Uklonjena barikada u Rudaru, osim kamiona parkiranog preko jedne trake

Vest je ažurirana

Dva sata nakon što su počele pripreme za uklanjanje najčuvanije barikade u Rudaru kod Krsta, sva vozila sa puta su danas nešto pre 17 časova odvežena, izuzev jednog kamiona. On je pravolinijski parkiran preko jedne kolovozne trake, tako da je jedna traka puta sada prohodna, međutim, saobraćaj se za sada još uvek ne odvija. Šatori u kojima su 20 dana boravili čuvari barikada još uvek su na istim mestima, duž leve strane puta iz pravca Zvečana. Kontejnere za smeće koji su na svakih pedesetak metara naizmenično bili raspoređeni, od Krsta, ka skretanju za Zvečan uklonio je bager. U toku uklanjanja, u više navrata, ljudi sa prekrivenim licima dolazili su i odlazili „Ladom Nivom“, te pomagali u osposobljavanju vozila za uklanjanje. Na licu mesta bile su prisutne brojne medijske ekipe, a niko od političkih predstavnika nije dolazio. Uklanjanje barikade prošlo je mirno i bez incidenata, kako je to i samm KFOR zatražio u novom oglašavanju, sinhrono sa uklanjanjem barikada.

16.50  – Dva sata nakon početka priprema, sva vozila sa puta su uklonjena, osim jednog kamiona koji je parkiran pravolnijski preko jedne trake. Jedna traka sada je otvorena za saobraćaj.

Odmah nakon što su kamioni sklonjeni sa puta, prošlo je vozilo EULEX-a.

16.41 – Posle tačno 20 dana, putem na kome su se do danas nalazile barikade, sada se može proći pešice, jer je na njemu ostao samo još jedan kamion.

kamion rudare barikada
FOTO: KoSSev

16.34 – Još dva vozila napustila su Rudare.

16.18 – I dva autobusa, od kojih je jedan „Kolašin prevoz“, a drugi neobeležen, upravo su odvezeni sa mesta na kome se nalazila barikada.

Uklanjanje vozila prolazi mirno.

16.06Uklanjanja barikada u Rudaru je počelo. Jedan od preostalih kamiona upravo je napustio ulicu.

U blizini barikada prisutan je mali broj građana i automobila, ali i medijskih ekipa.

Predstavnici Srpske liste, odnosno Kriznog štaba, i dalje nisu prisutni, kao ni pripadnici KFOR-a ili EULEX-a.

Uklanjanje barikada
FOTO: KoSSev

Nešto pre 15 časova, počele su pripreme za uklanjanje najmasovnije barikade na Severu – u mestu Rudare. Do sada su sa ovog mesta odvezena najmanje tri kamiona. Uklanjanje barikade za sada protiče mirno.

Akciju prati veći broj medijskih ekipa, kako beogradskih, lokalnih, tako i medija na albanskom jeziku. Svi oni se na ovom mestu nalaze od jutros.

Od političkih predstavnika u Rudaru niko nije prisutan. Vozila pokreću osobe sa prekrivenim licima.

Prethodno, kako nam je potvrđeno, sa uklanjanjem barikada se započelo i u Zubinom Potoku. Uklonjene su u Zubodolini i Varagama, a očekuje se i u Jagnjenici, kao i na magistralnom putu.

Mehanizacija koja čini barikadu kod Tehničke škole u severnom delu Mitrovice i dalje su tu, premda se sa pripremom za njihovo pomeranje započelo još oko podneva.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.