Obeležavanje Vidovdana u Gračanici i na Gazimestanu uz obavezne zaštitne mere

FOTO: KoSSev

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da će ovogodišnji Vidovdan biti obeležen uz zaštitne mere zbog pandemije virusa korona. 

Centralna liturgija na Vidovdan biće služena u 9 časova u porti manastira Gračanica na otvorenom prostoru, dok će u 13 časova biti održan parastos srpskim junacima na Gazimestanu, dodaju iz Eparhije.

Predstavnici kosovske policije i nadležnih institucija preneli su Eparhiji raško-prizrenskoj da je neophodno da se na liturgiji i parastosu svi pridržavaju propisanih sanitarnih mera, da nose zaštitne maske i rukavice i da održavaju distancu, tako da u porti i oko spomenika na Gazimestanu razmak između prisutnih bude najmanje jedan i po metar.

Iz Eparhije apeluju da se izbegava stvaranje gužve i okupljanje u većem broju na jednom mestu, a takođe i navode da će sveštenici i službenici Eparhije raško-prizrenske voditi računa da se ove mere poštuju.

„Takođe, vernike molimo da izbegavaju transparente i političke simbole i zastave i eventualno ako žele, ponesu od kuće ikonu svog svetitelja zaštitnika“, navodi se u saopštenju.

Iz Eparhije ističu da se mere preduzimaju u skladu ne samo sa propisima nadležnih institucija, već moraju biti shvaćene i kao izraz odgovornosti i pažnje jednih prema drugima.

Podsetimo, crkve su na KiM-u tokom pandemije bile otvorene za razliku od manastira koji nisu primali posetioce, prema ranijoj preporuci, odnosno odluci Vladike Raško-prizrenskog Teodosija.

Od kraja maja, kada je krenulo ublažavanje mera na Kosovu, omogućeno  je ponovno otvaranje džamija i crkvi za manji broj vernika u odnosu na površinu verskog objekta.

Verski objekti u ovom slučaju obavezali su se da se pridržavaju preporuka kosovskog instituta za javno zdravlje i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za održavanje distance i upotrebu lične zaštitne opreme.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.