Povratak u škole u srpskim sredinama odložen zbog „loše epidemiološke situacije“ ili „nekooperativnosti Prištine“?

Škola
Foto: Beta/Hina/ Admir Buljubašić

Učenici osnovnih i srednjih škola sa KiM koji pohađaju nastavu u srpskom obrazovnom sistemu sutra se neće vratiti u školske klupe. Nastava će se odvijati online putem. Ovakva odluka doneta je zbog „loše epidemiološke situacije“, obavestila je danas direktore škola načelnica Školske uprave Ministarstva prosvete Srbije za KiM, Jasmina Dedić. Sa druge strane, prema navodima ministra prosvete Srbije, Mladena Šarčevića, razlog je „nekooperativnost Prištine“.

Sutra u Srbiji počinje nova školska godina. Za povratak mališana u školske klupe, nasuprot online nastavi, prema navodima srpskog ministarstva prosvete, opredelilo se 97 odsto roditelja osnovaca. Međutim, u srpskim sredinama na teritoriji KiM nastava će se za sada odvijati online putem.

„Zbog loše epidemiiološke situacije na teritoriji KiM preporuka ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije je da osnovne i srednje škole od prvog septembra počnu sa online nastavom. Na dnevnom nivou pratiće se epidemiološka situacija u skladu sa tim sve osnovne i srednje škole će dobiti obaveštenje o početku redovne nastave“, obavestila je danas načelnica Školske uprave Ministarstva prosvete Srbije za KiM, Jasmina Dedić direktore škola na KiM-u pri srpskom obrazovnom sistemu, nezvanično saznaje KoSSev iz više izvora.

Inače, u srpskim sredinama na KiM se već danima beleži niži broj novoinficiranih na dnevnom nivou – ispod pet, dok epidemiolozi, pozivajući građne na oprez i pridržavanje mera u borbi protiv pandemije, ujedno ističu da se epidemiološka situacija poboljšava.

O ovome su u međuvremenu razredne starešine obavestile i roditelje učenika.

Potvrdu ove informacije, od same Dedić, međutim, nismo uspeli da dobijemo, jer se Dedić do objavljivanja ovog članka nije javljala na pozive novinara KoSSev portala.

Da će se sa početkom nastave u školama „malo kasniti“, prethodno je izjavio Ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević. Šarčević je međutim, kako prenosi Tanjug, kao razlog za odlaganje povratka u škole naveo to da „vlast na Kosovu nije kooperativna“.

„Situacija u enklavama na KiM nam nije najbolja, jer se tamo ne sprovode mere kao u centralnoj Srbiji. Verovatno ćemo da pomerimo za nedelju, dve. Vlasti iz Prištine su rešile da odlože početak školske godine, ali će naši đaci imati onlajn nastavu“, dodao je Šarčević.

I na centralnom Kosovu slučna je situacija. Pedagoškinja u Osnovnoj školi „Kralj Milutin“ u Gračanici, Jelena Stević, potvrdila ujedno je za KoSSev da se, prema njenim „nezvaničnim saznanjima“, nastava neće odvijati u školama od 1. septembra već da će biti online putem. Sa druge strane, navodi i da su prethodno u ovoj školi izvršene sve neophodne pripreme da se sutra učenici vrate u školske klupe.

„Do trenutka kada sam izašla sa posla bila je informacija, po planu po kom smo radili – da se kreće sa redovnom nastavom – podelili smo učenike po grupama i sve je trebalo da krene sutra u osam. Međutim saznajem oko dva, nezvanično, da će biti online nastava… ovo su neke okolnosti koje se sada nameću, tako da će verovatno biti online„, kazala je Stević, uputivši nas ujedno da se za potvrdu, ali i više i informacija obratimo direktoru škole.

Direktor O.Š, „Kralj Milutin“, Vlada Milkić, međutim, nije odgovarao na naše pozive.

Stević ujedno navodi da se na osnovu preporuka ministarstva prosvete Srbije i autonomije u uređivanju rada škole, O.Š. „Kralj Milutin“ prethodno opredelila za osnovni model u nastavi.

„Zbog velikog broja učenika podeljena su sva odeljenja na dve grupe – A i B, tako da određena je satnica i operativan plan za polazak u školu“, objasnila je Stević.

Da će učenici osnovnih škola u Severnoj Mitrovici „Sveti Sava“ i „Branko Radićević“ krenuti sa online nastavom barem do 14. septembra, potvrdili su prethodno direktori ovih škola za Radio Kontakt plus.

„Krenućemo sutra da radimo sa decom onako kako smo završili prethodnu školsku godinu. Tako je planirano za prve dve nedelje, do 14. septembra, a onda ćemo videti šta dalje“, izjavio je za ovaj medij direktor O.Š. „Sveti Sava“, Milorad Jovanović.

On je ujedno naveo da je prijem prvaka trebalo da se održi sutra, ali da će najverovatnije biti pomeren za neki drugi dan.

Direktor O.Š. „Branko Radičević“, Ivan Zaporožac, takođe navodi da će se od sutra početi sa online nastavom prema preporuci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a zbog, kako je izjavio, loše epidemiološke situacije.

Direktori su potvrdili da su škole opremljene dezinfekcionim sredstvima, te ujedno za povratak đaka u školske klupe.

14. septembra očekuje se i povratak učenika u škole pri kosovskom obrazovnom sistemu, što je danas ujedno potvrdio i kosovski ministar prosvete, Rame Ljikaj (Likaj). Sa druge strane, Ujedinjeni sindikat obrazovnih, kulturnih i naučnih radnika na Kosovu, na čiji je zahtev početak školske godine već jednom odložen, upozorava da bi početak nastave mogao biti ponovo odložen ukoliko se ne steknu svi potrebni uslovi za bezbedno organizovanje nastave.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.