Pet novoinficiranih u srpskim sredinama na Kosovu

epidemiolog Aleksandar Antonijević
FOTO: KoSSev

U srpskim sredinama na Kosovu registrovano je pet novih slučajeva koronavirusa, od toga dva u Zvečanu, jedan u Kosovskoj Mitrovici, jedan u Zubinom Potoku i jedan u Kosovskoj Kamenici, rekao je za KoSSev epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, Aleksandar Antonijević.

Zavod za javno zdravlje koji od ove nedelje testiranja na koronavirus vrši ponedeljkom sredom i petkom, u sredu je uputio ka laboratoriji „Vatreno oko“ u Beogradu 41 uzorak osoba testiranih u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Od ukupnog broja testiranih, do ovog jutra su pristigli rezultati za 9 uzoraka, od kojih je za četiri potvrđen koronavirus, tvrdi Antonijević

Ovom Zavodu u međuvremenu je ujedno dostavljen pozitivan test za osobu iz Kosovske Kamenice koja je prethodno testirana u Nišu.

U srpskim sredinama na Kosovu do sada je registrovano 30 novih slučajeva koronavirusa, rekao je Antonijević.

Antonijević nije mogao da potvrdi koliko je pacijenata trenutno hospitalizovano u mitrovičkom KBC-u, ali nam je saopštio da je do sinoć broj hospitalizovanih koji su oboleli od Covid-19 bio osam, te da je ujedno bilo pacijenata sa upalom pluća.

Trenutno nema pacijenata sa težom kliničkom slikom, poručio je.

Ostali pacijenti sa lakšom kliničkom slikom, prema novim pravilima, a nakon što je zatvorena privremena kovid bolnica koja je bila smeštena u studentskom domu u Kosovskoj Mitrovici, nalaze se u kućnoj izolaciji.

Podsetimo, Krizni štabovi četiri opština na Severu Kosova u ponedeljak su uveli su nove mere u borbi protiv koronavirusa, kojima se, između ostalog, zabranju okupljanja i skraćuje radno vreme kafića.

Nove mere u opštinama na Severu Kosova donete su u danu kada je saopšteno da je od 18. juna u srpskim sredinama registrovano 15 novoobolelih od COVID-19 – od toga 12 sa Severa i 3 sa centralnog Kosova. Antonijević je potom u sredu, potvrdio za naš portal da su pristigli novi rezultati, te da je još 10 osoba obolelo od Covid-19.

Pročitajte još:

Antonijević: 15 novoobolelih; Kontakti se ne testiraju bez simptoma, uskoro nove mere

Nove mere suzbijanja infekcije COVID-19 u opštinama na Severu

Antonijević: 10 novoinficiranih, nema pacijenata sa težom kliničkom slikomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.