Advokat Pantović u otvorenom pismu Haradinaj-Stubli: Prekršili ste prezumpciju nevinosti

Pantović
FOTO: KoSSev

Tvrdnjom da je Zoran Đokić „genocidni zločinac“ grubo ste prekršili prezumpciju njegove nevinosti, zagarantovanu Ustavom Kosova i Zakonikom o krivičnom postupku Kosova, a takođe ste iskazali nepoštovanje prema propisima Republike Kosovo, u otvorenom pismu kosovskoj ministarki spoljnih poslova na dužnosti Meljizi Haradinaj (Meliza Haradinaj-Stublla), poručio je advokat Ljubomir Pantović.

Osnovni sud u Prištini prvostepeno je u petak osudio Zorana Đokića iz Peći na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Iako još uvek prvostepena presuda, javnosti se neposredno nakon toga obratila ministarka spoljnih poslova:

„Kosovo je uzelo pravdu u svoje ruke. Presuda genocidnom zločincu Đokiću je samo početak i nije dovoljno, čak ni 12 godina, ni samo jedna osoba. Srbija i svi njeni zločinci će odgovarati za zločine protiv čovečnosti 1998. i 1999. na Kosovu“, napisala je kosovska šefica diplomatije na Tviteru.

Đokićev advokat Ljubomir Pantović se sada obratio javnim pismom. U dokumentu koji je lično dostavio KoSSevu podsetio je upravo na to da se radi o još uvek nepravosnažnoj odluci, koja može u žalbenom postupku da bude izmenjena.

Takođe, istakao je da je ona „direktno poslala poruku kosovskom pravosuđu da je kazna zatvora od 12 godina nedovoljna“.

U nastavku objavljujemo sadržaj pisma dostavljenom KoSSevu:

Poštovana gospođo Stubla,

Pošto ste pre dva dana javno, u svojstvu ministra u Vladi Kosova, komentarisali prvostepenu, nepravnosnažnu presudu Osnovog suda u Prištini u slučaju okrivljenog Zorana Đokića, nazvali ga ‘genocidnim zločincem’ i direktno poslali poruku kosovskom pravosuđu da je kazna zatvora od 12 godina nedovoljna, želim da Vam u najboljoj nameri, kao advokat – branilac g. Đokića, skrenem pažnju na neke činjenice:

  • U članu 31. tačka 5. Ustava Republike Kosovo, propisano je da svako ko je optužen za krivično delo će se smatrati nevinim, sve dok se ne dokaže njegova krivica, u skladu sa zakonom,
  • u članu 3. stav 1. Zakonika o krivičnom postupku Kosova propisano je da svako lice osumnjičeno, ili optuženo da je izvršilo krivično delo smatraće se nevinim, dok se njegova krivica za krivično delo ne utvrdi pravnosnažnom odlukom suda,
  • podsećam Vas još jednom, presuda protiv Zorana Đokića je prvostepena, nije pravnosnažna i u žalbenom postupku može biti izmenjena,
  • dakle, sa žaljenjem moram da konstatujem, da ste tvrdnjom da je Zoran Đokić genocidni zločinac“ grubo prekršili prezumpciju njegove nevinosti, zagarantovanu Ustavom Kosova i Zakonikom o krivičnom postupku Kosova, a takođe ste iskazali nepoštovanje prema propisima Republike Kosovo.

FHP o presudi: Đokić kao rezervni policajac ’99 učestvovao u zlostavljanju, pljačkanju, proterivanju, ranjavanju albanskih civila

Haradinaj Stubla o presudi Đokiću: „Kosovo uzelo pravdu u svoje ruke“

Zoran Đokić osuđen na 12 godina za ratni zločin

Kancelarija osudila presudu Zoranu Đokiću: Etničko suđenje i flagrantno kršenje prava i pravde

Pantović: Završeno suđenje Zoranu Đokiću, izricanje presude 11. februara

Pantović: Proširena optužnica protiv Đokića pet dana pre završne reči

Saslušan svedok u slučaju optužbi protiv Zorana Đokića

Raseljeno lice iz Peći uhapšeno na Jarinju, Kosovska policija potvrdila

Zoranu Đokiću određen jednomesečni pritvor

Zoranu Đokiću iz Peći produžen pritvor za još dva meseca, istraga spora, procedura se krši

Podignuta optužnica za ratni zločin protiv Srbina iz Peći

Zoran Đokić pred prištinskim sudom: „Nisam kriv“

Suđenje Đokiću: Saslušana dva svedoka, nisu mogle da identifikuju osumnjičenog

Pantović o nastavku suđenja Đokiću: Saslušan „nekredibilan svedok“; Identifikovala Đokića tek u izmenjenoj izjavi TužilaštvuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.