Antonijević: Čekamo rezultate 111 uzoraka, na neke se čeka i 6 dana

epidemiolog Aleksandar Antonijević
FOTO: KoSSev

Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici čeka na rezultate 111 uzoraka osoba suspektnih na COVID-19. Sa izuzetkom 61 uzorka koji su juče poslati Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu, ostali uzorci poslati su još prošle nedelje laboratoriji „Vatreno oko“ pri Kliničkom centru Srbije, ali rezultati i dalje nisu dostavljeni.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Aleksandar Antonijević, objašnjava da na rezultate nekih od uzoraka iz Beograda čeka već 6 dana što otežava rad na suzbijanju širenja zaraze.

„I da stignu rezultati posle  6 dana, ništa nam ne znače. Neki pacijenti su krenuli da se oporavljaju i više nisu ni zarazni jer su infektivni par dana pre pojave simptoma i tokom trajanja najjačih simptoma, i posle tog perioda nam rezultat ništa ne znači jer ljude nismo sprečili da šire infekciju“, navodi on.

Iz laboratorije u Beogradu na pozive iz Zavoda govore da će rezultate izdati ubrzo, ali to obećanje ostaje neispunjeno već nekoliko dana.

Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici na početku epidemije je uzorke briseva za PCR testove slao u Torlak, a potom Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu odakle su rezultati redovno stizali. Od juče se uzorci ponovo šalju u Kraljevo, a rezultati se očekuju danas posle 13 časova.

Pročitajte još:

Elek: Na Infektivnom odeljenju mitrovičkog KBC leči se 10 pacijenata, jedan prebačen u KC Kragujevac

Još 13 novoinficiranih na Severu Kosova

Pet novoinficiranih u srpskim sredinama na Kosovu

Antonijević: 15 novoobolelih; Kontakti se ne testiraju bez simptoma, uskoro nove mere

Nove mere suzbijanja infekcije COVID-19 u opštinama na Severu

Antonijević: 10 novoinficiranih, nema pacijenata sa težom kliničkom slikom

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.