Ad hoc komisija usvojila nacrt rezolucije o „osudi genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina Srbije na Kosovu“

skupština kosova

Ad hoc komisija kosovske skupštine usvojila je danas nacrt rezolucije o „osudi genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina bivšeg državnog režima Srbije na Kosovu“, prenosi Kosova press. 

Na sednici komisije, poslanik Samoopredeljenja Sami Kurteši (Sami Kurteshi) govorio je i o jučerašnjoj inicijativi predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija o formiranju „međunarodnog suda za zločine koje je Srbija počinila tokom rata na Kosovu“.

„Jučerašnji sastanak je bio brz korak. Rezolucija je degradirana jučerašnjom akcijom“, izjavio je, Kurteši.

S druge strane, poslanik NISMA-e, Biljal Šerifi smatra da ova dva procesa mogu da idu paralelno.

„Ono juče nije bila sednica, već sastanak sazvan od predsednika skupštine. Inicijativa predsednika treba da bude odvojena, mi treba da nastavimo sa rezolucijom da je usvojimo u skupštini. Kada mi unutar osudimo zločine Srbije na Kosovu, možda će se otvoriti uho strancima. Zahtev predsednika skupštine ne treba da posmatramo kao da je u suprotnosti za ovim, već da ih posmatramo kao dve inicijative koje mogu da idu paralelno“, rekao je Šerifi.

Po formiranju ove ad hoc komisije, sredinom aprila, Šerifi je objasnio da je za model rezolucije uzeta rezolucija Evropskog parlamenta za Srebrenicu.

Dok je zločin u Srebrenici ustanovljen kao genocid od strane Haškog tribunala, nijedan zločin počinjen na Kosovu nije ustanovljen kao genocid, niti od strane Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, niti od strane lokalnih pravosudnih sistema, što srpskih, što međunarodnih, što kosovskih.

Uprkos tome, reč genocid je ustaljen termin koji kosovski zvaničnici koriste kada govore o zločinima nad albanskim civilnim stanovništvom na Kosovu.

Do formiranja ad hoc komisije kosovske skupštine za osudu genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina na Kosovu došlo je nakon smene ministra administracije lokalne samouprave iz redova Srpske liste, Ivana Todosijevića, zbog izjave o Račku, ali i naloga kabineta kosovske vlade mnistarstvu pravde da izradi nacrt zakona o „kažnjavanju poricanja zločina Srbije i genocida“.

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, naveo je da je Todosijević smenjen zbog „govora mržnje“, a nešto pre Todosijevića, zbog sličnih navoda na Fejsbuk profilu, smenjena je i zamenica ministra pravde Vesna Mikić.

U međuvremenu, Specijalno tužilaštvo Kosova pokrenulo je istragu protiv Todosijevića zbog, kako je saopšteno „izjava“.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.