Blog 160. dan epidemije – SZO: Pada broj novozaraženih i smrtnih slučajeva od koronavirusa u svetu

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

Pandemija koronavirusa i dalje pogađa svet ali poslednji nedeljni podaci koje je objavila Svetska zdravstvena organizacija pokazuju usporavanje epidemije u najvećem broju regiona, posebno na američkom kontinentu. Više od 1,7 miliona novih slučajeva zaraze COVID-19 i 39.000 novih smrtnih slučajeva prijavljeno je SZO u periodu od 17. do 23. avgusta što predstavlja smanjenje od pet odsto po broju zaraženih i 12 odsto po broju umrlih u odnosu na prethodnu nedelju od 10. do 16. avgusta.

Kombinovani model nastave na fakultetima – teorijski deo online, praktični na fakultetima

Rektorka Univerziteta u Beogradu, Ivanka Popović, kaže za RTS da kombinovani model podrazumeva da se teorijski deo nastave više izvodi onlajn, a da se forsira praktična nastava na fakultetima. Što se tiče mogućnosti smanjenja školarina, navodi da fakulteti mogu da izađu u susret tamo gde je to potrebno, ali da ne može svim studentima biti smanjena školarina.

Koha: Kosovo će besplatno dobiti preko 300.000 vakcina protiv kovid-a, očekuje se kupovina još 1.2 miliona

Kosovo je obezbedilo preko 300 hiljada doza vakcine protiv COVID-19 preko Svetske zdravstvene organizacije i asocijacije GAVI.

Prema zvaničnicima SZO, Kosovu je zagarantovano da će, jednom kada vakcina bude u upotrebi, Kosovo dobiti besplatne vakcine za 20% stanovništva, prenosi Koha.

Više o tome u posebnoj vesti

Evropa u prvom talasu planira da vakciniše 40 odsto stanovnika

Države Evropske unije, Velika Britanija i partneri EU dogovorili su nacrt plana vakcinisanja protiv kovida-19 za najmanje 40 odsto svojih stanovnika, korak koji bi mogao da ugrozi plan Svetske zdravstvene organizacije (SZO), prenosi Rojters.

Cilj EU za početno vakcinisanje dvostruko je veći od cilja SZO koji bi najpre putem globalne šeme nabavke kupio vakcine za 20 odsto svetskog stanovništva koje pripada najranjivijim grupama.

Za stanovnike Kosova obavezan PCR test za tranzit kroz S. Makedoniju

Svi stanovnici Kosova koji prolaze kroz Severnu Makedoniju moraju obavezno da imaju negativan PCR test na COVID-19, odlučila je danas Vlada u Skoplju, prenosi Beta.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovska vlada usvojila „master plan“ i odluku o finansijskoj podršci za novu školsku godinu

Kosovska vlada odlučila je na današnjoj sednici da usvoji master plan kojim su predviđena tri oblika za sprovođenje nastave, kao i odluku o instiucionalnoj finansijskoj podršci u iznosu od 9.5 miliona evra za početak i sprovođenje školske 2020-2021 godine.

Opširnije u posebnoj vesti.

Ambasada SAD u Prištini predala osam temperaturnih skenera Kosovu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini predala je danas osam temperaturnih (termo) skenera kako bi podržala odgovor Kosova na epidemiju COVID-19. Ovi skeneri, donacija USAID-a, biće postavljeni na četiri kopprelaza i na aerodromu u Prištini.

„Postavljanje ovih temperaturnih skenera na osam ulaznih tačaka, uključujući međunarodni aerodrom Priština, omogućiće adekvatno pregledavanje dolazaka putnika – doprinoseći preventivnim naporima da se zaustavi daljie prenošenje na Kosovu“, rekao je zamenik šefa misije , Nikolas Đijakobe.

U ustanovama socijalne zaštite kod 118 korisnika potvrđeno prisustvo korone

Zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa COVID – 19 kod 118 korisnika i 40 zaposlenih, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Priština: 157 novoinficiranih i 4 preminulih

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano još 157 slučajeva inficiranja virusom korona, preminule su četiri osobe , dok je broj izlečenih pacijenata 157, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija 24 časa: 154 novoobolelih, još dve osobe preminule

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 154 novih slučajeva infekcije koronavirusom, još dve osobe su preminule, dok je 734 pacijenata hospitalizovano, saopšteno je na sajtu covid19.rs.

Od početka epidemije u Srbiji je preminulo ukupno 707 osoba. Nakon današnjeg preseka procenat smrtnosti je 2.28%.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Još šestoro obolelih u Zlatiborskom okrugu

U poslednja 24 sata u Zlatiborskom okrugu potvrđeno je još šestoro obolelih od kovida 19, saopštio je užički Zavod za javno zdravlje, prenosi RTS.

Petoro novoobolelih zabeležio je Priboj, a jednog Nova Varoš.

Od početka epidemije do danas, u Zlatiborskom okrugu potvrđen je ukupno 2.491 slučaj infekcije kovidom 19, a preminula su 64 pacijenta.

Užice ima najveći broj obolelih u okrugu, ukupno 826, podaci su Zavoda.

Na kovid odeljenjima u Čačku 24 pacijenta

Na svim kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku sada je smešteno 24 pacijenata, saopštio je čačanski Radni tim za praćenje koronavirusa, prenosi N1.

Sa teškom kliničkom slikom zbog koronavirusa u čačanskoj bolnici je dvoje pacijenta, od kojih je jedan priključen na respirator.

U protekla 24 sata u prijemnoj ambulanti čačanske bolnice pregledano je 25 osoba sa simptomima kovid infekcije, od kojih je dvoje primljeno na bolničko lečenje, navodi se u saopštenju Radnog tima.

U Rasinskom okrugu jedan novooboleli

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Kruševac, tokom protekla 24 časa u Rasinskom okrugu zabeležen je samo jedan novi slučaj infekcije koronavirusom i to u Kruševcu, javlja RTS.

Od početka epidemije kovid 19 potvrđen je kod 1.432 osobe, najviše u Kruševcu 867.

U odnosu na prethodni dan, borj hospitalizovanih je manji za troje, pa se na Infektivnom odeljenju opšte bolnice trenutno na lečenju nalazi 14 pacijenata.

U kovid ambulanti juče je obavljeno 60 pregleda, znatno manje nego prethodne nedlje, i to više kontrolnih nego prvih.

Vranje: Hospitalizovano 30, kod osam osoba potvrđen virus

Prema poslednjim podacima Štaba za vanredne situacije, u kovid bolnicama u Vranju hospitalizovano je 30 pacijenata. Kod osam osoba je potvrđen koronavirus.

Na kućno lečenje otpuštena su tri pacijenta, a tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti ATD obavljeno je 97 pregleda, od čega prvih pregleda 28, a kontrolnih 69.

Uzorkovana je krv kod 57 pacijenata i urađen 41 rendgenski snimak pluća.

Urađeno je 10 brzih testova i 22 pi-si-ar testa.

Opština Kosovska Mitrovica obezbedila sredstva za dezinfekciju škola

Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica, u susret novoj školskoj godini, za mitrovičke škole obezbedio je skoro tri litara kubnih etil alkohola, preko dve tone hlora i gela za pranje ruku.

Detaljnije pročitajte u posebnoj vesti.

Od danas se nepoštovanje epidemioloških mera na Kosovu kažnjava sa 35 evra, najviša kazna 2000 evra

Mera iz Zakona o pandemiji objavljena je u Službenom listu u utorak. Zakon je inicirala predsednica skupštine Vjosa Osmani.

U njemu je predviđena skala kazni za nepridržavanje zaštitnih mera u pandemiji. Najniža kazna za nenošenje maski je 35 evra i primenjivaće se za fizička lica koja ne nose masku i ne pridržavaju se fizičke distance, dok najviša iznosi 2.000 evra, i predviđena je za pravna lica.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Odgovor bolnice u Vučitrnu na tužbu porodice preminulog pacijenta: Primljen u veoma teškom stanju, imao prateće bolesti

Pacijent M.D. (1944), iz Srbice, preminuo je 18. avgusta od posledica covid-19 u Opštoj bolnici u Vučitrnu, a nakon što je njegova porodica tužila ovu zdravstvenu ustanovu za nesavesno lečenje, oglasila se i bolnica objašnjavajući da je pacijent primljen u veoma teškom zdravstvenom stanju, preneli su prištinski mediji.

U skladu sa informacijama koje su prikupili medicinski koordinatori bolnice i lekari, Opšta bolnica u Vučitrnu objašnjava da je pacijent primljen u veoma teškom zdravstvenom stanju, te da je, osim što je bio pozitivan na covid-19, imao i druge prateće bolesti.

Istakli su da je pacijent tretiran u skladu sa njegovim zdravstvenim stanjem, i pojašnjavaju da je zbog veoma lošeg zdravstvenog stanja bolnica pokušala da ga transportuje u KBC Priština, ali da usled preopterećenosti iste, transport nije bio dozvoljen.

U Novom Pazaru hospitalizovano pet pacijenata

U Novom Pazaru je ukupno hospitalizovano pet pacijenata. Nije bilo novih prijema, javlja RTS.

Otpušten je jedan pacijent, a na respiratorina nema pacijenata.

Ukupan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je 94 (57 prvih i 37 kontrolnih pregleda).

Antonijević: U srpskim sredinama na KiM dvoje novoobolelih i 25 izlečenih

Od 57 uzoraka testiranih u ponedeljak u većinski srpskim sredinama na KiM registrovana su dva nova slučaja zaraze virusom korona. U poslednja 24 sata 25 osoba je izlečeno, saopštio je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje, Aleksandar Antonijević na konferenciji za medije.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Vučitrn: Hospitalizovano 29 pacijenta

U Opštoj bolnici u Vučitrnu hospitalizovano je 29 pacijenata, od kojih je kod 27 potvrđeno prisustvo koronavirusa, dva pacijenta čeka testiranje, saopšteno je iz ove zdravstvene institucije.

Prema poslednjem izveštaju tri pacijenta se nalaze na respiratoru, dva pacijenta su na CPAP maskama, a 24 pacijenta nalazi se na terapiji kiseonikom.

U ovoj bolnici je koronavirusom zaraženo 8 medicinskih sestara dok nema zaraženih lekara.

Đakovica: 30 pacijenata na terapiji kiseonikom

Prema dnevnom izveštaju Opšte bolnicie u Đakovici, u ovoj zdravstvenoj ustanovi hospitalizovano je 57 pacijenata pozitivnih na covid-19.

Od ukupnog broja hospitalizovanih PCR potvrđenih pacijenata, njih 30 je na terapiji kiseonikom, a 5 sa CPAP maskama.

Opšta bolnica Peć: Hospitalizovano 65 pacijenata, dva na respiratorima

U Opštoj bolnici u Peći ukupno je hospitalizovano 65 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona, dok se njih 14 nalazi u teškom zdravstvenom stanju.

Prema poslednjem izveštaju ove bolnice, dva pacijenta su na respiratorima, a njih 45 na terapiji kiseonikom.

Pojačana sanitarna kontrola na graničnim prelazima Srbije

Na svim graničnim prelazima Srbije pojačana je sanitarna kontrola zbog povratka turista sa letovanja iz zemalja sa povećanim brojem obolelih.

Vlada je uvela mere za putnike iz zemalja sa nepovoljnom epidemijskom situacijom, a to su Severna Makedonija, Bugarska , Rumunija i Hrvatska.

Građani ovih zemalja koji ulaze u Srbiju moraju imati negativan pi-si-ar test ne stariji od 48 sati od datuma izdavanja.

Ostalim putnicima granična policija uručuje upozorenja gde su naznačene karakteristike i simptomi kovida 19. sa istaknutim brojevima telefona instituta za javno zdravlje.

Institut „Banjica“ više nije kovid bolnica, operacije od ponedeljka

Prve pacijente Institut „Banjica“ prima danas. Profesor Zoran Baščarević, direktor ustanove, je rekao da Institut izlazi iz kovida i prelazi na lečenje ortopedskih pacijenata, prenosi RTS.

Prema njegovim rečima, nastavlja se lečenje onih čije je lečenje prekinuto , pre svega to su pacijenti sa malignitetom, sa infekcijama i sa svežim traumama.

U kovid sistem su ušli 7. jula i sada su pripremili operacioni blok, intenzivne terapije i ambulantne prostore.

„Prvo operišemo pre svega onkološke pacijente. Od ponedeljaka ćemo imati 20 pacijenata za prijem u bolnicu, polovinu ćemo operisati i u hitnim slučajevima operišemo i nešto lakše pacijente, oko 30 ili 40 operacija će biti“, rekao je Baščarević.

Profesor je rekao da je u aprilu bilo 400, a sada 640 pacijenata koji su bili mnogo bolesniji. Izneo je podatak da se oko 5 tona kiseonika dnevno trošilo a ranije je to bilo dovoljno za period od tri godine.

Jedinica intenzivnog lečenja je bila puna, ukazao je Baščarević i dodao da su za 36 sati 7. i 8. jula primili 300 pacijenata u osam ambulanti.

Kaže da je drugi put bilo teže. Planiraju da šire kiseonična mesta.

Pozvao je građane da se pridržavaju mera da ne dovedu do toga da zdravstveni sistem ponovio zatvori ortopedski institut.

Broj zaraženih u blagom padu i u Evropi, ali ne u svim zemljama

U Evropi gde broj novih slučajeva ne prestaje da raste poslednjih nedelja, stopa rasta je blago pala i spustila se na jedan odsto u odnosu na prošlu nedelju. Broj novih smrtnih slučajeva u Evropi takođe nastavlja da pada i označava pad od 12 odsto. SZO ipak konstatuje da sve evropske zemlje nisu zabeležile takav pad i da je Španija čak zabeležila nedeljni skok od 200 odsto po broju umrlih.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.