RSE: ‘Rajsku banju’ pod zakup uzeo kosovski MUP

Rajska Banja
Foto: KoSSev

Kosovska agencija za privatizaciju (KAP) preuzela je upravu nad kompleksom ‘Rajska banja’ u Banjskoj kod Zvečana, kao imovinu društvenog preduzeća na Kosovu, i dala je u zakup Ministarstvu unutrašnjih poslova, kazao je za Radio Slobodna Evropa generalni direktor ove agencije, Arben Limani.

Limani je ujedno poručio da ova institucija već neko vreme pokušava da kontaktira lica ili subjekte koji su koristili ovu imovinu, međutim, tvrdi da odgovora nije bilo, te je usled toga zatražena pomoć Kosovske policije za preuzimanje ove imovine, piše dalje RSE.

Kosovski MUP je prethodno takođe na upravljanje uzeo i vilu Milana Radoičića na jezeru Gazivode, a nakon sukoba u Banjskoj 24. septembra.

Sa druge strane, u izjavi za Kohu, Kosovska agencija za privatizaciju potvrdila je da se radi o objektu u vlasništvu Trepče. U pitanju je Trepča standard, čiji je objekat, kako navodi KAP, bio renoviran bez prethodne dozvole ove agencije.

U saopštenju KAP-a se, međutim, ne preciziraju navodi koje je čelnik ove agencije kazao za RSE – da je ova agencija zapravo „Rajsku banju“ dala u zakup kosovskom MUP-u.

Uz asistenciju Kosovske policije regiona Sever, službenici kosovske Agencije za privatizaciju ušli su danas u ovaj kompleks u selu Banjska i uzeli ga pod kontrolu.

Oni su na ovom kompleksu promenili bravu i izvršili popis.

Kako KoSSev nezvanično saznaje, Agencija za privatizaciju sprovela je ovu akciju u prisustvu osoblja hotela, a koji su poslednjih dana boravili u ovom objektu, ali nisu pružali usluge.

Reagovao je potom direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, kao i Srpska lista, sa tvrdnjama da se radi o „sveobuhvatnoj okupaciji severa Kosova i Metohije“.

Inače, od 24. septembra kada je u ovom selu došlo do oružanog sukoba Srba i Kosovske policije – kompleks „Rajska Banja“ nije u funkciji.

U nekoliko navrata, nakon pomenutog sukoba, u njemu je policija vršila pretrese.

Inače, radi se o objektu novijeg datuma, jednom od omiljenih odmarališta i lečilišta na Severu, koji je izgrađen fondovima Republike Srbije.

Gradnja objekta započela je 2015. godine a otvoren je 2019. Prema ranijim potvrdama srpskih institucija, objekat Garni SPA hotela površine 1227 metara kvadratnih smeštajnog je kapaciteta u formi četiri apartmana i jedanaest dvokrevetnih soba, uz prateće sadržaje (hol, recepcija, lobi, restoran, prihvatna kuhinja, sanitarni blok, vertikalna i horizontalna komunikacija, tehnički prostor).

Vrednost projekta je bila najavljena na oko 121 miliona dinara, potvrdio je tada predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan, Ivan Todosijević. Novoizgrađeni kompleks nekadašnji direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, tada je ocenio kao „novu eru“ za čitav Banjski kraj u turističkom i privrednom smislu.

Ujedno, prema navodima RSE, kompleks „Rajska banja“ registrovan je kao društvo sa ograničenom odgovornošću na ime Aleksandra Zlatkovića.

Povezane vesti:

Petković: Ulaskom u kompleks ‘Rajska banja’ Priština potvrdila nameru okupacije Severa

Kosovska Agencija za privatizaciju uzela pod kontrolu kompleks „Rajska Banja“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.