Još 13 novoinficiranih na Severu Kosova

Koronavirus
Ilustracija/FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Na Severu Kosova registrovano je još 13 pozitivnih slučajeva koronavirusa, potvrdio je za KoSSev epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, Aleksandar Antonijević.

Zavod za javno zdravlje poslao je u sredu 41 uzorak laboratoriji „Vatreno oko“ u Beogradu. Od toga je do jutros stiglo devet rezultata, od kojih je za četiri osobe potvrđeno da su pozitivni na na koronavirus, kao i pozitivan rezultat za osobu iz Kosovske Kamenice koja se prethodno testirala u Nišu.

Pre nepunih sat vremena su pristigli i rezultati za preostala 32 uzorka.

„Od ukupno 32 rezultata koliko smo još čekali registrovano je 13 novih slučajeva koronavirusa“, poručio je Antonijević.

Usled povećanja broja slučajeva koronavirusa, danas je ujedno održana „hitna sednica“ kriznih štabova opština na Severu Kosova. Kako prenosi Radio Kontakt plus, nakon sednice je saopšteno da će biti primenjene rigoroznije mere, ukoliko se građani ne budu pridržavali već propisanih.

Od toga je pet slučajeva registrovano u Leposaviću, a osam u Kosovskoj Mitrovici.

S ozbirom na to da su rezultati tek pristigli, u toku je proces ispitivanja kliničke slike pacijenata, kako bi se utvrdilo da li će biti hospitalizovani ili će biti u kućnoj izolaciji.

„Sada ih kovid ambulante sa teritorije opštine obaveštavaju, radi se krvna slika, snimak pluća, vode se na pregled kod infektologa i odlučuje se da li će biti hospitalizovani ili će da budu u kućnoj izolaciji“, rekao je Antonijević.

Antonijević iznosi sumnju da je do većeg broja novoinficiranih došlo upravo nakon relaksiranja mera, dolaska studenata, ali i zbog veselja koja su se održavala u prethodnom periodu.

Poručuje da se nada da će zbog novonastale situacije građani više poštovati usvojene mere u borbi protiv koronavirusa.

Ukupan broj novoinficiranih u srpskim sredinama na KiM-u sada je 43.

Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici juče je poslao 50 uzoraka u laboratoriju „Vatreno oko“. Očekuje se da će rezultati pristići u nedelju veče ili ponedeljak ujutru.

Pročitajte još:

Pet novoinficiranih u srpskim sredinama na Kosovu

Antonijević: 15 novoobolelih; Kontakti se ne testiraju bez simptoma, uskoro nove mere

Nove mere suzbijanja infekcije COVID-19 u opštinama na Severu

Antonijević: 10 novoinficiranih, nema pacijenata sa težom kliničkom slikomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.