Kad novinari ‘čuvaju’ barikade, a čuvara nema

novinari krst rudare barikade mediji
FOTO: KoSSev

U Rudaru barikada trenutno razdvaja novinare srpskih i albanskih redakcija. Sa zvečanske strane nalaze se ekipe medija koji izveštavaju na srpskom, a na drugoj strani novinari albanskih redakcija. Tu su i vozila KFOR-a. Još uvek niko se od zvaničnika ne pojavljuje, premda su prethodne tri nedelje bili i sami čuvari istih barikada, čije uklanjanje svakog trenutka treba da započne. Za neke novinare, mesto Srpskoj listi je i danas na barikadama, a neki razumeju i opravdaju njihovo odsustvo.

Na barikadi na kojoj je protekle tri nedelje bilo najviše ljudi, od jutros je pusto. U pitanju je mesto Veliko Rudare, odnosno magistralni put, kod Krsta. Upravo je ovaj krst postavljen prilikom barikada još 2011. godine. Danas prazni šatori i jelka okićena u bojama srpske zastave. Zaposlenima u državnim institucijama je sinoć kazano da ne dolaze na dežurstva.

Ivković sa barikada: Srpskoj listi mesto ovde

Novinarka Kontakt plus radija Ana Marija Ivković isto primećuje. Kaže da čelnici Srpske liste nisu danas tu da objasne građanima šta se dogodilo.

„Ono što je danas upadljivo očekujemo uklanjanje barikada ali da, nemamo predstavnike Srpske liste ovde na barikadi samoj, što je bilo u potpunosti u suprotnosti prethodnih dana. Ja ipak mislim da je njima mesto bilo ovde. Trebalo je da u kontaktu sa građanima objasne šta se desilo, kakve su garancije ovde i šta to znači“, kazala je Ivković.

Navodi da građani, iako nespremni da govore pred medijima, anonimno govore o nezadovoljstvu.

„Vrlo otvoreno govore o tome da se na neki način veoma osećaju izdano jer, sa jedne strane, barikade su trajale skoro tri nedelje, građani su se osećali ugroženo zbog prisustva specijalnih jedinica, a sa druge strane očekivali su čvršće garancije i veću podršku da ovog puta istraju na barikadama“, kaže za KoSSev, na barikadi na kojoj čekamo da se ona i ukloni.

Mogućnost da se barikade uklone posle tri nedelje najavio je predsednik Srbije još pre par dana, a sinoć potvrdio da će se to i dogoditi u narednih 48 sati.

Garancije koje su danas dobili po prilično odudaraju od onog što su bili izvorni zahtevi, takođe primećuje Ivković.

„Sada se govori o Kosovskim bezbednosnim snagama a zahtev se zapravo ticao prisustva specijalnih jedinica. Inače je zahtev o tome da KBS ne može na sever još od pre desetak godina, a sada je daju kao čvrstu garanciju“, naglašava.

Nabrajala je i zahtev za ZSO, te da iako niko nije ni očekivao da bi mogao da bude ispunjen, moglo je prema njenim rečima, da se makar započnu razgovori, pa da to bude neki vid garancije.

„Neki zahtevi nisu ispoštovani. Od građana se tražilo da budu na barikadama. S druge strane, građani jesu strahovali od onog što može da ih očekuje u smislu policije i procesuiranja, tako da sve ovo je ostavilo jedan, sigurna sam, gorak ukus kod građana“, navodi novinarka Kontakt Plus Radija.

Ćup: Imam opravdanje zašto nisu ovde, govorilo se da su građanski protesti

Sa druge strane, novinarka Euronews-a, Anđelka Ćup, ne vidi ništa čudno u tome što su novinari na svojim radnim mestima – na barikadi, kao i da razume zašto nema predstavnika vlasti.

„To što nema Srpske liste, ima neke logike, zato što se sve vreme govorilo, da su ovo građanski protesti, da su se građani samoorganizovali. Ja imam neko opravdanje zašto njih nema“, navodi ona.

Ipak smatra da je neko trebalo da izađe pred medije i da kaže vreme uklanjanja barikda „ukoliko nije neka tajna“.

„A ne bi trebalo da bude tajna, zato što svi znaju da je odluka već doneta, a građani sa kojima sam razgovarala, su podeljenog mišljenja“, kaže Ćup.

„Ima onih koji kažu da je dobro što su barikade uklonjene, i da se nadaju da će se situacija potpuno stabilizovati. Ima onih koji su vrlo revoltirani, odmahuju rukom, koji ovo ne smatraju dobrim potezom. Čak neki i smatraju nekom vrstom izdaje. Ima i onih koji smatraju nekom vrstom izdaje. Očekuje se ubrzo njihovo ponovo postavljanje, tako da je sitacija veoma kompleksna, a kao novinar koji dugo prati situaciju na Kosovu i Metohiji, zaista mogu samo da kažem da se bojim da su ostali mnogi problemi, koji će izazvati slične ili neke veće tenzije“.

Ćup smatra da nerešena pitanja kao što su ZSO, izbori, izlazak Srba iz institucija od stane Kurtija, hapšenja Dejana Pantića, i sva nerešena pitanja između Srba i Albanaca mogu da ugroze buduće dane.

Sve  je predao i izmorio vas na barikadama, Zašto se sada meni žalite?

A evo kako je prokomentarisao novinar Branislav Krstić: „Sve vam je uradio, ponizio vas, pretio i pritiskao, bandite ucenio, podelio vas je…Proterao srpske institucije sa Kosova a onda i ove implementirane ugasio. Sve je predao! Izmorio Vas na barikadama. Laže da veruje garancijama i zaklinje se u one za koje je govorio da im ‘ništa ne veruje’. Ugasio vam je svetlo i spustio roletne. Zašto ste sada izdani i izigrani i zašto se meni žalite. J*** vas Vučić!“

Kolege iz albanskih redakcija bez komentara

Pitali smo i kolege iz albanskih redakcija, koji su bili sa druge strane barikade. Naišli smo na šest novinarskih ekipa, koji su poput i nas, čekali na uklanjanje.

Većina njih nije pristala da nam da komentara o atmosferi, navodeći da im pravila redakcija ne dozvoljavaju da „govore za druge medije“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.