Dačić: Sporazum sa Prištinom postići što pre, za vreme administracije Trampa

Ivica Dačić
Foto: N1

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da u dijalogu Beograda i Prištine treba što pre postići trajno rešenje jer bi moglo da dođe do promena u međunarodnim odnosima.

„Potrebno je ubrzati dijalog, postići trajno rešenje, ne gubiti vreme, za srpske interese je dobro da se taj proces što pre završi jer se međunarodni odnosi mogu promeniti,“ rekao je Dačić na konferenciji za medije s premijerom Dominike Ruzveltom Skeritom.

Dačić je naveo da je administracija predsednika SAD Donalda Trampa prva američka administracija koja je otvorila vrata mogućnosti da se dođe do kompromisa Beograda i Prištine.

„Neke ranije, a možda i neka buduća, imaće stav da je kompromis samo priznanje nezavisnosti Kosova,“ kazao je šef srpske diplomatije.

Dodao je da i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini podržava traženje kompromisa i da će posle nje „možda doći neko drugi ko neće biti naklonjen tome“.

On je rekao da je potrebno postići dogovor u narednih godinu ili dve, i dodao da će se do sporazuma, ako ne bude postignut u tom periodu, teško doći ikada posle.

Ocenio je da je za to neophodna politička stabilnost u Srbiji i kritikovao opoziciju zbog toga kako se odnosi „prema državotvornim pitanjima“.

Dačić je rekao da je Srbiji potreban konsenzus oko Kosova, kakav postoji među Albancima, i dodao da je nezadovoljan što opozicija najavljuje da će im glavna aktivnost biti spoljnopolitička.

„To znači da će oni u Briselu da pričaju verovatno da je u Srbiji diktatura, da u Srbiji nema ljudskih prava, da je Srbija faktor nestabilnosti i izazivanja konflikata sa susedima. To je isto kao što pričaju naši neprijatelji,“ kazao je Dačić.

Nerazumljivo protivljenje da se o Kosovu raspravlja u SB UN u trenutku kada je dijalog blokiran

Ministar spoljnih poslova izjavio je da je za njega nerazumljivo da su neke članice Saveta bezbednosti UN protiv rasprave o situaciji na Kosovu u trenutku kada je dijalog Beograda i Prištine blokiran.

Dačić je rekao da prvi put posle dugo vremena nije usvojen dnevni red Saveta bezbednosti za mesec dana, jer su SAD, Velika Britanija, Nemačka i Poljska bile žestoko protiv toga da se na njemu nađe tačka o Kosovu.

„Za mene je nerazumljivo da neke zemlje koje znaju da je dijalog blokiran smatraju da o Kosovu ne treba da se raspravlja u Savetu bezbednosti UN,“ kazao je Dačić.

On je te zemlje upitao da li žele da se sednice Saveta bezbednosti o Kosovu prorede ili da ih uopšte više ne bude i dodao da nije Srbija uvela praksu da se o Kosovu u UN raspravlja svaka tri meseca, već da generalni sekretar UN piše izveštaje o Kosovu na tri meseca.

„Da li će da bude sednica na tri, četiri ili šest meseci, manje je bitno pitanje od toga da li oni uopšte hoće da to bude na dnevnom redu. Ako neko sada, kada je dijalog blokiran i kada postoje ovakve odluke Prištine, kaže da nema potrebe da (sednica o Kosovu) bude na dnevnom redu, onda vi možete da očekujete da to nikad više neće biti na dnevnom redu,“ dodao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao da će se zbog neusvajanja mesečnog dnevnog reda sada pred svaku sednicu Saveta bezbednosti glasati o dnevnom redu te sednice.

„Glasaće se svakog dana za dnevni red neke sednice. Da bi bio usvojen dnevni red, treba devet glasova, a teško da možemo da skupimo devet glasova da to bude na dnevnom redu. S druge strane, ne mogu ni oni da skupe devet glasova da ne bude,“ kazao je Dačić.

On je naveo da će ići u Njujork u četvrtak, kada bi sednica o Kosovu mogla da se nađe na dnevnom redu, iako nije izvesno da će biti rasprave o Kosovu, i ocenio da je to „neozbiljno za organizaciju koja pretenduje da vodi svet“.

„Sednica SB (o Kosovu) je najavljena za 7. februar, a nije izvesno da li će sednice da bude, već će da dođu i da kažu otvaramo sednicu, ako uopšte bude zakazana, i da pitaju ko je za usvajanje dnevnog reda. I može da se desi da mi dođemo tamo, a da oni ne usvoje dnevni red,“ dodao je Dačić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.