Avni Arifi preuzeo dužnost ambasadora u Emiratima

Avni Arifi
Foto: Fejsbuk, Avni Arifi

Bivši šef kabineta kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i nekadašnji šef pregovaračkog tima Kosova u tehničkom dijalogu sa Srbijom, Avni Arifi danas je počeo sa radom kao ambasador Kosova u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

„Danas sam počeo sa radom kao ambasador Republike Kosovo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Podesno predstavljanje Kosova u ovom delu sveta je od posebnog političkog i ekonomskog značaja. Zahvaljujem svima koji su mi poverili ovo zaduženje, a posebno premijeru Haradinaju. Kao i uvek, biću u službi dužnosti“, saopštio je Arifi na svom Fejsbuk nalogu.

Ambasada Kosova u UAE
Foto: Fejsbuk, Avni Arifi

Avni Arifi je do ovog imenovanja obavljao funkciju šefa kabineta kosovskog premijera. Pored toga, januara 2018. godine, tadašnji savetnik kosovskog premijera, imenovan je za šef pregovaračkog tima Kosova u tehničkom dijalogu sa Srbijom, da bi po formiranju novog pregovaračkog tima Kosova, sredinom decembra, Arifi postao njegov član ispred AAK. Iz ove političke stranke nisu još uvek objavili ko će zameniti Arifija u pregovaračkom timu, prenosi Koha.

Ambasadu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kosovo je otvorilo 10. maja prošle godine.

Ujedinjeni Arapski Emirati su bili prva arapska zemlja koja je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, iste godine kada je i donesena jednostrana deklaracija o nezavisnosti.

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova i ove godine najavljuje otvaranje novih ambasada.

„Tаjlаnd, Bаnglаdeš, Kolumbijа i Gаnа neke su od zemalja u kojim će, kako se očekuje, ove godine biti otvorene nove аmbаsаde Kosova,“ naveli su u saopštenju ovog kosovskog ministarstva i dodali da su već preduzete sve mere za procedure koje se odnose na otvaranje i funkcionalizaciju ovih diplomatskih predstavništva.

Pored toga, početkom ovog meseca, tokom službene posete Senegalu, kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, je objavio i da je sa predsednikom Madagaskara razgovarao „o produbljivanju međudržavnih odnosa počevši od akreditacije nerezidentnog ambasadora Republike Kosovo u ovoj afričkoj državi“. Prema tvrdnjama srpskog ministarstva spoljnih poslova, Madagaskar je suspendovao odluku o priznanju Kosova decembra prošle godine.

Na sajtu kosovskog ministarstva spoljnih poslova navodi se da Kosovo ima ambasade u 27 država, kancelariju za vezu u Beogradu kao i 28 konzularnih odeljenja u raznim državama sveta.

Maja 2018. godine kosovski predsednik Hašim Tači potpisao je dekret za otvaranje  tada tri nove ambasade Kosova – u Kataru, Poljskoj i Portugaliji. Međutim, na zvaničnom sajtu ministarstva spoljnih poslova, na listi država u kojima Kosovo ima ambasadu, ne nalaze se i ove tri. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.