Blinken sa Vučićem: Moraju da odgovaraju odgovorni za napade, koji su sada u Srbiji

FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav

Odgovorni za napad u Banjskoj u kojem je ubijen pripadnik Kosovske policije, a koji se sada nalaze u Srbiji, moraju da odgovaraju, kazao je državni sekretar SAD u današnjem razgovoru sa srpskim predsednikom.

Nakon što je Vučić potvrdio da je imao „težak i dug“ telefonski razgovor sa Entonijem Blinkenom, o istom se večeras oglasio Stejt department.

„Sekretar Blinken i predsednik Vučić razgovarali su o značaju preduzimanja hitnih mera za deeskalaciju tenzija sa Kosovom posle nasilja 24. septembra i smrti narednika Kosovske policije“, navodi se u saopštenju.

Blinken je ujedno izrazio podršku akcijama KFOR-a i EULEX-a u reagovanju na ovaj događaj.

Sa druge strane, kazao je da incidenti poput onih u blizini manastira Banjska predstavljaju „neprihvatljive izazove“ za KFOR i međunarodnu zajednicu.

Ujedno je pozdravio „povećano prisustvo KFOR-a“, ali i današnju odluku Severnoatlantskog saveta da ovlasti slanje dodatnih trupa.

„Sekretar je ponovio da Srbija mora da prati trenutnu deeskalaciju uz punu implementaciju svojih obaveza iz sporazuma o normalizaciji u okviru Dijaloga koji vodi EU“, naglašava se u saopštenju.

Pozivi Blinkena na odogovornost za napade, stižu u istom danu kada je upravo potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, preuzeo odgovornost, za ono što se u nedelju dogodilo u Banjskoj, uz navođenje da je želeo da „odbrani narod od okupatora“, odnosno „terora Kurtija“.

Naveo je i da je sam obavio logističke pripreme, te da o tome nikog nije obaveštavao, uključujući zvanični Beograd i Srpsku listu.

Radoičić je u svojoj izjavi takođe poručio da je spreman da se odazove pozivu nadležnih organa Republike Srbije.

Srpski predsednik je u međuvremenu praktično najavio da će Radoičić dobiti poziv, navodeći da državni organi „imaju razloga da postavljaju pitanja“.

„A šta će biti odluka tužioca, da li će da ga goni i za koje krivično delo, to je pitanje za tužioca i druge nadležne organe, a ne za mene“, rekao je Vučić.

Komentarišući razgovor sa Blinkenom, Vučić je kazao da su se oko nekih stvari usaglasili, a da oko nekih nisu.

Usaglasili su se oko toga da je potrebna deeskalacija situacije i veća uloga KFOR-a na Kosovu.

Vučić je ujedno kazao da je u razgovoru sa Blinkenom negirao tvrdnje da je Srbija uvela najveći stepen borbene gotovosti.

„To nisam potpisao, nije tačno, nemamo ni upola snaga koliko smo imali pre 2-3 meseca“, kazao je Vučić.

U međuvremenu je, međutim, stigao poziv iz Vašingtona da Srbija povuče trupe raspoređene u području ka teritoriji Kosova, odnosno zvaničnik SAD-a je izrazio zabrinutost zbog „velikog razmeštanja“, preneli su mediji.

Sa druge strane nisu se usaglasili „oko prirode onoga što se dogodilo na Kosovu“:

„Nisam želeo da se saglasim sa tim da je to bila perfektna, profesionalno urađena akcija“, kazao je Vučić, navodeći još jednom da Beograd sumnja u to da su dvojica Srba, odnosno najmanje jedan, „hladnokrvno likvidirani nakon što su se predali“ u Banjskoj, za šta je on kazao da Srbija ima dokaze.

Pročitajte još:

Kurti ne veruje Radoičiću: Vučić organizovao napad; 24. je trebalo da bude početak rata

Vučić siguran: Organi će da pozovu Radoičića; O ubistvima Srba – „gonićemo hladnokrvne ubice“

Petronijević: Nema mesta vođenju postupka protiv Radoičića, došao da spreči teror

Milan Radoičić preuzeo na sebe svu odgovornost za Banjsku, podneo ostavku


O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na Severu

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.