KP: „Kriminalne grupe“ pucale na policajce kod Gazivoda pa oni uzvratili, nema informacija o povređenima

nesreća nezgoda policija
Ilustracija/FOTO: KoSSev

Kosovska policija saopštila je večeras da su pripadnici, kako navode, „kriminalnih grupa“, koje su blokirale puteve na Severu Kosova, u tri navrata pucali na policijske jedinice kod jezera Gazivode.

U saopštenju stoji da je na njihove službenike pucano sa različitih lokacija u blizini brane na jezeru tj. na putu ka prelazu Brnjak.

„Policijske jedinice su u samoodbrani bile prinuđene da odgovore vatrenim oružjem na kriminalna lica/grupe, koje su se povukle i udaljile u nepoznatom pravcu“, dodaje se u saopštenju.

Ujedno iz KP navode da su se, prema informacijama policijskih jedinica na terenu, na više različitih lokacija čuli pucnji.

Preciziraju da za sada nema zvaničnih informacija o povređenima ili eventualnoj šteti.

Vest o razmeni vatre kod Brnjaka stiže nakon potvrde Kosovske policije da su ovog popodneva zatvorili ovaj prelaz kao i Jarinje, iz kako su saopštili, bezbednosnih razloga.

Upravo današnje barikade u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, postavljene nakon hapšenja D. P, bivšeg pripadnika Kosovske policije, povod su, kako navodi KP, za privremeno zatvaranje Jarinja i Brnjaka za saobraćaj.

Neposredno nakon što je u javnost puštena tada nepotvrđena informacija o hapšenju D.P. u Kosovskoj Mitrovici začula se sirena, kada su na magistralnim putevima i postavljene barikade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, dok su zaposleni u više institucija dobili poziv da se odazovu i odu na ove lokacije. Teška mehanizacija zatvara magistralne pravce u ovim opštinama.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja u međuvremenu potvrdio je hapšenje D. P. On je, tvrdi Svećlja, navodno organizator napada na prostorije CIK-a na Severu, te je optužen za „terorističke akte“ i „napad na ustavni poredak“.

Ovo je treće hapšenje za poslednja tri dana na Severu. Prvo je prekjuče uhapšen Srbin koji se tereti za napad na policijsku ekipu koja bila podrška carini u akciji sprečavanja šverca 13. oktobra ove godine, ali je on ove nedelje identifikovan i odmah uhapšen. I dok Kosovska policija navodi da se to dogodilo 9. decembra, kosovski ministar unutrašnjih poslova kaže da se radi o danu ranije. Juče je potvrđeno hapšenje Srbina M.A. (iz Zvečana) na Jarinju zbog „pokušaja teškog ubistva“ policajaca, a danas na Jarinju i D.P. iz Mitrovice.

Incidenti koji su se prethodnih par dana dogodili na Severu, pretežno u etnički mešovitim sredinama, zvanično su Prištini poslužili kao povod da se preksinoć u severnom delu Kosovske Mitrovice rasporede pojačane policijske snage van regiona Sever sa juga.

Više od 500 pripadnika Kosovske policije srpske nacionalnosti napustilo je ovu instituciju početkom novembra u sklopu masovnog izlaska Srba iz kosovskih institucija, a zbog odluke Prištine o preregistraciji.

Ni u jednom od ovih slučaja – za ulazak pojačanih policijskih snaga sa juga, kao i za dva hapšenja prethodna dva dana, sirene se nisu oglašavale.

O poslednjim dešavanjima na Severu, čitajte u:

Kosovska policija privremeno zatvorila Jarinje i Brnjak

Svećlja: Na Jarinju uhapšen bivši policajac osumnjičen za organizaciju napada na prostorije CIK na Severu

Osmani odložila izbore na Severu za 23. april

Detalji o drugom hapšenju Srbina od sinoć – sumnjiči se za napad na policiju u Rudaru

Reagovao glavni tužilac na Konjufcine optužbe da ne procesuira „debeli dosije o organizovanom kriminalu“

EU zabrinuta zbog bezbednosne situacije na severu Kosova

U Mitrovici ponovo jaka detonacija, policija kaže nije bomba, već pirotehnika

Na Jarinju uhapšen Srbin zbog „teškog ubistva u pokušaju“, Svećlja potvrdio da je juče priveden još jedan Srbin.

Janjić: Sever Kosova može automatski da zapali sukobe u tri zemlje

UNS i DNKiM: Međunarodna policija da pronađe napadače na novinare Kallxo-a

Reakcije iz Prištine u vezi sa Severom: Ranjeni policajac heroj, Beograd prema ruskom priručniku destabiliše

KP: Procenjujemo situaciju, pojačaćemo prisustvo policije na Severu Kosova

Policija povećala prisustvo na Severu, došli su u Bošnjačku, Mikronaselje, kod Tri solitera

Svećlja: Pojačano prisustvo KP na Severu neophodno zbog uzastopnih napada na policiju i građane

Svećlja za RTK: Verujem da će biti privedeni pravdi svi koji su umešani u huliganska dela ili terorističke akte na Severu

Nakon dolaska policajaca sa juga u KM Petković uzvraća da će BG da „razmotri“ povratak do 1.000 srpskih snaga bezbednosti

KP: Večeras kod Srbovca lakše povređen policajac, patrolu napala naoružana lica

Bivši načelnik VBA: Povratak srpske vojske na Kosovo u ovom trenutku nije realan

Dan nakon raspoređivanja policije, u K.Mitrovici uobičajeno: Mirno i napeto

KP: Situacija na Severnu stabilna, ali praćena incidentima

Pred obraćanje predsednika i premijerka najavljuje „moguć“ zahtev Srbije za povratak bezbednosnih snaga na KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.