KAP vrši popise u kompleksu ‘Rajska Banja’, prisutna i Agencija za hranu i veterinu

FOTO: Printscreen/Gazeta Express

Kosovska Agencija za hranu i veterinu preuzima prehrambenu robu, koja se zatekla u ugostiteljskom objektu „Rajska Banja“ u Banjskoj, izgrađenom od sredstava Republike Srbije a koji je od juče uzela pod kontrolu kosovska Agencija za privatizaciju.

Kako nam je potvrđeno iz Kosovske policije direkcije Sever, oni i danas asistiraju nadležnim kosovskim institucijama koje su uključene u dalje procedure pre plombiranja kompleksa.

„Sve što se nađe u objektima, pravi se popis i onda se uključuju nadležne institucije. Ukoliko je nešto za carinu, uključuju se oni. Ukoliko ima hrane, onda kao danas, dođe Agencija nadležna za to. Uglavnom, roba ne sme u objektu ostati“, naveo je za KoSSev, zamenik komandira KP za Sever, Veton Eljšani.

Naglasio je da je, osim policije koja je tu uvek, konstatno prisutna i Agencija za privatizaciju (KAP).

Banjsko-rekreativno-lečilišni kompleks „Rajska banja“ građen je između 2015. i 2019. godine sredstvima Vlade Republike Srbije i centralno je mesto za odmor na Severu, pored jezera Gazivode.

U ovaj su kompleks, u pratnji Kosovske policije regiona Sever, juče ušli službenici KAP i uzeli ga pod kontrolu.

U njemu su se, u trenutku akcije, zatekli i zaposleni, iako ovaj ugostiteljski objekat, od kobnog 24. septembra – ne pruža usluge. U njemu je od tada, Kosovska policija više puta vršila pretrese.

Iz KAP-a su danas saopštili za KoSSev, da se radi o objektu u vlasništvu „Trepče“, odnosno „Trepča standard“, koji je u njihovoj nadležnosti, a da je renoviran bez njihove dozvole.

„Kosovska agencija za privatizaciju ima zakonski mandat da upravlja svom imovinom društvenih preduzeća Republike Kosovo unutar i van njene teritorije“, poručili su.

Navode da je ova agenicija „kontinuirano činila napore“ da identifikuje imovinu Društava sa ograničenom odgovornošću i da kontaktira one koji je koriste. A u slučaju kada to nije moguće, onda uz pomoć Kosovske policije preuzima istu.

„To se dogodilo u slučaju Trepča Standard, sa sedištem u Severnoj Mitrovici. Zemljište i bivši objekat (renoviran bez dozvole od strane lica nepoznatog KAP-u) vlasništvo su Trepča Standard, sa sedištem u Severnoj Mitrovici, koja je pod nadležnošću KAP-a“, precizira se u odgovoru Agencije za KoSSev.

RSE je prethodno izvestio da je kompleks „Rajska banja“ registrovan kao društvo sa ograničenom odgovornošću na ime Aleksandra Zlatkovića.

Navode i da u prethodnom periodu Agencija nije bila u mogućnosti da ostvari mandat u opštinama na Severu Kosova zbog „teških uslova“ i situacije na terenu.

„Sada poboljšanjem uslova i lakšim pristupom, kao i nakon dobijanja informacija da je u ovim objektima bilo i nelegalnih aktivnosti, AKP je uz pomoć policije stavila imovinu pod svoju upravu“, naznačili su.

Iz ove agencije su ujedno potvrdili da je imovina u vlasništvu „Trepče“, odnosno „Trepča standard“ data u zakup kosovskom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Čelnik kosovskog MUP-a, Dželjalj Svečlja, danas je takođe izjavio da KAP jeste nadležan za kompleks, ali i da je ovo zajednička akcija dva ministarstva – unutrašnjih poslova i javne administracije.

Povezane vesti:

Svečlja: Nema sumnje da je kosovska Agencija za privatizaciju vlasnik kompleksa ‘Rajska banja’

Mijačić i Antonijević nakon ulaska KAP-a u ‘Rajsku banju’: Potez koji će dovesti do daljeg animoziteta prema kosovskim vlastima među stanovnicima na Severu

RSE: ‘Rajsku banju’ pod zakup uzeo kosovski MUP

Petković: Ulaskom u kompleks ‘Rajska banja’ Priština potvrdila nameru okupacije Severa

Kosovska Agencija za privatizaciju uzela pod kontrolu kompleks „Rajska Banja“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.