Zubin Potok: Zaštita ribljeg fonda i rečnog biodiverziteta reke Ibar

Zubin Potok reka Ibar
Foto: SO Zubin Potok

Nakon što je u opštini Zubin Potok izvršeno poribljavanje reke Ibar na više lokacija, iz ove lokalne samouprave stiže i najava da su dogovorene mere zaštite reke, koje se tiču pre svega zaštite ribljeg fonda i rečnog biodiverziteta.

 

Predsednik Privremenog opštinskog organa Zubinog Potoka, Srđan Vulović, sastao se ranije ove nedelje sa predstavnicima ribolovačke službe i policije, saopšteno je na Fejsbuk stranici ove opštine.

Pod merama zaštite podrazumeva se i formiranje zelenih patrola, rendžerske službe kao i pokretanje akcija uklanjanja divljih deponija uz reku i čišćenja korita reke.

Voda Ibra, odnosno Gazivodsko jezero, bogato je ribom, a ribolov je jedna od omiljenih rekreativnih aktivnosti na Severu. Vode su bogate malim domaćim ribama; bodorkom, deverikom, belicom, američkim patuljastim somom, klenom, ali i šaranima, somovima i smuđem, uz ribnjake sa pastrmkama.

Neki od narednih koraka su i uređenje prilaza i ribolovnog revira za ljubitelje prirode i sportskog ribolova, dodaju iz ove opštine.

Iz ove opštine su prethodno upozorili, a nakon poribljavanja reke Ibar da će uslediti „pooštravanje mera restriktivne i kaznene politike prema onima koji se neodgovorno i bahato ponašaju prema reci i živom svetu u njoj“.

Odbornici opštine Zubin Potok su još 2015. godine doneli deklaraciju o proglašenju opštine ekološkom opštinom, sa predlogom da se planina Mokra Gora proglasi zaštićenom zonom u ovoj opštini. 

Zubin Potok: Poribljavanje reke Ibar

Danas je Svetski dan zaštite životne sredine: Sačuvajte svoju prirodu!

Krstarice kajak trek stigle i na Gazivode!

Raj na vodi, idealno mesto za prve jesenje vikende

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.