AAK: Pristrasan stav Borelja u vezi sa idejom o promeni granica šteti miru i stabilnosti

Pristrasan stav visokog predstavnika EU, Žosepa Borelja u vezi sa idejom promene granice šteti miru i stabilnosti u regionu, reagovala je Alijansa za budućnost Kosova (AAK), dan nakon što je Borelj, kako je prenela Koha, na pitanje da li se protivi ovoj ideji poručio da „EU ne bi trebalo da bude veći katolik od pape“ ukoliko se Beograd i Priština slože oko toga.

„Netačnost i pristrasan stav visokog predstavnika EU, Žosepa Borelja, u vezi sa idejom promene granica, kako je juče objavljeno u medijima, štetni su za mir i stabilnost regiona, i smatramo to destruktivnim pristupom u odnosu sa njihovom ulogom kao posrednika u dijalogu pod vođstvom SAD da postignu konačni dogovor o međusobnom priznavanju postojećih granica između Kosova i Srbije“, saopšteno je iz AAK, prenosi RTK2.

Iz AAK poručuju da su granice Kosova definisane 17. februara 2008. godine, dok je:

„Svaki pokušaj da nas vrate u nejasan, bezvremenski proces, bez principa dijaloga, kontraproduktivan i Kosovo i njegovi ljudi će ga snažno odbiti kao i ranije. Oni su se odlučili o granicama Kosova povodom njegove nezavisnosti 17. februara 2008., i tako nas je prepoznala apsolutna većina zapadnih demokratskih država, na čelu sa SAD-om“, poručuju iz AAK.

Izjava visokog predstavnika EU, Žozepa Borelja, naišla je juče na iznenađenje u Prištini, međutim, i pojedinih zvaničnika Evropske unije.

Juče se, nakon što je objavljen intervju Borelja, oglasila predsednica kosovskog parlamenta, Vjosa Osmani, i rekla da je „Kosovo nepovratni projekat u političkom smislu, a neprikosnoveno u teritorijalnom pogledu“.

Evropskoj uniji poručila je da ne može samo „da služi kao forum za dijalog“, već da takođe mora da pruži smernice zasnovane na principima i vrednostima na kojima deluje EU.

„Promena etničkih granica nije deo ovih principa i vrednosti“, naznačila je Osmani.

Odmah zatim oglasila se i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon, poručivši da nije upoznata sa tim da je postojala bilo kakva debata, a naročito ne sa stavom EU u vezi sa promenom granica između Kosova i Srbije.

Fon Kramon je ujedno zatražila da se pokrene debata o ideji o promeni granica u Evropskom parlametu, što je pre moguće, uz naznaku da su „promene teritorija po etničkim granicama u Evropi zaista opasne“.

Pročitajte još:

Fon Kramon: Iznenađena sam stavom o promeni granica, pokrenuti debatu u Evropskom parlamentu

Koha: Borelj ne isključuje ideju o promeni granica ukoliko se strane dogovore

Osmani: „Kosovo je nepovratni projekat u političkom smislu, a neprikosnoveno u teritorijalnom pogledu“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.