Predizborna tišina i statistički podaci, na Severu 16.000 manje birača

Lokalni izbori za gradonačelnika 2019 Kosovska Mitrovica, glasačka kutija
Foto: KoSSev

Kosovski vanredni parlamentarni izbori održavaju se u nedelju. Zvanična predizborna kampanja trajala je od 3. februara do 12.

U toku je predizborna tišina, koja je počela noćas u ponoć i traje do zatvaranja birališta. Biračka mesta se otvaraju u 7:00 časova, zatvaraju u 19:00 časova. Glasanje iz dijaspore trajalo je od 2. do 12. februara sa 103.582 glasača registrovanih putem imejla.

Ovo su 6. izbori u poslednjih 12 godina. Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. Za godinu dana dve su vlade pale – na proleće vlada koju je predvodio Aljbin Kurti, a u decembru, vlada koju je predvodio Avdulah Hoti.

Ukupan broj birača je 1.794.862, što je 143.006 manje nego na izborima 6. oktobra 2019. Ukupno 122.421 glasača je uklonjeno zbog toga što su posedovali samo lične karte izdate od strane UNMIK, a za 11.086 osoba je uklonjeno iz penzionog sistema zbog smrti. Glasa se samo sa kosovskom ličnom kartom.

Prijavljeno je 28 političkih subjekata, od kojih 21 politička stranka, dve koalicije i 5 građanskih inicijativa. Za jedno od 120 mesta u kosovskom parlamentu prijavilo se ukupno 1.079 kandidata.

Za predstojeće izbore prijavile su se tri stranke iz srpske zajednice – Srpska lista koja će na glasačkom listiću biti pod 119, Srpski demokratski Savez pod 118, a GI za slobodu pravdu i opstanak – GI SPO pod 115.

Politički subjekti Albanaca imaju uslov da pređu izborni prag od 5% kako bi ušli u Parlament, dok je principom zagarantovanih mesta u parlamentu, za manjinske stranke rezervisano 20 poslaničkih mesta: 10 za srpske poslanike, 4 za RAE, tri za bošnjačke, dva za turske i jedno za goranskog.

Pobedničke stranke, odnosno one koje budu dobile većinu za formiranje vlade – minimalno 61 glas, obavljaju konsultacije sa kosovskim predsednikom koji predlaže Skupštini kandidata za premijera, kog treba da podrže poslanici.

Stranke su već imenovale i svoje kandidate za premijere – LDK Avdulaha Hotija koji je već premijer na dužnosti, PDK – Envera Hodžaja, dok je LVV Aljbina Kurtija, koji odlukom CIK-a, odnosno Vrhovnim sudom ne može da bude na izbornoj listi za poslanike zbog pravosnažne presude u poslednje tri godine. On je jedan od inicijalno 47 takvih imena, odnosno 28, jer je deo stranaka u međuvremenu zamenio sporne kandidate novim imenima.

Kosovo nema ni predsednika, a analitičari procenjuju da bi upravo kod izbora predsednika, situacija mogla da se zakomplikuje ovog puta usled stranačke borbe. Da bi se izabrao predsednik Kosova, potrebna je minimalna većina u skupštini od 81 glas, a ukoliko se ne izabere u prvom glasanju, glasa se i drugi put sa ovim brojem. Ukoliko i drugi put ne uspe da se izglasa, onda je u trećem glasanju dovoljan i 61 glas. Konačno, u slučaju da ni treće glasanje ne uspe, ide se na nove izbore. Novi predsednik Kosova treba da se izabere do maja. Trenutno tu funkciju obavlja Vjosa Osmani kao v.d. pošto je Hašim Tači u Hagu.

Broj biračkih centara je 888 sa ukupno 2. 382 biračka mesta, a maksimalan broj glasača na biračkom mestu ne sme da prelazi 950.

Podaci za Sever

Na Severu Kosova, u sve četiri opštine, ukupan broj birača je 43.253  potvrdio je za KoSSev direktor NVO Centar za zastupanje demokratske kulture – Demokratija na delu, Dušan Radaković. U Severnoj Mitrovici je 17.300 glasača, Leposaviću 12.600, Zvečan ima 6.800 i Zubin Potok oko 6.500. To je za 16. 000 manje nego na izborima 2019 (6.100 u Severnoj Mitrovici, 5.400 u Leposaviću, 2.400 u Zubinom Potoku i 2.186 u Zvečanu). Oni će glasati na 74 biračka mesta – Leposaviću – 25, S. Mitrovici – 23, Z. Potoku – 14 i Zvečanu – 12. Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovska policija radi prema novom operativnom planu u četiri faze, a na dan izbora primenjivaće se treća. Takođe, angažovano je i 88 tužilaca, a za nedelju je njih 30 dežurno.

Izbore ne prati po prvi put OEBS, ali i 2000 posmatrača manje.

Žalbe Izbornom panelu za žalbe i pritužbe se mogu podneti u roku od 24 sata od zatvaranja biračkog mesta.

Tužilac će zajedno sa kosovskom policijom istražiti i procesuirati sve navode o prevari, primanju mita i drugim krivičnim delima povezanim sa izborima, uveravali su u četvrtak iz kosovskog pravosuđa zemlje Kvinte na zajedničkom sastanku. Zapadne zemlje zatražile su fer i poštene izbore.

Prva vest o tome stigla je noćas iz Srbice, kada je saslušan 20-godišnji K.G., koji je na nalogu jedne od društvenih mreža, objavio da „prodaje svoj glas prema dogovoru“ i protiv njega je već pokrenut postupak.

Više o predstojećim izborima čitajte na našoj tematskoj stranici: Kosovski parlamentarni izbori 2021.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.