Kosovu iz IPA fondova 138 miliona evra

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, potpisao je juče finansijske sporazume sa Evropskom unijom nakon čijeg će stupanja na snagu Kosovo imati koristi od ukupno 138 miliona evra, saopšteno je iz kancelarije kosovskog premijera.

Reč je o sporazumima koji se odnose na programe IPA 2019 (drugi deo) i IPA 2020, dok će postupci za stupanje na snagu samih sporazuma, kako je saopšteno, biti pokrenuti što je pre moguće.

Zajedno sa ovim sredstvima, Kosovu će kombinovano biti dodeljeno više od 40 miliona evra drugih sredstava u vidu pozajmica od međunarodnih finansijskih institucija za velike infrastrukturne projekte u oblasti životne sredine, energetike i poljoprivrede, kao i sufinansiranje od strane kosovske vlade za neke od projekata.

Od ovih programa će Kosovo, između ostalog, ove godine dobiti 20,5 miliona evra kao budžetski grant za pomoć fiskalnoj stabilnosti i još 6 miliona evra sledeće godine, dodaje se u saopštenju.

Sprovođenje projekata finansiranih ovim sredstvima će podstaći ekonomsku reaktivaciju i uticati na ekonomski oporavak, zaključuje se u saopštenju kosovske vlade.

U toku jučerašnjeg dana potpisan je i Ugovor o grantu za projekat „Hitno finansiranje usled pandemije“, potvrdila je kosovska ministarka finansija, Hikmete Bajrami.

Ugovor vredan oko dva miliona evra, pomoći će zdravstvenom sistemu na Kosovu jačanjem kapaciteta za otkrivanja COVID-19, poručila je.

Sredstva su namenjena za kupovinu dijagnostičke, laboratorijske i druge opreme neophodne za brzo praćenje kontakata.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.