Fon Kramon: Iznenađena sam stavom o promeni granica, pokrenuti debatu u Evropskom parlamentu

Viola fon Kramon-Taubadel na biračkom mestu u Severnoj Mitrovici
FOTO: Crno beli svet

„Zaista iznenađujuće. Nisam upoznata sa tim da je postojala bilo kakva debata, a naročito ne sa stavom EU u vezi sa promenom granica između Kosova i Srbije“, poručila je u objavi na Tviteru izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon, nakon što je visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, izjavio povodom ideje promene granica da Evropska unija „ne bi trebalo da bude veći katolik od pape“ ukoliko se Beograd i Priština dogovore.

Izjava visokog predstavnika EU, Žozepa Borelja, naišla je juče na iznenađenje u Prištini, međutim, i pojedinih zvaničnika Evropske unije.

„Da li je ovo pozicija EU povodom Kosova i Srbije – otvorenost povodom promene granica? Kako smo se vratili na ovu opasnu ideju?“, upitao je zamenik predsedavajućeg Minhenske konferencije, Boris Ruge u objavi na Tviteru.

Odmah zatim, oglasila se izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon, poručivši da je iznenađena.

Fon Kramon je ujedno zatražila da se pokrene debata o ideji o promeni granica u Evropskom parlametu, što je pre moguće.

„Promene teritorija po etničkim granicama u Evropi su zaista opasne“, dodaje.

 

Ukoliko se Beograd i Priština dogovore, Evropska unija ne može biti veći katolik od pape, ovako je visoki predstavnik EU, Žozep Borelj juče odgovorio na pitanje, da li je protiv ideje promene granica u intervjuu sa novinarima sa Zapadnog Balkana.

Potom se oglasila i predsednica kosovskog parlamenta, Vjosa Osmani, poručivši da je „Kosovo nepovratni projekat u političkom smislu, a neprikosnoveno u teritorijalnom pogledu“.

„Izuzetno cenim posvećenost naših međunarodnih prijatelja u omogućavanju postizanja konačnog sporazuma između Republike Kosovo i Srbije. Međutim, Evropska unija ne može jednostavno da služi kao forum za dijalog, već takođe mora da pruži smernice zasnovane na principima i vrednostima na kojima deluje EU. Promena etničkih granica nije deo ovih principa i vrednosti“, naznačila je Osmani.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.