Gazeta: „Formirana ad hoc komisija za osudu ratnih zločina srpske države prema stanovništvu Kosova“

Skupština Kosova
Skupština Kosova

U kosovskoj skupštini usvojen je danas predlog o formiranju ad hoc komisije za osudu „ratnih zločina koje je počinila srpska država prema stanovništvu Kosova“, prenosi Gazeta Express. Formiranje ove komisije dolazi nakon prošlonedeljne smene ministra administracije lokalne samouprave Ivana Todosijevića, zbog izjave o Račku, i najave izrade zakona o „kažnjavanju poricanja zločina Srbije i genocida“.

Predlog poslanika NISMA-e, Biljala Šerifija za formiranje „ad hoc komisije za osudu zločina Srbije“ čiji bi proizvod bila zajednička rezolucija, usvojen je sa 66 glasova ZA.

„Imajući na umu izjave političkih partija u vezi sa sankcionisanjem zločina genocida od strane Srbije, države, vojske, svih segmenata Srbije na Kosovu, mislim da je vreme da formiramo ad hoc skupštinsku komisiju i da sve deklaracije stranaka uključimo u zajedničku rezoluciju“, rekao je Šerifi, prenosi Gazeta Express.

„Za model je uzeta rezolucija Evropskog parlamenta koju su usvojili za Srebrenicu. Ja mislim i verujem da i u našoj skupštini i van možemo da imamo eksperte koji nam mogu pomoći ali model Evropskog parlamenta treba da bude dovoljan. Rezolucija će se kasnije upotrebiti kao osnova iz koje će proizaći drugi akti. Da bi se osudio ovaj genocidni zločin, da bi se usvojili zakoni“, izjavio je Šerifi, prenosi EO.

Parlamentarne grupe LDK, PDK, Samoopredeljenje, AAK, PSD, 6+, imenovale su svoje predstavnike u ovoj komisiji.

Predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji, pozdravio je ideju, izjavivši da je cilj ove rezolucije da nakon nje uslede novi koraci i da „Međunarodni tribunal za zločine Srbije“ treba da bude formiran, prenosi Koha.

“Ideja nije samo da sačinimo rezoluciju, već da napravimo korake kroz ovu rezoluciju, moramo da idemo u Savet Evrope, u odbor Evropskog parlamenta. Mora postojati Međunarodni tribunal za zločine Srbije, i ovo mora, naravno, da bude čast i dostojanstvo ove države. Poricanje masakra dešava se danas, i tako će se dešavati i nakon pet godina”, rekao je Veselji, prenosi Kosova press.

Podsećamo, formiranje ove komisije dolazi nakon prošlonedeljne smene ministra administracije lokalne samouprave iz redova Srpske liste, Ivana Todosijevića, zbog izjave o Račku, ali i naloga kabineta kosovske vlade mnistarstvu pravde da izradi nacrt zakona o „kažnjavanju poricanja zločina Srbije i genocida“.

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, naveo je da je Todosijević smenjen zbog „govora mržnje“, a nešto pre Todosijevića, zbog sličnih navoda na Fejsbuk profilu, smenjena je i zamenica ministra pravde Vesna Mikić.

U međuvremenu, Specijalno tužilaštvo Kosova pokrenulo je istragu protiv Todosijevića zbog, kako je saopšteno „izjava“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.