RSE: SAD traže da Srbija povuče trupe raspoređene u području ka teritoriji Kosova

FOTO: KoSSev
FOTO: KoSSev

Koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Džon Kirbi (John Kirby) izrazio je zabrinutost Vašingtona zbog, kako je rekao, „velikog razmeštanja srpskih trupa duž granice sa Kosovom“.

„Pratićemo veliko srpsko raspoređivanje duž granice sa Kosovom. Pozivamo Srbiju da povuče svoje snage sa granice i nastavi da smanjuje tenzije“, rekao je Kirbi tokom razgovora sa novinarima 29. septembra.

Kirbi je upitanda li je ovo gomilanje vojnih trupa u blizini granice signal da se Srbija sprema za vojnu invaziju“.

„Mi to gledamo, posmatramo. Ali svrhu (okupljanja srpskih vojnih trupa), ne mogu sada da kažem“, rekao je on.

Visoki američki zvaničnik je upitan da li SAD znaju da li su Srbija i Rusija umešane u napad na Banjsku i o mogućnosti uvođenja sankcija Beogradu.

On je rekao da se istrage o tome nastavljaju i „želimo da Srbija učestvuje u istragama“.

Kirbi je naglasio da je napad imao „visok nivo sofisticiranosti“, dodajući da se ne čini da je „postojala grupa ljudi koja se okupila i odlučila da izvrši ovaj (napad)“.

On je rekao da oružje koje je pronađeno nakon incidenta, za koje je kazao da je vojnog kvaliteta, uključujući bacače granata i drugo oružje, uznemiruje.

On je rekao da je i američki državni sekretar Entoni Blinken tokom razgovora koji je vodio ranije tokom dana sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, zatražio da Srbija smanji tenzije.

Kirbi je rekao da nasilni incidenti, poput onog u maju nad pripadnicima KFOR-a, ali i onog u Banjskoj, predstavljaju opasnost ne samo za bezbednosno osoblje Kosova, već i za NATO.

„Ovaj uznemirujući ciklus nasilja se pogoršao“, rekao je on.

Sjedinjene Države su najoštrije osudile napad na Kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj, opština Zvečan.

Američki državni sekretar, Entoni Blinken, zatražio je da počinioci zločina „odgovore kroz transparentan istražni proces“.

Vučić je, međutim, ranije rekao da je Blinken upozorio na mere prema Srbiji.

Kosovo je saopštilo da je oko 30 maskiranih i naoružanih napadača napalo policiju u Banjskoj, ubivši narednika Afrima Bunjakua.

Tokom sukoba između oružane grupe i policije u blizini manastira Banjska ubijena su i trojica napadača.

Kosovo je napad opisalo kao teroristički i zatražilo međunarodnu istragu za Srbiju u vezi sa njenom ulogom u ovom napadu.

Srbija je negirala bilo kakvu povezanost.

Milan Radoičić, koji je rekao da istupa iz Srpske liste, najveće srpske stranke na Kosovu koja uživa podršku Beograda, 29. septembra je preko svog advokata priznao da je organizovao i učestvovao u napadu u Banjskoj.

Ranije su vlasti na Kosovu objavile dokaze, poput snimka snimljenog dronom, na kojem je Radoičić viđen naoružan i u uniformi u Banjskoj.

Radio Slobodna EvropaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.