Lideri Zapadnog Balkana danas kod Mogerini, Vučić se nada skorom ukidanju taksi

Denis Zvizdić, Milo Đuknović, Hašim Tači, Federika Mogerni, Aleksandar Vučić, Johanes Han i Zoran Zaev na današnjem neformalnom sastanku
Denis Zvizdić, Milo Đuknović, Hašim Tači, Federika Mogerni, Aleksandar Vučić, Johanes Han i Zoran Zaev na današnjem neformalnom sastanku

Danas je u Briselu održan neformalni sastanak sa šest lidera Zapadnog Balkana, najavljen prošle nedelje. Sastanku su prisustvovali i Aleksandar Vučić i Hašim Tači. Glavna poruka sa sastanka je podrška EU Prespanskom sporazumu i sporazumu između Beograda i Prištine. Predsednik Vučić je nakon sastanka medijima saopštio da uskoro očekuje ukidanje odluke o taksama i najavio da će Srbija tada biti spremna za nastavak dijaloga. Kaže da je važno tražiti rešenja da ne bi „loša rešenja pronašla nas“. 

Povod sastanka je rekapitulacija protekle godine i ocena napretka koji je ostvaren. Zajednička ocena svih lidera je da se trenutni progres treba nadograditi.

Mogerini je naglasila da partneri sa Zapadnog Balkana sada više nego ikada treba da sarađuju u zajedničkom cilju EU integracija, kao i da učvrste mir i stabilnost i ulože u  regionalnu saradnju.

Sami lideri izrazili su podršku Prespanskom sporazumu, ali i postizanju pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine. Lideri su se obavezali i da će raditi na integraciji regiona u EU u duhu dobrosusedskih odnosa i pomirenja, kao i da će se suzdržati od akcija i izjava koje ne idu u prilog strateških ciljeva regiona.

Sastanku su prisustvovali predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, predsednik Makedonije, Zoran Zaev, predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, kosovski predsednik, Hašim Tači, predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić, kao i visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini i komesar za proširenje, Johanes Han.

Predsednik Vučić se nada da će „tužna saga o taksama“ biti završena

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Briselu da je Srbija spremna za nastavak dijaloga s Prištinom čim Kosovo ukine takse. Kaže da Srbiji „stvari idu dobro što se ekonomije tiče“, ali „ono što nam kvari sve“ su dešavanja oko Kosova i Metohije. Predsednik ne brine samo zbog ekonomskih gubitaka, a koji mogu biti između 40 i 43 miliona evra na mesečnom nivou u narednoj godini. Kaže da je to „vrlo teško i vrlo loše“, ali „i to bismo preživeli“, njega više brine kako narodu na KiM da omogući normalan život.

Za razliku od svojih dosadašnjih procena, Vučić je danas bio optimističniji po pitanju odluke o taksama, nada se da će one uskoro biti povučene.

„Verujem i nadam se da će te takse vrlo brzo biti povučene. Prosto mislim da niko ne može biti sam u svetu i da će svi iz sveta nastaviti na tome da insistiraju, nije tu Srbija usamljena. Ako bi se to dovršilo onda je put nastavku dijaloga apsolutno otvoren, mi smo za to spremni,“ naveo je on.

Vučić je novinarima posle sastanka lidera zemalja Zapadnog Balkana sa Mogerini, rekao da se na sastanku založio za izgradnju jedinstvenijeg regionalnog tržišta.

„Čak i da 2025. uđemo u EU, što uopšte nije sigurno, ključno za sve nas je da razvijamo svoje ekonomije,“ naveo je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija na sastanku bila „u najtežoj poziciji“ i „usamljena“ jer su sve zemlje regiona, sem BiH priznale Kosovo, ali da se s njima u svim drugim oblastima radi na razvijanju najboljih mogućih odnosa.

Ne slaže se sa Trampom da je rešavanje kosovskog pitanja u finalnoj fazi, pretpostavlja da će pismo dobiti i on

Predsednik Srbije je izjavio da je pročitao pismo predsednika SAD Donalda Trampa, pretpostavlja i da će ga dobiti „fizički“. Kaže da mu pismo govori tri stvari.

Prva je da su SAD zainteresovane da se kosovsko pitanje reši „kakvim takvim kompromisom“.

„Druga stvar je ta da je u to uključen američki predsednik, po prvi put otvoreno i nedvosmisleno, što znači da će velika mašinerija podržavati dolazak do takvog rešenja,“ nastavio je predsednik.

„Treće, to što on kaže da smo ušli u finalnu fazu, ja sa tim ne mogu u potpunosti da se usaglasim i ne mislim da smo blizu rešenja,“ zaključio je.

Ipak, važno je što se prvi put neki američki predsednik „direktno uključio i pokazao interes za odnose Beograda i Prištine“. Nada se nastavku traganja za rešenjima jer se plaši „da loša rešenja ne pronađu nas“.

„Ne mislim da je lako i ne mislim da je jednostavno, ali mislim da mi nemamo alternativu nego da nastavimo da razgovaramo i pokušavamo neko rešenje da nađemo. Jer ako ne budemo rešenje tražili, plašim se da će neka loša rešenja pronaći nas, a svako od tih loših rešenja može da nas vrati 50 godina i 100 godina nazad. Naravno, u to treba da budu uključeni i drugi faktori, Rusi, Evropljani i svi drugi, dakle, i u Ujedinjenim nacijama, naši kineski prijatelji, dakle i mnogi drugi da znaju o čemu mi razgovaramo, šta je na stolu i šta je to što možemo da postignemo i to bi bilo dobro i za Srbe i za Albance,“ izjavio je Vučić.

Podseća ipak da „smo zaista daleko od toga“.

„Mi još nismo rešili ni takse koje nisu formalni i mali razlog, one su od suštinskog značaja za sve nas,“ zaključio je Vučić.

Brnabić u dvodnevnoj poseti Briselu, serija sastanaka

U Briselu je danas i Ana Brnabić koja je juče prisustvovala petom sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje kojim je predsedavala Mogerini. Danas su se Ana Brnabić i predsednik Vučić sastali i sa predsednikom Evropskog saveta, Donaldom Tuskom.

Na ovom sastanku bilo je reči o prištinskoj odluci o povećanju taksi, pokušaju „otimanja elektroenergetskog sistema“ i transformaciji KBS, što su, iz perspektive Srbije, „potezi koji onemogućavaju dalje razgovore“.

„Srbija je posvećena unapređenju regionalne saradnje i opredeljena da doprinosi tom cilju. Preduslov za uspešno ostvarivanje i unapređivanje regionalne saradnje je strogo poštovanje zaključenih sporazuma i dogovorenih okvira saradnje od strane svih učesnica u regionu. Jedini način da se stvore uslovi u kojima bi dalji nastavak razgovora bio moguć jeste da Priština povuče protivpravne i krajnje nerazumne odluke,“ istakao je predsednik Vučić.

Tusk je objavio fotografiju sa ovog sastanka uz kratku poruku.

„Dobar sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić na kom smo diskutovali o važnosti regionalne stabilnosti i Priština – Beograd dijalogu“.

Premijerka Brnabić se sastala i sa evropskom komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom. Malmstrom je izrazila zabrinutost zbog mera Prištine i ponovila stav EU da su takse od 100 odsto pogrešne, da moraju biti povučene, kao i da je jasno da uvedene mere nemaju ekonomsku pozadinu već politički kontekst, navodi se u saopštenju.

Zahvalnost i priznanje Srbiji zato što nije uvela kontramere Prištini

Službenu posetu Briselu premijerka je završila sastankom sa predsednikom Evropske komisije, Žan-Klodom Junkerom i komesarom Hanom. Izrazila je nadu da će svi današnji sastanci dati signal za smirivanje situacije u regionu.

„Ja se iskreno nadam skorom vraćanju stvari na ono gde su bile pre uvođenja takse od strane Prištine. Potpuno razumevanje, još jednom da potvrdim svim građanima Srbije od strane svih ovde u Briselu i od strane predsednika Evropske komisije, gospodina Junkera. Puna podrška i čini mi se posebno zahvalnost i priznanje Srbiji zbog toga što nismo uvodili nikakve kontramere, što je posebno doprinelo regionalnoj stabilnosti,“ prenela je utiske dvodnevne posete Brnabić.

Tači na sastanku o viznoj liberalizaciji

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je na sastanku lidera sa Zapadnog Balkana istakao veliko razočaranje građana Kosova zbog odlaganja liberalizacije viza.

„Istakao sam veliko razočaranje na Kosovu zbog odlaganja liberalizacije viza. Kosovo nema drugu alternativu sem kretanja ka NATO i EU. Ovaj vakum mogu iskoristiti oni koji ne žele evropske vrednosti. Kosovo je izvršilo svoje obaveze. Odluku (o liberalizaciji) treba doneti u bliskoj budućnosti,“ kazao je Tači posle sastanka kod Mogerini.

Izrazio je i nadu da će sveobuhvatni sporazum sa Beogradom uskoro biti postignut.

„Nadam se i verujem da se sporazum može postići u bliskoj budućnosti. Mobilizacija međunarodnih predstavnika je poruka da treba raditi zajedno,“ kazao je kosovski predsednik.

Tači je komentarisao i pismo američkog predsednika Donalda Trampa koje je dobio 14. decembra, a koje je objavio juče na svom Tviter profilu. Rekao je da ono predstavlja nadu i veru za kosovske institucije.

„Ona je glas Amerike, puna podrška Amerike za Kosovo i region. Ako je neko imao sumnje o ulozi i značaju SAD ovo pismo govori da SAD podržavaju i da su do kraja uključene u ovaj proces,“ kazao je Tači.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.