Kabinet kosovske vlade naložio izradu zakona o „kažnjavanju poricanja zločina Srbije i genocida“

Vest je ažurirana.

“Kabinet kosovske vlade ovlastio je ministarstvo pravde da izradi nacrt zakona o kažnjavanju poricanja zločina Srbije i genocida tokom nedavnog rata na Kosovu”, saopštio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj. Ovaj predlog dolazi samo dva dana nakon razrešenja ministra administracije lokalne samouprave Ivana Todosijevića zbog izjave o slučaju Račak.

Predlog zamenika premijera Kosova, Envera Hodžaja, o izradi zakona o kažnjavanju poricanja ratnih zločina, usvojen je na današnjem sastanku kosovske vlade, prenosi Gazeta Express.

„Diskurs političara Srpske liste o žrtvama rata na Kosovu, pokušavajući da sakriju istinu i poreknu zločine koje je Srbija počinila prema civilnom stanovništvu na Kosovu je neprihvatljiv. Slučaj bivšeg ministra Todosijevića nije prvi. Bilo je slučajeva tokom godina kada su se takve stvari dešavale od strane članova vlade iz redova Srpske liste, izjave koje je kasnije podržao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi članovi srpske vlade. Takve izjave i pokušaji ne mogu se tolerisati“, rekao je Hodžaj na sednici kosovske vlade.

„Zbog toga, smatram da moramo preduzeti neophodne korake da regulišemo osnove za kažnjavanje onih koji poriču zločine/genocid Srbije na Kosovu“, dodao je Hodžaj, prenosi Gazeta.

Hodžaj se pozvao na „praksu mnogih evropskih država“ u cilju sprečavanja „oživljavanja ideologije koja je dovela do izvršenja ovih zločina – etničkog čišćenja – zabranu glorifikacije Miloševića i njegovih saradnika koji su počinili ove zločine i koji su odgovarali pred međunarodnim sudom“.

Hodžaj smatra da takav zakon vlada i skupština duguju žrtvama i njihovim porodicama.

„Genocid Srbije na Kosovu je činjenica, i dokazi za to su brojni i evidentni. Kosovska vlada i parlament duguju takav zakon svim žrtvama i njihovim porodicama kako bi zaštitili njihovo dostojanstvo i kako bi sprečili povratak politike koja je sve ove žrtve koštala života“, zaključio je Hodžaj prenosi Gazeta Express.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, smenio je pre dva dana ministra administracije lokalne samouprave u ostavci iz redova Srpske liste, zbog, kako je naveo, „govora mržnje“.

“Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovu i Metohiju“, rekao je Todosijević na obeležavanju 20 godina od NATO bombardovanja, u Zvečanu, preneo je Glas Amerike. Ova izjava bila je povod za njegovu smenu.

Pre Todosijevića, zbog sličnih navoda na Fejsbuk profilu, smenjena je i zamenica ministra pravde Vesna Mikić iz Srpske liste.

Đurić: “Cinična igra šiptarskih ratnih zločinaca i terorista”

Na ovu vest ubrzo je reagovao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Najavljene zakonodavne novine u Prištini tumači kao pokušaj „ukidanja jedne od poslednjih preostalih sloboda – slobodu govora“ Srbima na KiM „koje nisu pobili ili proterali zločinci u Prištini“.

„Predlažući zakon za koji i sami otvoreno kažu da je uperen protiv srpske političke opcije na KiM i legitimnih političkih predstavnika srpskog naroda, teroristi iz Prištine žele da zabrane negiranje nečega što nije utvrđeno ni u jednoj presudi domaćih, međunarodnih, niti paralelnih privremenih prištinskih pravosudnih institucija“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.