UNICEF – 7,6 tona opreme za ličnu zaštitu zdravstvenih radnika na Kosovu

UNICEF
FOTO: UNICEF

Kao deo zajedničkih napora u borbi protiv širenja koronavirusa, UNICEF je uz podršku vlade Luksemburga donirao dodatnih 7,6 tona medicinske opreme kosovskom ministarstvu zdravlja, saopšteno je iz UNICEF-a. Od ove količine, 10% će biti isporučeno Domovima zdravlja Gračanica i bolnici u Severnoj Mitrovici.

U pitanju je četvrta isporuka medicinske opreme, koja obuhvata – 2.000 zaštitnih omotača, 600.000 HE rukavice, 3000 vizira za lice, otpornih na zamagljivanje; 200.000 hirurških kapa, 155.000 maski FFP2/N95 i 200.000 hirurških maski.

„UNICEF će nastaviti da podržava preventivne akcije u zajednicama za zaštitu zdravlja dece i njihovih roditelja i negovatelja“, rekao je šef kancelarije UNICEF-a na Kosovu, Murat Sahin, uz naznaku da je ovom donacijom podržan program patronaže – s ciljem zaštite i kako bi se zdravstveni radnici osećali sigurnije.

Iz UNICEF-a poručuju da će tokom narednih dana, uz konsultacije sa kosovskim ministarstvom zdravlja i SZO, dodeliti dodatnu opremu za ličnu zaštitu (OLZ) za zdravstvene radnike „na liniji fronta“.

Pozivaju sve na poštovanje mera u borbi protiv koronavirusa – nošenje maski, održavanje socijalne distance i redovno pranje ruku sapunom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.