Otadžbina ne očekuje od predsednika Srbije „da ratuje“, ali i da ne potpisuje „štetne dogovore“

Narodni pokret Srba sa KiM-a "Otadžbina"
Narodni pokret Srba sa KiM-a „Otadžbina“

„U poslednje vreme skoro sva zapadna štampa bruji o tzv. razmeni teritorija između samoproglašene republike Кosovo i ostatka Srbije koji su usaglasili Aleksandar Vučić i Hašim Tači uz dirigentsku palicu Ričarda Grenela, Trampovog čoveka za komplikovane specijalne operacije. U okviru tog sporazuma Srbija menja Preševo za Leposavić, uz još par sela iz opština Zvečan i Zubin Potok koje treba da dobije“. Ovo tvrdi „Narodni pokret Otadžbina“ u saopštenju.

Uz podsećanje na ranije izjave srpskog predsednika Aleksandra Vučića da „mi na Кosovu nemamo ništa“, opozicioni pokret tvrdi da je navodni plan o podeli u skladu sa takvim izjavama, kako bi se sada navodno dobila „dva sela“.

U okviru sporazuma, tvrde dalje, predviđena je tzv. eksteritorijalnost za pojedine srpske manastire na Кosovu i Metohiji.

„Interesantno je još napomenuti da se i jezero Gazivode, zajedno sa hidroelektranom, prepuštaju Albancima, iako je kompletan kredit za izgradnju sistema Ibar-Lepenac uzela Republika Srbija. Tokom pregovora u Beču između Beograda i Prištine 2006. godine, kako ceo kredit nije bio isplaćen, predstavnici EU su nudili srpskoj delegaciji da Кosovo prezume otplatu kredita ali je srpska strana to odbila i Republika Srbija je kasnije ceo kredit isplatila. Samo taj suvereni dug je jasan dokaz da je cela akumulacija sa jezerom Gazivode i hidrocentralom vlasništvo države Srbije“.

Kao „bizarno“ ocenjuju i to da se u istom danu kada je „srpski predsednik poklonio elektroprenosnu mrežu Кosova i Metohije“, šef Srpske liste, koji je ujedno i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, sastao sa Hašimom Tačijem, te da „ne zna“ da je srpski predsednik „dogovorio sa Tačijem da se Кosovska Mitrovica kao grad ujedini pod formom distrikta“.

Navodnim sporazumom Aleksandar Vučić se „odriče više od 100.000 Srba sa Кosova i Metohije i njihove celokupne imovine“, dalji su navodi ove organizacije, koja mahom okuplja nekadašnje članove Demokratske stranke Srbije sa KiM-a.

„On se odriče i imovine, pokretne i nepokretne, i onih 200.000 Srba koji su tokom 1999. godine (u vreme dok je opet on bio na vlasti) napustili Кosovo i Metohiju“, tvrde opozicionari.

Otadžbina navodi da je Aleksandar Vučić izjavio da je „to uradio jer nije želeo da ratuje“.

„Narodni pokret Srba sa Кosova i Metohje Otadžbina očekuje od predsednika Srbije ne da ratuje, ali i da ne potpisuje štetne dogovore po Republiku Srbiju“, pišu dalje.

Navodeći podatak da je 75% građana Srbije protiv bilo kakve predaje ili podele Кosova, Otadžbina upućuje poruku srpskom predsedniku i ministru spoljnih poslova:

„I Aleksandar Vučić i Ivica Dačić moraju da shvate da su Кosovo i Metohija neotuđivi deo Republike Srbije što i piše u Ustavu Republike Srbije. I nikakva podela, zamena teritorije, trampa ne dolaze u obzir jer je to gaženje sopstvenog Ustava“.

Iako je srpski predsednik Aleksandar Vučić javno potvrdio da se zalaže za razgraničenje sa Albancima, a kosovski predsednik za „minornu korekciju granica“ i pripajanje Preševa Bujanovca i Medveđe Kosovu, i on i svi srpski zvaničnici, kao i kosovski predsednik, uključujući i samog Grenela, demantovali su više puta planove, odnosno sporazume o navodnoj etničkoj podeli.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.