Mijačić i Antonijević nakon ulaska KAP-a u ‘Rajsku banju’: Potez koji će dovesti do daljeg animoziteta prema kosovskim vlastima među stanovnicima na Severu

Banjska Rajska Banja
Foto; KoSSev

„Kontraverzni potez Kosovske agencije za privatizaciju koji će dovesti do daljeg animoziteta prema kosovskim vlastima među stanovnicima na Severu“, komentar je Dragiše Mijačića, nakon što su kosovski službenici danas ušli u kompleks „Rajska banja“. Sa sličnim navodima izašao je i Milan Antonijević, poručivši da međunarodna zajednica, pored ljudi, mora da zaštiti i imovinu Srba na Kosovu.

Uz asistenciju Kosovske policije regiona Sever, službenici kosovske Agencije za privatizaciju ušli su danas u ovaj kompleks u selu Banjska i uzeli ga pod kontrolu, te su tom prilikom promenili bravu i izvršili popis.

Kako KoSSev nezvanično saznaje, akcija je sprovedena u prisustvu osoblja hotela, a koji su poslednjih dana boravili u ovom objektu, ali nisu pružali usluge.

Objekat je već dat kosovskom MUP-u „pod zakup“, javila je RSE, pozivajući se na navode čelnika ove agencije Arbena Limanija.

Ocenivši današnji potez ove agencije kao „kontroverzan“, koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU – poglavlje 35, Dragiša Mijačić, poručio je da je nemoguća normalizacija života u opštinama na Severu „u okolnostima institucionalnog nasilja i selektivne upotrebe specijalnih policijskih jedinica“ od strane kosovske vlade.

Tvrdi i da je današnji događaj još jedan dokaz o „propasti projekta izgradnje Kosova kao multietničkog društva“ na principima odgovorne podele vlasti među etničkim zajednicama.

„Što je bila osnova zapadnih sila za priznanje nezavisnosti Kosova. Umesto toga, stvorena je još jedna albanska država na Balkanu“, napisao je Mijačić na društvenoj mreži X.

Sa sličnim navodima, nadovezao se i pravnik i aktivista za ljudska prava, Milan Antonijević.

„Međunarodna zajednica mora da zaštiti pre svega ljude, a potom i imovinu Srba na Kosovu“, napisao je Antonijević na društvenoj mreži X.

Konstatuje i da se mora zahtevati normalizacija odnosa i deeskalacija sukoba između Beograda i Prištine, podsetivši da su upravo Prištini uvedene mere od strane EU i SAD, a zbog letošnje krize na Severu, te se zapitao:

„Da li će Priština dobiti nove sankcije?“

Banjsko-rekreativno-lečilišni kompleks „Rajska banja“ građen je između 2015. i 2019. godine sredstvima Vlade Republike Srbije i centralno je mesto za odmor na Severu, pored jezera Gazivode.

Koha je ujedno danas podsetila da se radi o objektu u vlasništvu Trepče. U pitanju je Trepča standard, čiji je objekat, kako je navela Kosovska agencija za privatizaciju, bio renoviran bez prethodne dozvole ove agencije.

Ujedno, prema navodima RSE, kompleks „Rajska banja“ registrovan je kao društvo sa ograničenom odgovornošću na ime Aleksandra Zlatkovića.

Od 24. septembra kada je u ovom selu došlo do oružanog sukoba Srba i Kosovske policije – kompleks „Rajska Banja“ nije u funkciji.

U nekoliko navrata, nakon pomenutog sukoba, u njemu je policija vršila pretrese.

Istovremeno, kosovske vlasti uz asistenciju Kosovske policije grade asfaltni put do Banjske od Suvog dola u Mitrovici preko Banovog dola. U pitanju je nova zaobilaznica, ali meštani zvečanskih sela negoduju, tvrdeći da se put gradi bez njihovog znanja i preko njihovog imanja.

Kako je KoSSev saznao od dobro obaveštenog međunarodnog izvora, u pitanju je već izvršena eksproprijacija zemljišta, ali uz proceduru koja nije ispoštovana.

Povezane vesti:

RSE: ‘Rajsku banju’ pod zakup uzeo kosovski MUP

Petković: Ulaskom u kompleks ‘Rajska banja’ Priština potvrdila nameru okupacije Severa

Kosovska Agencija za privatizaciju uzela pod kontrolu kompleks „Rajska Banja“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.