Koha: Borelj ne isključuje ideju o promeni granica ukoliko se strane dogovore

Foto: EFE

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, Žozep Borelj, ne isključuje ideju o promeni granica ukoliko bi se Beograd i Priština složili oko toga. „Ukoliko se strane dogovore EU ne može biti veći katolik od pape“, izjavio je Borelj, u intervjuu sa novinarima Zapadnog Balkana, piše prištinska Koha.

U nastavku prenosimo izvorno preveden deo intervjua koji je objavila prištinska Koha.

DTTNet: Da li se vi, gospodine Borelj, poput Nemačke protivite ideji razmene teritorija između dve države? Da li je to stav Evropske unije. Da li je ova tema van stola i može li se o njoj razgovarati?

Borelj: Kao što sam rekao, ovo je pitanje koje treba rešiti u dijalogu Srbije i Kosova. Ne vidim potrebu da budemo veći katolici od pape. Nije na nama da kažemo narodima Srbije i Kosova oko čega bi trebalo da se dogovore ili ne. Naša uloga će biti da olakšamo dijalog. Ali, kao što rekoh, ne bi trebalo da budemo veći katolici od pape. Ako se oni nešto dogovore, svakako bi trebalo proučiti taj sporazum, jer svaki sporazum Srbije i Kosova ima uticaj na region. Ali, u principu, ovo bi trebalo biti slobodan i i korektan dijalog između dve strane. I mnogo toga je već postignuto i to ne treba potcenjivati, jer danas imamo kretanje robe izmađu Srbije i Kosova. Integrisanje policije, srpskih sudova u kosovski sistem, sprovođenje izbora na Kosovu dokaz je određenog napretka u teškim okolnostima. Ali istina je i da se neki sporazumi nisu sproveli onako kako se to očekivalo. Stoga moramo nastaviti dijalog i tada će narod Srbije i Kosova odlučiti o ishodu.

Koha: Ovo je veoma važno pitanje. To je bilo najvažnije pitanje više od godinu dana. Vaš odgovor da „EU ne može biti veći katolik od pape“, može se shvatiti kao da ne odbacujete promenu granica na Kosovu ako se dve strane slože. To nije stav Nemačke. Da li možemo da shvatimo, ukoliko se strane dogovore, da Evropska unija neće usporavati razmenu teritorija, promenu granica?

Borelj: Dozvolite mi da kažem da sam više nepretenciozan. Moramo olakšati dijalog, i kao što sam rekao, razmotriti kolateralne efekte bilo koje vrste sporazuma u drugim delovima regiona, gde je problem pomeranja granica uvek bio osetljiv. Ja lično razumem poziciju Nemačke i drugih, ali moja uloga, kao specijalnog predstavnika, jeste da olakšam dijalog.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.