Srbija po prvi put posle 23 godine upućuje zahtev KFOR-u za povratak srpske vojske i policije na KiM

Srbija će konačno posle 23 godine uputiti zahtev komandantu KFOR-a da obezbedi raspoređivanje pripadnika srpske vojske i policije na teritoriju Kosova i Metohije, što je deo Rezolucije SB UN 1244 i Vojnotehničkog sporazuma. Takođe Srbija je danas i poslala pisma za pet evropskih država koje ne priznaju nezavisnost Kosova, a u očekivanju da će Kosovo uskoro objaviti da je zvanično podnelo zahtev za članstvo za EU. Najkasnije u ponedeljak, u Beogradu će se objaviti lista zemalja koje su povukle priznanje Kosova.

Vesti je upravo potvrdio srpski predsednik Aleksandar Vučić čije je obraćanje u toku.

„Mi smo danas usaglasili tekst kojim ćemo u skladu sa Rezolucijom 1244 uputiti zahtev komandantu KFOR-a, da obezbedi raspoređivanje pripadnika srpske vojske i policije na teritoriju Kosova i Metohije, u skladu sa Rezolucijom SB. Odluka vlade u skladu sa onim što smo danas dogovorili sa predsednicom vlade, biće doneta u ponedeljak ili u utorak. Želim da vas obavestim da se to upućuje italijanskom generalu Anđelu Mikele Ristućiju, objasniću zašto, na koji način, šta je to što mi u stvari tražimo“, kazao je Vučić.

Citirao je potom delove Rezolucije SB UN 1244, odnosno Vojnotehničkog sporazuma.

Do danas nisu vođeni razgovori sa komandantom KFOR-a o povratku vojske i policije, potvrdio je.

Međutim, saopštio je i to da unapred zna da će ovaj zahtev komandant KFOR-a „da odbije“, ali da će sam dokument morati da prihvate.

„Pravnički jezik je vrlo precizan, pa ćemo naravno da vidimo dalje korake ali je dobro da nam sutra ne bi rekli kako nikada nismo to tražili i da nikada nijedna vlada, niti je ikada to iko smeo da pita, zato što su nam uvek držali sekriu nad glavom – vi ste gotovi, i onda znate da sledi najstrašniji hibridni rat protiv vas i vaše vlade“, kazao je Vučić.

A tekst zahteva za Ristuću koji Srbija planira da pošalje naredne nedelje glasi:

„Rezolucijom SB se potvrđuje da će Vojsci Republike Srbije biti dopušten povratak na teritoriju Kosova i Metohije radi obavljanja određenih funckija. Stoga, povratak vojske i policije ne predstavlja mogućnost, već je rezolucijom SB stvorena obaveza za KFOR. Dakle, međunarodno bezbednosno prisustvo na teritorji Kosova i Metohije da se povratak omogući“.

Mi ponavljamo, nikakvih iluzija nemamo, da oni to neće prihvatiti, odnosno da će oni to prihvatiti

Pronaći će, kaže, bezbroj razloga kako bi saopštili da njima to nije potrebno i da oni u potpunosti kontrolišu, iako KFOR nema pravo, navodi Vučić.

Srbija će potom nastaviti da traži, kako to Vučić objašnjava, nove pravne poteze kojima će se Republika Srbija rukovoditi u budućnosti.

„Za Srbiju je važno da formalna pravna borba tek predstoji. Srbija je pokazala, kako navodi, spremnost za kompromis, i učinila, dodaje bezbroj (ustupaka), dok je kosovska strana učinila „sve da onemoguće normalan život“.

„Na kraju bi došli do toga, da bukvalno iz svake kuće srpske po nekog uhapse jer jedan je imao nalepnicu na svom vinu koja se njima ne sviđa, drugi živi u zgradi koja im se ne sviđa i baš u tom trenutku je otišao po bakaluk, neki treći je kriv zato što je vozio vozilo za koje su oni lagali“, naglasio je Vučić.

Predsednik pisao i liderima pet evropskih zemalja koje ne priznaju Kosovu

Priština će 15. decembra sa velikim fanfarama u Briselu podneti zahtev za članstvo u EU, saopštio je takođe predsednik.

„To je za nas veoma, veoma neprijatan događaj. To je za nas rušenje Vašingtonskog sporazuma i pokazatelj da oni ne poštuju“, kazao je dodajući:

„Posle vešto prikrivenog zahteva za članstvo u Savet Evrope, oni će uz snažne fanfare da podnesu svoj zahtev za prijem u EU. Biće tamo primani, njihovi papiri prihvatani“.

Zato je predsednik lično pisao danas svojim prijateljima u EU.

„Ja sam danas uputio pismo predsednicima i premijerima pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova, jer u skladu sa članom 49 ugovora o EU, prijem mogu da traže samo suverene i nezavisne države a ne samo one koje to svakako nisu i koje ne priznaje više od pola sveta“, navodi Vučić, precizirajući dalje:

„Ja sam danas uputio lično pismo liderima Kipra, Grčke, Rumunije, Slovačke i Španije. Svako je pismo različito. Ima svega nekoliko istih rečenica, ali svima se zahvaljujem na tome što pružaju Srbiji podršku u očuvanju našeg teritorijalnog suvereniteta i integriteta, a time i mira i stabilnosti u regionu“.

Iako je pisao svojim prijateljima i polaže nadu da će pet tzv. nepriznavača zadržati principijelan stav, predsednik ipak zna da će njegovo pismo imati manji značaj nego bilo koja druga poruka koju ove evropske države budu dobile iz Berlina, Pariza ili Vašingtona.

„Ukazao sam na činjenicu da naša zajednička principijelna borba je pokazala da poštovanje načela međunarodnog prava, nepovredivosti granica u skladu sa poveljom UN i završnim aktom iz Helsinkija – koji nisu važili za sve – su jedini mogući princip na kojim svi zajedno možemo da istrajavamo. S pravom smo upozoravali i na 57 – mogućnost kršenja međunarodnog prava i zato sam im se obratio sa željom, iako ja znam da moje pismo će značiti mnogo manje nego bilo kakva poruka koju dobiju iz Berlina, Pariza ili Vašingtona, ali je to ono što možemo da uradimo. To su naši prijatelji, sa svima imamo dobre odnose, verujem da će i ovo pismo nešto značiti, jer član 49 pisma ugovora o EU, jasno kaže da samo evropske države mogu podneti pomenuti zahtev, a Kosovo to svakako nije“.

On veruje da će se prijatelji Srbije principijelno odnositi prema tome, a upoznao ih je i sa onim što spočitava Kurtijevoj vlasti.

Uskoro obznanjivanje zemalja koje su povukle priznanje Kosova

Vučić je večeras otkrio i ono što je već duže najavljivao:

„Mi smo se dogovorili i najkasnije u sledeći ponedeljak ili nedelju, naše Ministarstvo spoljnih poslova i Vlada Republike Srbije, dakle, Ivica Dačić i gospođa Brnabić, ukazaće i pokazati sve ono što smo radili u prethodnom periodu i pokazati note onih zemalja koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova. Mi smo tu veoma hendikepirani. To je za nas izuzetno teška pozicija jer zamislite, kada nešto molimo mi, a kada nešto mole Nemačka, Velika Britanija, ili SAD. U užasnoj smo situaciji, ali rezultate određene do koji smo došli, pokazaćemo javnosti i pokazati da postoji značajan deo slobodarski opredeljenih zemalja kojima je međunarodno javno pravo iznad svega i nastavićemo taj posao. Borićemo se“.

Predsednik kaže da ne može da obeća gotovo ništa ali je svestan velike energije koja je uložena, od strane širokog kruga ljudi koji se borio za to i kojima se zahvalio na učešću.

Šta kažu Vojnotehnički sporazum i Rezolucija 1244

Prema Rezoluciji SB UN 1244, odnosno Kumanovskom sporazumu jedina dozvoljena vojna oružana snaga na teritoriji KiM je KFOR. Ova misija NATO-a je u vojnom smislu tako zadužena za bezbednost na Kosovu.

U tački četiri Rezolucije predviđeno je da se „dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja dozvoli povratak na Kosovo radi obavljanja dužnosti u skladu sa aneksom dva“.

U aneksu dva istog dokumenta u tački šest dati su detalji onoga što nikad vraćena policija i vojska je trebalo da radi: održavanje veze sa UNMIK-om i KFOR-om, obeležavanje i čišćenje minskih polja, prisustvo na mestima srpske kulturne baštine i prisustvo na glavnim graničnim prelazima.

Prema vojno-tehničkom sporazumu, za bilo kakav ulazak „bilo kojih“ snaga Srbije prethodno je potrebna „izričita saglasnost komandanta KFOR-a“.

Premda se istovremeno i precizira da ista tačka ovog sporazuma neće uticati na „dogovoreni povratak osoblja tadašnje SRJ i Srbije“.

Sam povratak koji se nikada nije desio trebalo je da bude predmet naknadnog sporazuma, što je predviđeno tačkom 6 nekadašnjeg Ahtisarijevog dokumenta podnetog Slobodanu Miloševiću koji su 3. juna 1999. odobrile i srpska vlada i skupština o razmeštanju međunarodnih snaga pod pokroviteljstvom UN. Ovaj dokument je inače prethodio Rezoluciji 1244.

Srpski predsednik unazad nekoliko meseci upravo je u više navrata započeo sa citiranjem delova Kumanovskog sporazuma i rezolucije 1244 o povratku bezbednosnih snaga, uglavnom kroz pitanja, kada će NATO to da dozvoli, ali i svojim odgovorima u njihovo ime, da su zapadne zemlje već priznale Kosovo.

Vučić pita: Kada će NATO da dozvoli povratak srpske vojske; Najavio odgovor povodom francusko-nemačkog predloga

Šta je Vučić kazao još večeras, s obzirom na to da je obraćanje u toku, čitajte u:

Vučić: Od Velike Hoče, do Leposavića su sa dugim cevima, sa prstom na obaraču

Vučić: Pantić u bazi specijalne jedinice KP u Leposaviću – „Pravi terorizam, nosio namirnice kući“

O trenutnoj situaciji na Severu i barikadama čitajte u:

Barikade u Rudaru, uhapšen bivši policajac osumnjičen za organizaciju napada na prostorije CIKPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.