Koha: Kosovo će besplatno dobiti preko 300.000 vakcina protiv kovid-a, očekuje se kupovina još 1.2 miliona

Izvor: Koha ( Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovo je obezbedilo preko 300 hiljada doza vakcine protiv kovid-19 preko Svetske zdravstvene organizacije i asocijacije GAVI.

Prema zvaničnicima SZO, Kosovu je zagarantovano da će, jednom kada vakcina bude u upotrebi, Kosovo dobiti besplatne vakcine za 20% stanovništva, prenosi Koha.

Direktor kancelarije SZO na Kosovu, Isme Humoli (Isme Humolli), dodaje da se očekuje da će vakcina biti u upotrebi do januara sledeće godine.

Iako SZO još uvek nije postavila kriterijume povodom toga koje grupe treba vakcinisati, starije osobe, osobe sa hroničnim bolestima i trudnice su grupe koje će u ovom slučaju imati prioritet.

S druge strane, planovi Ministarstva zdravlja su da se vakciniše oko 70% stanovništva. Ova institucija je saopštila da je podnela zahtev za obezbeđivanje preko 1.200.000 vakcina protiv kovid-19, koje će biti plaćene iz kosovskog budžeta.

„MZ je u cilju da se obezbede vakcine protiv kovid-19, kada budu razvijene, odobrene za upotrebu i puštene na tržište, održalo razgovore sa SZO, UNICEF-om, zemljama EU i drugim partnerima koji doprinose zdravlju Kosova. Prvo, imajte na umu da ne postoje vakcine za kovid-19 koje je odobrila SZO ili bilo koja relevantna međunarodna organizacija. Međutim, putem SZO (GAVI-Covax) Kosovu je obećano preko 300 hiljada besplatnih vakcina protiv kovid-19, dok će ostatak biti plaćen. Cilj je vakcinisati oko 70% stanovništva, u okviru čega su obuhvaćene sve ugrožene grupe ili kategorije. 20% je iznos koji se očekuje da će se bez naknade dati Kosovu, dok će ostatak finansijski pokriti Kosovo. Cilj je obezbediti preko 1.200.000 vakcina, što se smatra dovoljnim za pokrivanje ugroženih grupa“, navodi se u odgovoru Ministarstva zdravlja.

172 različite zemlje do sada su bile uključene u diskusije o potencijalnom učešću u Covax-u, globalnoj inicijativi čiji je cilj saradnja sa proizvođačima vakcina kako bi se obezbedio pristup širom sveta bezbednim i efikasnim vakcinama, kad god su licencirane i odobrene.

Covax trenutno u svom portfoliu ima najveći i najraznolikiji broj potencijalnih vakcina protiv kovid-19 – uključujući devet vakcina koji su kandidati i još devet u razvoju, dok se  pregovara sa drugim velikim proizvođačima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.