Kosovska policija privremeno zatvorila Jarinje i Brnjak

Kolona Jarinje Gužva Prelaz
Ilustracija/FOTO: KoSSev

Kosovska policija zatvorila je prelaze Jarinje i Brnjak iz, kako navode u dvojezičnom saopštenju, bezbednosnih razloga.

„Sa ciljem ometanja policijskih akcija i privođenja osumnjičenog pred pravosudne organe, u popodnevnim satima su se počele okupljati određene osobe/grupe i postavljati barikade sa vozilima i teškom opremom“, navela je Kosovska policija.

Upravo barikade u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, postavljene nakon hapšenja D. P, bivšeg pripadnika Kosovske policije, povod su, kako navodi KP, za privremeno zatvaranje Jarinja i Brnjaka za saobraćaj.

Iz Kosovske policije ujedno poručuju da se koriste drugi prelazi i, kao i prethodno kosovski ministar unutrašnjih poslova, apeluju na saradnju i pozivaju građane da „ne nasedaju na pozive i eventualne provokacije od strane kriminalnih lica ili grupa“.

Neposredno nakon što je u javnost puštena tada nepotvrđena informacija o hapšenju D.P. u Kosovskoj Mitrovici začula se sirena, kada su na magistralnim putevima i postavljene barikade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, dok su zaposleni u više institucija dobili poziv da se odazovu i odu na ove lokacije. Teška mehanizacija zatvara magistralne pravce u ovim opštinama.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja u međuvremenu potvrdio je hapšenje D. P. On je, tvrdi Svećlja, navodno organizator napada na prostorije CIK-a na Severu, te je optužen za „terorističke akte“ i „napad na ustavni poredak“.

Ovo je treće hapšenje za poslednja tri dana na Severu. Prvo je prekjuče uhapšen Srbin koji se tereti za napad na policijsku ekipu koja bila podrška carini u akciji sprečavanja šverca 13. oktobra ove godine, ali je on ove nedelje identifikovan i odmah uhapšen. I dok Kosovska policija navodi da se to dogodilo 9. decembra, kosovski ministar unutrašnjih poslova kaže da se radi o danu ranije. Juče je potvrđeno hapšenje Srbina M.A. (iz Zvečana) na Jarinju zbog „pokušaja teškog ubistva“ policajaca, a danas na Jarinju i D.P. iz Mitrovice.

Hapšenja su inače usledila neposredno nakon što je predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca optužio glavnog tužioca čije ime u emisiji na RTV Dukađini nije hteo da izgovori, da već 15 meseci ne procesuira „obiman predmet koji mu se nalazi na stolu“, a u kojem, kako tvrdi, postoje sva imena navodnih osumnjičenih izvršitelja organizovanog kriminala sa Severa.

Bljerim Isufi je reagovao juče, odbacujući Konjufcine optužbe.

Potvrđujući da je ovo tužilaštvo pokrenulo više krivičnih postupaka za događaje sa Severa, Specijalno tužilaštvo je navelo da je i sam glavni tužilac Isufaj izlazio na teren, ali da „nema obavezu da trubi o svom radu objavljivanjem istražnih radnji koje preduzima za slučajeve pod istragom“.

Incidenti koji su se prethodnih par dana dogodili na Severu, pretežno u etnički mešovitim sredinama, zvanično je Prištini poslužilo kao povod da se preksinoć u severnom delu Kosovske Mitrovice rasporede pojačane policijske snage van regiona Sever sa juga.

Više od 500 pripadnika Kosovske policije srpske nacionalnosti napustilo je ovu instituciju početkom novembra u sklopu masovnog izlaska Srba iz kosovskih institucija, a zbog odluke Prištine o preregistraciji.

Ni u jednom od ovih slučaja – za ulazak pojačanih policijskih snaga sa juga, kao i za dva hapšenja prethodna dva dana, sirene se nisu oglašavale.

Večeras u 19 časova, javnosti se obraća srpski predsednik, a to je još juče bilo najavljeno. Takođe, ubrzo nakon postavljanja barikada u Prištini je potvrđeno da će kosovska predsednica odložila izbore na Severu za 23. april.

 

O trenutnoj situaciji na Severu i barikadama čitajte u:

KP: „Kriminalne grupe“ pucale na policajce kod Gazivoda pa oni uzvratili, nema informacija o povređenima

Kosovska policija privremeno zatvorila Jarinje i Brnjak

Svećlja: Na Jarinju uhapšen bivši policajac osumnjičen za organizaciju napada na prostorije CIK na Severu

Barikade u Rudaru, uhapšen bivši policajac osumnjičen za organizaciju napada na prostorije CIK

Na Jarinju uhapšen Srbin zbog „teškog ubistva u pokušaju“, Svećlja potvrdio da je juče priveden još jedan Srbin.

Šta je Vučić kazao još večeras, s obzirom na to da je obraćanje u toku, čitajte u:

Srbija po prvi put posle 23 godine upućuje zahtev KFOR-u za povratak srpske vojske i policije na KiM

Vučić: Pantić u bazi specijalne jedinice KP u Leposaviću – „Pravi terorizam, nosio namirnice kući“

Vučić: Ne pada mi na pamet da priznam nezavisnost Kosova, najteži pritisci na Srbiju od 17.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.