Berbok: Odlaganje izbora smanjilo tenzije, retorika BG učinila suprotno; Brnabić: Ne bi bilo tenzija da Kurti poštuje sporazume

barikade Rudare
FOTO: KoSSev

„Predlaganje slanja srpskih snaga na Kosovo potpuno je neprihvatljivo“, poručila je sinoć nemačka ministarka spoljnih poslova, Analena Berbok. Nakon par sati njoj je odgovorila srpska premijerka, upitavši je – Na osnovu kojih kriterijuma odlučuju koja Rezolucija SB UN se mora poštovati.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić poručio je pre dva dana, a u jeku pojačanih tenzija na Severu Kosova, da je Srbija usaglasila tekst kojim će u skladu sa Rezolucijom 1244 uputiti zahtev komandantu KFOR-a – da obezbedi raspoređivanje pripadnika srpske vojske i policije na teritoriji Kosova i Metohije u skladu sa Rezolucijom SB.

Ujedno je saopštio da već unapred zna da će ovaj zahtev komandant KFOR-a „da odbije“, ali da će sam dokument morati da prihvate.

Pored prištinskih zvaničnika, koji su burno reagovali još onda kada je slanje ovog zahteva direktor Kancelarije za KiM, samo najavio kao mogućnost, sada je stigla i prva reakcija međunarodnih zvaničnika.

Nemačka šefica diplomatije, Analena Berbok, smatra da je takav predlog – neprihvatljiv.

„Predlaganje slanja srpskih snaga na Kosovo potpuno je neprihvatljivo“, napisala je ona na Tviteru.

U istoj objavi ona je poručila da su isto tako i napadi na EULEX neprihvatljivi.

I dok Berbok, sa jedne strane, kaže da je Kosovo smanjilo tenzije odlaganjem lokalnih izbora, sa druge strane poručuje da je upravo retorika iz Beograda učinila suprotno.

„Sva moja podrška ide dijalogu koji vodi EU i Miroslavu Lajčaku“, navela je nemačka šefica diplomatije.

Njenu objavu, potom je podelio je šef EULEX-a Lars Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark).

Da su poruke Berbok kristalno jasne, te da je njima isto tako jasna i poruka Evropske unije, Sjedninjenih Američkih Država i Velike Britanije, poručio je sinoć i nemački ambasador na Kosovu, Jorn Rode.

Podelivši njenu objavu, Rode je poručio: Pokazujemo nultu toleranciju za bilo kakvo nasilje i eskalaciju.

I on je podršku dao dijalogu EU kojim posreduje Miroslav Lajčak, jer, smatra Rode, to je jedini put napred.

Reakcija na navodi nemačke ministarke, ali u drugačijem tonu, sinoć je stigla iz Beograda.

Srpska premijerka, Ana Brnabić, podsetila ju je da je u poslednjem saopštenju ministara inostranih poslova zemalja G7 u maju ove godine, u rešavanju svakog problema ili krize u svetu (Libija, Sirija, Jemen, Somalija, itd.), kako ona kaže, traženo striktno sprovođenje upravo odgovarajućih Rezolucija SB UN.

„Iznenađujuće, MIP Nemačke sada eksplicitno poručuje da Rezoluciju SBUN 1244 – koja predviđa da Srbija ima pravo da traži povratak određenog broja svojih bezbednosnih snaga na Kosovo – treba ignorisati, jer je to ‘neprihvatljivo'“, navela je Brnabić takođe na Tviteru.

Upitala ju je – na osnovu kojih kriterijuma odlučujete koja Rezolucija SB UN se mora poštovati, a koja se mora zanemariti – na primer, u slučaju Libije, Rezolucija 2571 se mora poštovati, ali u slučaju Srbije, Rezolucija 1244 mora da se ignoriše?

„Zapanjujući nivo apsurda“, ocenila je Brnabić.

Istakla je da jedino za čim Srbi na Kosovu čeznu jeste – mir i stabilnost, a da ne bi ni postojale tenzije, kao i njihovo smirivanje, kako kaže, da je Kurti poštovao sporazume.

„Još jedna stvar: ne bi bilo tenzija koje bi trebalo smanjiti da je Kurti poštovao sporazume, a ne jednostrano kršio iste“, poručila je srpska premijerka.

Nove tenzije a nakon serije incidenata na Severu Kosova, rezultirale su u subotu popodne postavljanjem novih barikada. Zatvoreni su prelazi Jarinje i Brnjak, a na brani Gazivode je došlo do razmene vatre između policije i, kako policija kaže, kriminalnih grupa.

Barikade su postavljene u Zubinom Potoku, Leposaviću kao i u opštini Zvečan, odnosno u selu Rudare, gde se sinoć dogodio napad na patrolu EULEX-a.

Priština i Beograd se snažno uzajamno optužuju za izazivanje još jedne krize, a obe strane su danas održale sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Iz Prištine je poslata poruka da se barikade moraju hitno ukloniti, na čemu rade kosovske institucije u saradnji sa KFOR-om i EULEX-om, a iz Beograda da KFOR neće dozvoliti upad specijalcima na Sever. Vučić je ujedno građanima na barikadama poručio da „poštuju EULEX i KFOR“.

Iz krize se ulazi u krizu na Severu – od tablica, preko izlaska Srba iz kosovskih institucija do zakazivanja izbora na Severu. Kosovska predsednica iste je i odložila prekjuče popodne, sada za 23. april.

Ažurirane informacije o dešavanjima na Severu, čitajte u:

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.