Raj na vodi, idealno mesto za prve jesenje vikende

Raj na vodi
FOTO: KoSSev

Da li ima prirodnijeg i lepšeg načina obeležiti početak jeseni nego baš u srcu prirode?! Tamo gde se topli a blagi zraci sunca razlivaju na vrhove drveća i još uvek zeleno lišće, ali koje vetrovi polako već otkidaju? Po pošumljenim brdima i ogromnom prostranstvu vode u dubokom basenu kilometrima zaustavljene planinske reke? Da li išta može bezbolnije najaviti i one tmušte, olujne jesenje dane, od zagrljaja još uvek intenzivne zlatne i zelene?

Smešten na obali Gazivodskog jezera, podno sela Banje je Raj na vodi, i još uvek idealno mesto da se provede i prvi jesenji vikend.

Raj na vodi
FOTO: KoSSev

Iako je jezero omiljena destinacija stanovnika Severa Kosova, a gosti koji dođu se listom zaljube u njega, tek od poslednjih par godina stidljivo je počela da se razvija ugostiteljska ponuda. Jedan od letošnjih restorana je upravo i ovo mesto – „Raj na vodi“ koje je za kupače, ribolovce i ostale posetioce definitivno bilo među najomiljenijim destinacijama.

Jednog od tri vlasnika, Ivana Filimonovića, zatekli smo na terasi koja nadkriljuje obalu, okružena šumom. U jutarnjim satima ovog vikenda bili smo među prvim gostima, pa nas je proveo kroz prostorije, kada je i nastala ideja za ovaj tekst.

Raj na vodi
FOTO: KoSSev

Na terasi je sada hladnjikavo, i dobro bi bilo imati ćebe i ogrnuti se. Kaže da su najveće gužve očekivano bile letos, tokom vikenda. Gosti su uglavnom dolazili u porodičnom sastavu na celodnevni odmor.

„Dođu, sednu na pontu, osveže se pićem, posle toga ručaju, večeraju, uživaju u prirodi, svežem vazduhu i zadovoljni se vrate kući“, kaže Filimonović.

U ponudi je domaća hrana, tradicionalni roštilj, ali i sve popularnija riba, i to posebno domaći smuđ. Smuđ iz Gazivodskog jezera, je po kvalitetu iznad dunavskog smuđa, jednoglasno oceniće ljubitelji ove hrane. Iako pre više godina poribljen u Gazivodskom jezeru, svežina Ibarske vode, nadmorska visina i čist vazduh učinili su da izgleda kao da je ova podvodna grabljivica ovde oduvek živela. Belina i svežina gazivodskog smuđa koji se baci na roštilj retko kojeg gosta ostavlja ravnodušnim.

Jezero je veoma bogato i šaranima i somovima, kao i manjim domaćim ribama – bodorkom, deverikom, belicom, američkim patuljastim somom…

Raj na vodi
FOTO: KoSSev

Razgovaramo o tome šta sve nedostaje da se bolje razvije turistička ponuda ovog kraja, da postoje potrebe, i da osim finansijskih ulaganja je ipak pre svega potrebna ljubav i posvećenost.

„Važno je da sa zaokruži ponuda, jer ovde imamo šta da pokažemo i da gosti provedu čitav vikend – od boravka u prirodi, preko zdrave hrane, šetnje, sunčanja, kupanja, pecanja, vožnje čamcima, pa do posete znamenitostima i manastirima na Severu Kosova“, kaže Filimonović.

Radiće i tokom zime, sa novom zimskom ponudom, tradicionalnom za ovaj kraj – domaćim čorbama, gulašem i kačamakom za doručak…

Dok se ne zabeli pokrivač, iskoristite priliku i uživajte u ranoj jeseni u pravom Raju na vodi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.