KFOR pozdravio odluku o uklanjanju barikada, traže da se uradi brzo i bez incidenata

barikade kfor rudare
FOTO: KoSSev

Dok traje uklanjanje barikada na Severu, oglasio se KFOR, pozdravivši ovu odluku. Poručili su i da uklanjanje barikada mora biti urađeno brzo, na bezbedan i siguran način, uz izbegavanje „bilo kakvih incidenata ili rizika“.

„Sve strane treba da izbegavaju retoriku ili akcije koje mogu da izazovu dalje eskalacije“, navodi se u saopštenju KFOR-a.

Ujedno su poručili da prate razvoj događaja, te da ostaju „izuzetno budni i spremni da intervenišu ako je potrebno“, a u skladu sa mandatom Rezolucije 1244 SB UN.

Dvadeseti dan je barikada. Ujedno i poslednji. Zvanični Beograd, preko Petra Petkovića, a potom i Aleksandra Vučića najavio je, odnosno potvrdio da je sa Srbima sa Severa dogovoreno uklanjanje barikada.

Vučić koji je kasno sinoć u kasarni u Raški razgovarao sa Srbima, najavio je da se sa uklanjanjem barikada započinje rano jutros. Međutim, uklanjanje barikada otpočelo je u ranim popodnevnim časovima, dok su jutros zapaljena dva kamiona. U pitanju je barikada kod Dudinog Krša, u Kosovskoj Mitrovici gde su one postavljene pre dva dana.

Prve barikade uklonjene su u opštini Zubin Potok, odnosno u Zubodolini i Varagama, pa Jagnjenici u Ibarskom Kolašinu, započelo se sa uklanjanjem barikada u zvečanskoj opštini, a nakon toga, uklonjena je i barikada u Rudaru. Sada se pale motori i zagrevaju na kamionima kod Tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.