Posebna traka za ulazak i izlazak sa Kosova bez kontrole na prelazu Vrbnica

Na graničnom prelazu Vrbnica danas otvorena posebna traka za ulazak i izlazak sa Kosova bez kontrole
FOTO: Xhelal Sveçla/FB

Posebna traka za ulazak i izlazak sa Kosova bez kontrole otvorena je na prelazu Vrbnica. „Proslavljamo 25 godina od oslobođenja bez granice sa Albanijom“, poručio je kosovski ministar odbrane, Dželjalj Svečlja.

Kosovske vlasti i Albanci uopšte, danas obeležavaju „Dan oslobođenja“, kako vide ulazak međunarodnih vojnih i civilnih trupa 12. juna 1999 na Kosovo, a nakon 78-dnevnog bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. Ove godine obeležavaju jubilarno – 25 godina.

U okviru aktivnosti posvećene ovom danu, otvorena je posebna traka na prelazu Vrbnica.

Ovaj prelaz danas su posetili kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla) i ministar unutrašnjih poslova Albanije, Tauljant Bala (Taulant Balla).

Zajednički su otvorili posebnu traku, a kako je Svečlja istakao, neće biti kontrole, odnosno biće omogućeno slobodno kretanje stanovnika.

„U cilju što bolje realizacije sporazuma o ukidanju graničnih kontrola za građane naše dve zemlje, od danas će za njih biti aktivirana posebna granična traka. Između naše dve zemlje neće biti kontrole za naše građane, ali radimo na tome da imamo napredne tehnološke sisteme koji se bore protiv prekograničnih nezakonitosti“, naveo je Svečlja.

Na graničnom prelazu Vrbnica danas otvorena posebna traka za ulazak i izlazak sa Kosova bez kontrole
FOTO: Xhelal Sveçla/FB

Dalje je naveo da je osim obeležavanja „oslobađanja“ Kosova, obeleženo 20 specijalnih prelaza, koji su namenjeni stanovnicima u „pograničnoj zoni“.

„Povodom obeležavanja godišnjice oslobođenja naše zemlje, obeleženo je 20 specijalnih prelaza za stanovnike graničnog pojasa između Kosova i Albanije, na kojima će biti omogućeno slobodno kretanje između stanovnika tih područja“, naveo je Svečlja, bez preciziranja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.