Ljikaj: Nastava počinje 14. septembra; Sindikalci upozoravaju da je opet moguće odlaganje

Škola,, školska godina
Foto: RTK2

Kosovski ministar obrazovanja, Rame Ljikaj (Likaj), rekao je da će nova školska godina započeti 14. septembra, u skladu sa preporukama Nacionalnog instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja. S druge strane, Ujedinjeni sindikat obrazovnih, kulturnih i naučnih radnika na Kosovu, na čiji je zahtev početak školske godine već jednom odložen, upozorava da bi početak nastave mogao biti ponovo odložen ukoliko se ne steknu svi potrebni uslovi za bezbedno organizovanje nastave.

„Usvajanjem Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije covid-19 i objavljivanjem u Službenom glasniku, Ministarstvo zdravlja ima velika ovlašćenja i pre donošenja odluke pozvani smo zajedno sa Ujedinjenim sindikatom obrazovnih, kulturnih i naučnih radnika, Udruženjem roditelja, Ministarstvom zdravlja… i poslušali smo preporuke i odlučili smo da nova školska godina počne 14. septembra“, rekao je Ljikaj, prenosi Klan Kosova.

Gostujući u emisiji na Klan Kosova, kosovski ministar je rekao da je velikom broju učenika iz različitih razloga bilo nemoguće da prati nastavu na daljinu.

„9.700 učenika nije moglo da nastavi učenje na daljinu. Neko nije imao tehnološku opremu, pristup internetu i pristup kablovskom sistemu ili je u porodici bio veliki broj dece“, rekao je Ljikaj.

Međutim, za razliku od ministra obrazovanja koji je saopštio da je na zajedničkom sastanku odlučeno da nastava počne 14. septembra, iz Ujedinjenog sindikata prosvetnih radnika poručuju da ni ovaj datum nije konačan, kao i da će ponovo tražiti odlaganje ukoliko se ne obave sve neophodne pripreme, kako „škole ne bi postale leglo zaraze“.

Kako prenosi Gazeta Express, sekretar Ujedinjenog sindikata prosvetnih radnika, Imer Imeri, za Ekonomia Online kaže da je odlaganje nove školske godine odlučeno na osnovu preporuka zdravstvenih ustanova, kako bi se zaštitili učenici i nastavnici.

„Na sastanku koji smo juče održali, na kojem je bilo mnogo aktera, i nakon duge diskusije došli smo do zaključka da je bolje odložiti nastavni proces za 14 dana“, rekao je, i dodao da je neophodno u ovom dvonedeljnom periodu izvršiti potrebne pripreme za početak nastave.

Imeri je istakao da ni u jednoj školi nemaju sredstva za dezinfekciju ruku, kao i da je potrebno vreme za sklapanje ugovora sa kompanijama za snabdevanje dezinfekcionim sredstvima.

„Ako se svi akteri angažuju vrlo ozbiljno kako bi ispunili uslove koje je dao NIZJZ, mislim da ćemo uspeti. Škole nemaju sredstva za sanitarnu zaštitu, treba im neko vreme da zaključe ugovore sa kompanijama koje ih snabdevaju, zatim, nemamo listu rezervnih nastavnika koji bi zamenili nastavnike koji se razbole i budu sprečeni da rade”, naveo je Imeri.

Odlaganje nastavnog procesa je stvarna opcija, kaže Imeri, ako kriterijimi Nacionalnog instituta za javno zdravlje ne budu ispunjeni.

„Rekli smo im vrlo iskreno da ako se 14. septembra nađemo u istoj situaciji kao danas, opet ćemo apelovati da ne započnemo s nastavom, zato što vidimo kao veći gubitak ljudske živote nego gubljenje nastavnog procesa i ne želimo da škole budu leglo epidemije i njenog širenja. Želimo da budu leglo znanja“, zaključio je Imeri.

Povezani članci:

Kosovo: Odlaže se za 14. septembar početak nove školske godine

Kosovski sindikat prosvetnih radnika traži odlaganje početka nastave za 10 dana

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.