Kosovska vlada usvojila „master plan“ i odluku o finansijskoj podršci za novu školsku godinu

Škola
Foto: Beta/Hina/ Admir Buljubašić

Vest je ažurirana

Kosovska vlada odlučila je na današnjoj sednici da usvoji master plan kojim su predviđena tri oblika za sprovođenje nastave, kao i odluku o instiucionalnoj finansijskoj podršci u iznosu od 9.5 miliona evra za početak i sprovođenje školske 2020-2021 godine. 

Kako prenosi Radio slobodna Evropa, na osnovu ovog plana predviđeno je da u okviru prve faze od 1. septembra u školske klupe vraćaju učenici nižih razreda, odnosno od predškolskog do trećeg, ali i oni koji treba da krenu u 6. i 10. razred.

Druga faza počinje 7. septembra, koja će obuhvatiti četvrti i peti razred, a u trećoj fazi od 10. septembra u školu se vraćaju učenici koji će pohađati kombinovanu nastavu, sedmi, osmi i deveti razred.

Kombinovana nastava predviđa da učenici dva dana budu u školi dok će tri dana od kuće pratiti online nastavu.

Svega nekoliko dana od početka nove školske godine, iz vlade poručuju da je kosovsko Ministarstvo obrazovanja predvidelo tri oblika nastave – u školama, online i kombinovano, koji će se primenjivati na različitim nivoima, a u zavisnosti od scenarija za koji se opredele kosovski zvaničnici.

Poručuju da je vladin kabinet takođe odobrio Master plan projekta nastave 2020. godine koji „proučava sve oblike i mogućnosti organizovanja nastave u školskoj 2020-2021“.

„Dokument predstavlja tri različita moguća scenarija za organizovanje nastave u skladu sa različitim uslovima i situacijama za preduniverzitetske obrazovne ustanove na Kosovu“, dodaje se u saopštenju.

Iz kosovske vlade navode da će se online i učenje na daljinu „razvijati“ paralelno sa primenom različitih scenarija kako bi bili na raspolaganju svim učenicima na Kosovu i kao rezervni oblik u slučajevima nepredviđenih situacija.

Saopštili su koje je tehničke uslove neophodno ispuniti zarad sprovođenja predviđena tri scenarija.

Organizacija nastave u školama zahteva – ulaganje u čistoću, održavanje i dezinfekciju.

Kombinovana nastava, (nastava u školama i učenje na daljina) – ulaganje u čistoću, održavanje i dezinfekciju; angažovanje pomoćnog osoblja i nastavnika, tehničkih radnika, lekara i psihologa; razvijanje online učenja.

Online učenje na daljinu – zahteva obezbeđivanje i kupovinu tehničke opreme i usavršavanje učenika za online učenje.

Podsetimo, kosovski ministar prosvete saopštio je nadavno da je ministarstvo predstavilo vladi „Master plan“ za sprovođenje nove školske godine u skopu kog je, kako je prenela prištinska Koha, zahtevano angažovanje redovnih nastavnika da rade sa skraćenim radnim vremenom ali i angažovanje 1.000 nastavnika kao rezervno i tehničko osoblje u zavisnosti od potrebe.

„Izradili smo uputstvo za nastavu u uslovima pandemije. Nastavili smo sa obukom sadašnjih nastavnika, predvideli smo kampanje za podizanje svesti za škole i definisana je uloga inspektorata u nadgledanju mera za one koji su izrazili želju da započnu nastavu u školskim ustanovama.

Tada je ujedno doneta odluka da nastava počne u tri faze, zavisno od grupe: Jedna 1. septembra, druga 7. i treća grupa 10. septembra.

Za sada nije poznato da li će se ovaj nastavni plan primenjivati i na škole na Kosovu koje funkcionišu pri srpskom obrazovnom sistemu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.