Vučić: Ujutru kreće uklanjanje barikada na Severu Kosova

 

barikade noću krst
FOTO: KoSSev

Srbi sa Severa Kosova doneli su odluku da povuku barikade koje su postavljene na najmanje 14 mesta pre 19 dana, potvrdio je kasno večeras srpski predsednik.

Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa Srbima sa Kosova, bez kamera, rekao da će uklanjanje barikada početi sutra od jutarnjih časova.

„To znači da će od sutra u prepodnevnim satima početi uklanjanje barikada, to nije jednostavno i to ne može za dva sata da bude gotovo, kao što su neki zamišljali. Da li za 24 ili 48 sati, barikade će biti uklonjene, ali nepoverenje nije uklonjeno, a oni koji misle da mogu da se igraju životima Srba i opstankom treba da znaju da kao što to sada nismo dozvolili svi zajedno, a posebno vi, to nećemo dozvoliti i ubuduće“, rekao je Vučić novinarima nakon sastanka.

Vučić je ujedno pročitao zaključak Kriznog štaba sa barikada. Zatražili su podršku Vučić za ono što sledi u budućnosti jer „nemaju nikakvu veru u Kurtija“ i uputili su zahteve Beogradu.

„Ukoliko se nastavi sa hapšenjima i kontinuiranim terorom nad srpskim narodom, zatvorićemo Sever Kosova za prištinske diskriminatorske institucije zauvek. Tada ćemo postaviti barikade koje nikada neće biti sklonjene i koje će za Prištinu biti granica koju nikada neće preći“, stoji u dokumentu.

Dodao je da Srbima ostaje da „veruju tim ljudima da će poštovati to što su rekli i sprečiti takvo ponašanje Kurtijevog režima“.

Ponovio je da će Srbi imati njegovu podršku i podršku Srbije.

„Ako se to ne desi, sve što mogu da kažem je da, kao što sam i večeras rekao, kakvu god odluku da donesete, mogu i ne moram da se složim sa njom, vaša država će biti uz vas. Što se mene tiče, krenu li da hapse Srbe zbog barikada, sve što posle toga preduzmete, imaćete podršku države Srbije i moju ličnu podršku“, kaže on.

Jedan od zahteva Srba sa Kosova je i potvrda da nikada neće biti priznato Kosovo. Oni konstatuju da je reč predsednika za Srbe „jedina garancija“.

„Što se tiče poslednjeg pitanja, ono je za mene lako. Zakleo sam se na Ustav i Miroslavljevo jevanđelje i svoju zakletvu pogaziti neću. Poštujem Rezoluciju 12 44 i međunarodno javno pravo“, kazao je Vučić.

Zatvorenom sastanku na kojem je doneta odluka o uklanjanju barikada prethodio je otvoren sastanak kojem su prisustvovali i mediji, gde je srpski predsednik razgovarao sa građanima i nekadašnjim predstavnicima Srba u kosovskom sistemu u kasarni „Stefan nemanja“ u Raški.

Tamo se našlo više desetina Srba među kojima su bili i predstavnici Srpske lsite.

Vučić je u ovom delu obraćanja potvrdio da je nedavno uhapšeni bivši pripadnik Kosovske policije, Dejan Pantić, stigao večeras kući, a nakon što je kosovsko pravosuđe odlučilo da mu odredi kućni pritvor.

Mala taktička pobeda“ kazao je, ali uz konstataciju da se broji ona na kraju. „Vodili smo mi 3:1 protiv Kameruna pa smo izgubili“, dodao je.

Vučić je večeras ujedno kazao da je Kurtijeva reakcija u vezi sa kućnim pritvorom Pantića bila histerična.

„Hoće li čekati da nam nešto vrati – pretpostavljam da hoće. Ne samo po tom pitanju. Hoće li čekati neki drugi da nam vrate zato što su Srbi pokazali čvrstinu – hoće. Ali mi moramo da budemo mudri i pametni“, kazao je Vučić.

Takođe je u pozitivnom tonu ukazao na dokument, odnosno, kako je kazao, garancije EU i SAD, u kojem se navodi da se neće procesuirati i hapsiti oni koji su bili na barikadama.

„To imamo nedvosmisleno napisano“, poručio je.

Ponavlja da je i za Srbiju važno to što po prvi put postoji zvanična izjava KFOR-a a koja nije dogovor Prištine i NATO-a koja, kako ocenjuje „daje prava Srbima i Srbiji“, ali i nameće obavezu o „nedopuštanju ulaska Kosovskih bezbednosnih snaga na Sever“.

Kada pregovarate ne možete da dobijete sve; Za tri meseca nas čekaju novi problemi

Vučić je kazao da ništa od toga ne bi bilo moguće da ljudi nisu izašli na barikade.

Sa druge strane, poručuje da ukoliko Srbi ostanu na barikadama, da sutra neće moći da objasni šta to nije ispunjeno od zahteva.

Da li u sve možemo da verujemo ili da smo sigurni kako će da se ponaša Kurti ili neko drugi – ja nisam. Da li verujem bilo šta – ne verujem, ali šta drugo?

Vučić, sa druge strane, kaže da „nije budala da dođe i Srbima sa Severa kaže – narode mi smo pobedili, stiglo je divno rešenje.

„Kod mene ne vidite ni osmeh, ni sreću. Znam da nas za tri meseca čekaju novi problemi. Znam sa kakvim ludakom imamo posla u Prištini i uopšte to ne krijem. Rekao sam vam to u septembru i julu i to znaju svi. Izmišljaće nešto novo, ali svaki dan mira koji kupimo, to nam je život više i šansa više za budućnost. Ja tome ne vidim alternativu. Kada razgovarate i pregovarate, ne možete da dobijete sve“.

Predstavnicima Srba sa Severa Kosova kazao je da zna da im je „teško da kažu neku lepu reč o državi“, ali i da su mogli u prethodnim danima da vide „koliko se državni predstavnici bore i ne štede sebe u razgovorima i sa zapadnim predstavnicima“.

Ponovio je da se „bukvalno celu noć“ borio da ostane reč barikade, odnosno da neće biti procesuiran niko ko je bio na barikadama.

Vučić je prethodno ujedno kazao da očekuje da će mu Srbi sa Severa večeras predstaviti nemoguće zahteve.

„I njih ću da saslušam i bez obzira kako mi bude bilo, ja ću da ostanem uz naš narod. Bez obzira što niko neće u svetu reći ni ‘kriv je Petković, ni Filipović’, već ću biti ja. To je moj izbor i kada sam se kandidovao, bila mi je bitna vaša podrška. Uvek sam je imao i dužan sam da je vratim, čak i kada se ne slažem“, kazao je Vučić.

Ipak, poručio je da zna da Srbi sa Kosova nikada neće biti zadovoljni „dok ne budu znali da žive u Srbiji, a ne da im govore da žive u nekoj drugoj državi“.

„Možete da mi pričate šta hoćete, ali svi znamo da je to suština i da je to najvažnija stvar. I znam da nikada sa bilo čim i bilo kakvim papirom niko neće biti zadovoljan“, poručio je Vučić okupljenim Srbima sa Severa Kosova.

Molim vas za mir i da se potrudite da ostanemo na našim ognjištima

Nakon uvodnog obraćanja predsednika, govorili su i građani.

Jedna od njih koja živi u Sočanici kazala je da joj je želja da se „sačuuva Kosovo i Metohija“, te kaže da je najbolji način za to rađanje dece na Kosovu.

„Ova priča je moja, ali ne samo moja, već mnogih majki sa Kosova – želimo da ostanemo“, kazala je.

Uz poruku – „pružili smo vam svu lojalnost i podršku na izborima i želimo da nam se posvetite i vi i vlada Srbije“, Vučića je zamolila za mir, ali i:

„Za vašu diplomatiju, za vašu inteligenciju koju smo videli. Da se još jedanput potrudite da ostanemo na našim ognjištima“.

Todić: Da izdejstvujete da specijalci ne budu na Severu; Vučić: Tražićemo povratak na stanje na pre februara 2022″.

Bivši gradonačelnik Leposavića, Zoran Todić, uz Slavka Simića, takođe je prisustvovao sastanku u Raški.

Rekao je da je narod na Severu od izlaska srpske vojske sa Kosova stao u odbranu naroda i suprotstavio se, te ocenjuje da „sada dolaze neke stvari na naplatu“ kroz spiskove za hapšenje.

Kaže da nema volje u Prištini da međunarodna zajednica pogura da se formira ZSO.

„2017/2018 ZSO već nije tema. Razgovaralo se o razgraničenju, ali na žalost i to više nije tema“, rekao je Todić.

Sa druge strane, tvrdi da Srbi ne bi trebalo da se dele na ljude severno i južno od Ibra.

A za Srbe južno od Ibra kaže da su zbog okolnosti i mesta gde žive, prihvatili mnogo toga što su im Priština i međunarodna zajednica „nametnuli“.

Podcrtava da Srbi na barikadama i u domovima sebe doživaljavalju kao stanovnike Republke Srbije.

Todić kaže da nemaju Srbi problema sa Albancima kao narodom, već sa vlastima u Prištini odakle „ništa dobro nije stizalo za srpski narod“.

Kaže da su usled toga Srbi napustili kosovske institucije.

Nemamo tamo šta da tražimo, tamo nema ništa dobro za nas

Todić je rekao i da građane brine prisustvo specijalnih jedinica na Severu.

„Narod je očekivao da probate vi sa predstavnicima međunarodne zajednice da izdejstvujete da specijalne jedinice ne borave na Severu, to je nešto što uliva strah kod naših ljudi“, rekao je Todić.

Naglašava da Srbi posebno u poslednjih godinu dana „trpe teror i represiju“, te da nemaju kome da se obrate osim Vučiću.

U odgovoru Todiću srpski predsednik poručio je:

„Praviće probleme. Četiri baze su dizali. Tražićemo povratak na stanje na pre februara 2022“.

Vučić je konstatovao večeras da Albanci prave greške kakve su nekada pravili Srbi.

„Sve će da oteraju od sebe. Oni ne žele da grade poverenje. Oni misle silom da proteraju Srbe i oni misle silom da pobede Srbe. Oni ne misle da razgovaraju da tražimo kompromisno rešenje. Govorim o njihovom rukovodstvu. I mi smo ponekad takve greške pravili i skupo smo ih platili, e oni danas rade mnogo gore“, poručio je Vučić.

Vučić o tome koliko je Vojska Srbije napredna i pita: Šta vi mislite zašto nisu napali na Sever?“.

Vučić je potom govorio o stanju u Vojsci Srbije. Konstatovao je da ona nikada nije bila naprednija, i postavio pitanje – „a šta vi mislite, zašto nisu napali na Sever?“

„Neću ja da govorim, razmislite sami“, poručio je Srbima sa Severa.

Ipak, kaže da bi cilj trebalo da bude očuvanje mira.

Ujedno je kazao da će, u Raški da „pozdravi više od 2.500 vojnika i policajaca samo u jednoj kasarni, koji su tu već danima i nedeljama“, ukoliko uspe da se večeras oko bilo čega dogovori sa Srbima.

„Da im se zahvalim za to što su bili spremni“, kazao je Vučić bez preciziranja na šta su to bili spremni.

Filipović: Od dolaska specijalaca obesmišljena uloga policajaca

Aleksandar Filipović, doskorašnji šef operative Kosovske policije regiona Sever, takođe je prisustvovao večerašnjem događaju u Raški.

Ovaj dugogodišnji pripadnik Kosovske policije kazao je predsedniku da pravo i pravda ne postoje na Kosovu.

„Ako ko zna šta su oni radili, kako su sprovodili i prikrivali te zakone, verujte mi da ja znam najbolje. Što se tiče zakona – gde su im puna usta borbe protiv kriminala i korupcije, kažem i tvrdim odgovorno da pravo i pravda ne postoje na Kosovu“, rekao je Filipović.

Tvrdi da o tome može da „priča do jutra“, te konstatuje da je poslednjih godinu i po dana bilo „neizdrživo“.

Filipović kaže da je od dolaska specijalnih snaga uloga srpskih policajaca na Severu obesmišljena i da nisu mogli ništa da promene na terenu.

Vučić je u Rašku stigao večeras helikopterom a nakon što su prethodno, kako je saopšteno, Srbi sa Kosova tražili dodatno vreme da razgovaraju sa Srbima na barikadama.

Ovim susretima prethodila je odluka kosovskog pravosuđa da se bivši policajac, Dejan Pantić, čije je hapšenje bilo i zvanični povodom za postavljanje barikada pre 19 dana, pušten u kućni pritvor.

Njegovo puštanje je bilo jedan od tri zahteva Srba za tronedeljne barikade.

Danas su se oglasile EU i SAD, koje su naglasile da Srbi koji su bili na mirnim barikadama/protestima, neće biti procesuirani. Zatražili su da se primene svi zaostali sporazumi iz briselskog dijaloga, te da se hitno deeskalira situacija.

KFOR se takođe oglasio i naglasio da dok sa jedne strane Vojsci Srbije nije potrebna dozvola da unutar dva kilometra od administrativne pogranične linije izvodi svoje aktivnosti, KBS jeste da bi došao na Sever.

Svega sat vremena pre odluke o uklanjanju barikada kososvska predsednica kazala je da je pitanje sata kada će doći do uklanjanja.

Pročitajte još:

Vučić u Raški: Po prvi put smo dobili prvi izvor prava, a ne samo dokument između NATO-a i Prištine

Osmani: Pitanje je sati kada će se ukloniti barikade

Bisljimi za Kim: Optimističan sam da će se danas ili sutra ukloniti barikade

U Prištini osvanuli grafiti protiv sudije i tužioca zbog odluke o kućnom pritvoru Pantiću

Petković: Vučić iz Beograda, Srbi sa Severa – u Raški večeras u 19 časova

EU i SAD o Severu: Hitna bezuslovna deeskalacija, sve obaveze iz dijaloga bez odlaganja

SSK zabrinut zbog Kurtijeve izjave: Sudije su nezavisne, tendencije mešanja neprihvatljive

Hadžiju: Ovim odlukama pravosuđe ohrabruje kriminalne bande na Severu

Rakić: Vučić misli da bi bilo dobro ukloniti barikade, Srbi ne veruju Kurtijevoj vladi

Kurti: Ne poistovećujem barikade sa srpskim stanovništvom, to ne može biti i ne bi bilo tačno

KFOR: Korisno da se podseti da VS nije potrebna dozvola za Administrativnu liniju, ali jeste KBS da dođe na Sever

Fon Kramon pozdravila odluku o Pantiću: Ova odluka bi trebala da dovede do uklanjanja barikada

U Prištini talas nezadovoljstva merom kućnog pritvora Pantiću ali i pritisak na pravosuđe

Kurtija zanima ko je sudija koji je doneo odluku o slanju Pantića u kućni pritvor

Dejanu Pantiću određen kućni pritvorPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.