Banjska dva dana nakon što je KAP preuzela kompleks ‘Rajska Banja’: Lanci i katanci

Svega nekolicina prolaznika, graja dece koja trče i zvuk pirotehničkih sredstava, više policijskih vozila, među kojima je i ono plavo oklopno, dvojicu službenika sa dugim cevima – ovakvu scenu zatičemo u centru zvečanskog sela Banjska koje je ove nedelje ponovo došlo u žižu interesovanja šire javnosti.

Službenici Kosovske Agencije za privatizaciju (KAP) preuzeli su ovog utorka upravljanje nad Banjsko-rekreativnim-lečilišnim kompleksom „Rajska banja“.

Iako je sagrađen sredstvima Vlade Srbije, iz KAP-a tvrde da se radi o objektu u vlasništvu „Trepče“ koji je u njihovoj nadležnosti. Kompleks su nakon preuzimanja dali u zakup kosovskom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Kosovska policija koja je u ovom objektu više puta vršila pretrese nakon kobnog 24. septembra, ovog utorka je pružala asistenciju službenicima Kosovske agencije za privatizaciju.

Službenike Kosovske policije zatekli smo i danas ispred kompleksa „Rajska Banja“.

Dva policijska vozila, od kojih je jedno oklopno, plave boje, parkirana su ispred restorana i hotela Rajske Banje.

Na pitanje o akcijama koje se sprovode u objektu, službenici su nam kazali da nisu ovlašćeni da daju izjave, te da se obratimo njihovim nadređenima.

Osim vozila Kosovske policije, ispred ovog objekta zatekli smo još jedno službeno vozilo sa registarskim oznakama koje na sebi sadrže i slovo „Z“, kao i tri osobe u civilu.

Nismo uspeli da saznamo u kojoj instituciji rade ove osobe. Na naš upit su nam kazali da nisu ovlašćeni da daju izjave. Zatekli smo ih u trenutku kada su postavljali lanac i katanac na kapiji dvorišta drugog dela ovog kompleksa.

Na vratima spa centra koji takođe pripada kompleksu „Rajska Banja“ zatičemo polomljeno staklo ali i lanac i katanac.

Svega pedeset metara dalje, čuje se graja dece koja trče i zvuk petardi. Sa druge strane, retko ko od onih starijih šeta ulicama.

Baš ti retki koje smo zatekli, odbijaju da govore za medije.

Jedino što vremešni prolaznici procede kroz zube jeste – „šta više ovde da se kaže“.

Od 24. septembra kada je u ovom selu došlo do oružanog sukoba Srba i Kosovske policije – kompleks „Rajska Banja“ nije u funkciji.

U nekoliko navrata, nakon pomenutog sukoba, u njemu je policija vršila pretrese.

Inače, radi se o objektu novijeg datuma, jednom od omiljenih odmarališta i lečilišta na Severu, koji je izgrađen fondovima Republike Srbije.

Gradnja objekta započela je 2015. godine a otvoren je 2019. Vrednost projekta je bila najavljena oko 121 miliona dinara, potvrdio je tada predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan, Ivan Todosijević. Novoizgrađeni kompleks nekadašnji direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, tada je ocenio kao „novu eru“ za čitav Banjski kraj u turističkom i privrednom smislu.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova sada tvrdi da nema sumnje da je kosovska Agencija za privatizaciju vlasnik kompleksa ‘Rajska banja’, a odluka o upravljanju ovim kompleksom je “rezultat rada dva ministarstva: MUP-a i ministarstva javne administracije”.

“Ova ministarstva imaju departman koji upravlja ovakvom imovinom koja je vlasništvo države. Konačnu odluku ćemo tek doneti”, ukazao je Svečlja ove nedelje.

Pročitajte još:

KAP vrši popise u kompleksu ‘Rajska Banja’, prisutna i Agencija za hranu i veterinu

Svečlja: Nema sumnje da je kosovska Agencija za privatizaciju vlasnik kompleksa ‘Rajska banja’

Mijačić i Antonijević nakon ulaska KAP-a u ‘Rajsku banju’: Potez koji će dovesti do daljeg animoziteta prema kosovskim vlastima među stanovnicima na Severu

RSE: ‘Rajsku banju’ pod zakup uzeo kosovski MUP

Petković: Ulaskom u kompleks ‘Rajska banja’ Priština potvrdila nameru okupacije Severa

Kosovska Agencija za privatizaciju uzela pod kontrolu kompleks „Rajska Banja“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.