak u škole u srpskim sredinama odložen zbog „loše epidemiološke situacije“ ili „nekooperativnosti Prištine“?

Učenici osnovnih i srednjih škola sa KiM koji pohađaju nastavu u srpskom obrazovnom sistemu sutra se neće vratiti u školske klupe. Nastava će se odvijati online putem. Ovakva odluka doneta je zbog „loše epidemiološke situacije“, obavestila je danas direktore škola načelnica Školske uprave Ministarstva prosvete Srbije za KiM, Jasmina Dedić. Sa druge strane, prema navodima ministra prosvete Srbije, Mladena Šarčevića, razlog je „nekooperativnost Prištine“.

Sutra u Srbiji počinje nova školska godina. Za povratak mališana u školske klupe, nasuprot online nastavi, prema navodima srpskog ministarstva prosvete, opredelilo se 97 odsto roditelja osnovaca. Međutim, u srpskim sredinama na teritoriji KiM nastava će se za sada odvijati online putem.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

U domovima za stare 114 korisnika zaraženo

U domovima za stare i ustanovama socijalne zaštite koronavirusom zaraženo je 114 korisnika i 48 zaposlenih, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prenosi N1.

Do sada su izlečena 932 korisnika ustanova socijalne zaštite i 371 zaposlenih.

Preminule dve osobe u Srbiji, registrovan još 41 slučaj zaraze

U Srbiji je do 15 časova registrovan još 41 slučaj infekcije koronavirusom, dve osobe su preminule, dok je 638 pacijenata hospitalizovano, saopšteno je na sajtu covid19.rs.

U Srbiji je na prisustvo koronavirusa u poslednja 24 časa testirano 5.829 osoba.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Priština: Preminulo devetoro, 120 novoobolelih i 122 izlečenih

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano još 120 slučajeva inficiranja virusom korona, preminulo je devet osoba, dok je broj izlečenih pacijenata 122, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Broj preminulih od početka pandemije je 525, dok su od poslednjeg preseka stanja na koronavirus testirane 452 osobe.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

U kovid bolnicama u Vranju 31 pacijent

U kovid bolnicama u Vranju, prema najnovijim podacima, ukupan broj pacijenata je 31, od čega je osam pozitivno na koronavirus, javlja RTS.

Među hospitalizovanima nema dece, trenutan broj slobodnih mesta je 149, otpušten je jedan pacijent, a novih prijema nije bilo, objavljeno je na sajtu grada.

Tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti obavljeno je ukupno 46 pregleda od čega je bilo 18 prvih, a 28 kontrolnih pregleda.

U Zlatiborskom okrugu registrovana dva nova slučaja zaraze

U poslednja 24 sata u Zlatiborskom okrugu potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, po jedan u Priboju i Bajinoj Bašti, saopštio je užički Zavod za javno zdravlje.

Od početka epidemije, u okrugu je potvrđeno 2.534 obolelih od kovida-19, od kojih su preminula 64 pacijenta.

Šarčević: Prvi čas posvećen kovidu, nema ekskurzija u prvom polugodištu

Ministar prosvete Mladen Šarčević navodi da će u svim školama u Srbiji sutra prvi čas biti posvećen kovid infekciji, ali će se o koronavirusu govoriti i na časovima razredne nastave, građanskom vaspitanju, biologiji, fizičkom i zdravstvenom vaspitanju. Ističe da su škole dobile preporuku da se ne organizuju đačka putovanja u prvom polugodištu.

„Na svakih 15 dana radićemo presek stanja u školama. Na osnovu toga davaćemo preporuke kako će se raditi od 15. septembra, kako od 1. oktobra. Ne smemo da idemo prebrzo“, rekao je Šarčević novinarima nakon obilaska Osnovne škole „Duško Radović“ na Novom Beogradu.

Problem u školama sa velikim brojem učenika predstavlja organizovanje produženog boravka te će, prema rečima ministra, morati da se iznađu bolja rešenja.

Od početka pandemije na Kosovu testirano manje od tri odsto stanovništva

Na Kosovu je od početka pandemije testirano manje od tri odsto stanovništva. Od 13. marta kada su registrovana  prva dva slučaja, do danas, testirano je 50.683 osoba suspektnih na prisustvo virusa korona, što je svega 2,78 odsto stanovništva, prenosi Klan Kosova.

Od 50.683 sumnjivih slučajeva, ukupan broj pozitivnih slučajeva od početka pandemije je 13.334, od kojih je izlečeno 9.473 osoba i registrovano je ukupno 516 smrtnih slučajeva, dok je broj aktivnih slučajeva 3.345.

Tokom avgusta na Kosovu je registrovano 5.000 slučajeva zaraze koronavirusom.

U poređenju sa susednim državama, samo Srbija i Severna Makedonija imaju višu stopu infekcija i smrtnih slučajeva.

Zemaj: Postignut sporazum o dolasku italijanskih lekara na Kosovo

Kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, sastao se sa ambasadorom Italije na Kosovu, Nikolom Orlandom, sa kojim je razgovarao o zdravstvenoj saradnji, kao i o merama preduzetim za upravljanje epidemiološkom situacijom.

„Zamolio sam Italiju da nam pomogne tako što će nam poslati zdravstvene radnike, posebno reanimacione lekare, anesteziologe, da nas podrže svojim iskustvom u ovo vreme pandemije”, naveo je Zemaj na svom Fejsbuk profilu.

Zemaj je naglasio da je pre nedelju dana postignut relevantan sporazum sa italijanskom stranom o dolasku lekara na Kosovo kako bi pomogli u suzbijanju pandemije covid-19.

Takođe je naveo da se posredstvom Orlanda zahvalio Italiji na „kontinuiranoj podršci koju je Kosovu pružalo tokom ovih godina, a posebno u ovom teškom vremenu pandemije“.

Podsećamo, na inicijativu Italije održan je video sastanak između ministra zdravlja Srbije, Zlatibora Lončara i ministra zdravlja Kosova, Arbena Vitie još u aprilu, nakon kojeg je dogovoreno da srpski zdravstveni radnici nesmetano ulaze na Kosovo, i nakon kog je Srbija upitila Kosovu donaciju od 1.000 testova na covid-19, a zbog čijeg prihvatanja je tadašnja Kurtijeva vlada bila oštro kritikovana od strane opozicionih partija.

Ljikaj: Nastava počinje 14. septembra; Sindikalci upozoravaju da je opet moguće odlaganje

Kosovski ministar obrazovanja, Rame Ljikaj (Likaj), rekao je da će nova školska godina započeti 14. septembra, u skladu sa preporukama Nacionalnog instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja. S druge strane, Ujedinjeni sindikat obrazovnih, kulturnih i naučnih radnika na Kosovu, na čiji je zahtev početak školske godine već jednom odložen, upozorava da bi početak nastave mogao biti ponovo odložen ukoliko se ne steknu svi potrebni uslovi za bezbedno organizovanje nastave.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

U Čačku hospitalizovano 25 pacijenata

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 25 pacijenata, navodi se u izveštaju Radnog tima za praćenje širenja koronavirusa na teritoriji grada Čačka, javlja RTS.

U protekla 24 časa primljen je jedan pacijent, a otpusta pacijenata nije bilo. U respiratornom centru jedan pacijent je priključen na respirator, čeka se rezultat pi-si-ar testa.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano je 13 pacijenta, od kojih je pet prvih pregleda.

U Zaječaru još četiri osobe zaražene koronavirusom
Na osnovu 29 obrađenih uzoraka u poslednja 24 sata, u Zaječaru su registrovana četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, javlja RTS.
Od početka pandemije koronavirusom zaraženo je 395 osoba, a izlečeno je 354.
Peć: 15 pacijenata u teškom zdravstvenom stanju

U Opštoj bolnici u Peći ukupno je hospitalizovano 55 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona.

Prema poslednjem izveštaju ove bolnice, četiri pacijenta se nalaze na respiratoru, a njih 41 je na terapiji kiseonikom, dok se njih 15 nalazi u teškom zdravstvenom stanju.

Stabilna epidemiološka situacija u Pirotu

U Pirotskom okrugu beleži se pad obolelih od koronavirusa. Epidemiolozi trenutnu epidemijsku situaciju ocenjuju kao stabilnu, javlja RTS.

U poslednjih nedelju dana u Pirotu nema potvrđenih novoobolelih od kovida 19. U Zavodu za javno zdravlje objašnjavaju da je poštovanje mera dovelo do stabilne epidemiološke situacije.

Pirotske škole su se pripremile za početak nove školske godine.

Kisić Tepavčević: Neće biti drugog talasa, izvesno je da se ovaj neće ugasiti

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević i članica Kriznog štaba rekla je da po svemu sudeći na jesen nećemo imati drugi talas koronavirusa, već da ćemo u period drugih respiratornih infekcija ući sa ovim prvim, koji će se samo nastaviti.

Kisić Tepavčević je za telegraf.rs rekla da je teško da ćemo imati 28 dana bez novozaraženih, što je uslov da kažemo da je prvi talas epidemije završen, prenosi N1 pisanje 021.rs.

Prema njenoj oceni, moguće je ponovno razbuktavanje epidemije, a posebno zabrinjava činjenica da u zemljama u okruženju imamo trend porasta obolelih. Naglašava i da svi građani koji odlaze u druge zemlje na odmor treba da znaju da je trenutno veća šansa da se zaraze tamo nego u našoj zemlji.

Kisić Tepavčević je rekla da će se verovatno opet korigovati odluka o obaveznom negativnom PCR testu za državljane drugih zemalja i otkrila da imamo desetak pacijenata koji su u martu i aprilu imali koronavirus, a onda se opet zarazili.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.