Jarinje: Uhapšen Srbin za navodni ratni zločin, kancelarija osudila, bez potvrde iz policije

Dejan Slavić ('74), koji je do 2003. godine živeo u Obiliću, a trenutno živi u Lazarevcu, uhapšen je danas popodne na prelazu Jarinje pod sumnjom da je počinio ratni zločin. Vest je potvrdila Kancelarija za Kosovo i Metohiju. KoSSev nezvanično saznaje da se radi o radniku EPS-a. Ni jednu od ovih informacija nismo mogli do objavljivanja vesti da potvrdimo u Kosovskoj policiji.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi da je Slaviću određen pritvor do 48 sati i da mu je obezbedila pravnu pomoć:

"Prištinske vlasti danas su, po više puta oprobanom receptu, na osnovu tajnih spiskova, uhapsile jednog Srbina, zbog sumnje da je navodno počinio ratne zločine. Ovime je nastavljena antipravna, nedemokratska praksa hapšenja na osnovu tajnih spiskova, koji su, kako je dosadašnje iskustvo pokazalo, pravljeni uglavnom na osnovu lažnih dojava i svedočenja."

U saopštenju za medije iz Beograda navode da se praksom ovakvih hapšenja ograničava sloboda kretanja i povratak raseljenih.

Kosovska policija se još uvek nije oglasila. U regionu KP-a za Sever uputili su nas na pograničnu policiju, odnosno na glavnu direkciju u Prištini. Do objavljivanja vesti, odgovor od glavnog portparola Bakija Keljanija nismo dobili.

Ovo nije prvo hapšenje osoba srpske nacionalnosti na prelazima a pod sumnjom za navodne ratne zločine.

T.D. (1973), krajem novembra prošle godine uhapšen je na drugom severnom prelazu – Brnjaku i on je i dalje u zatvoru. Protiv njega podignuta je i optužnica. Takođe po optužnici za ratne zločine, na Jarinju je pre toga uhapšena T.M. kojoj je određena i mera kućnog pritvoraUhapšen je još jedan stariji Srbin krajem avgusta prošle godine u Suvoj Reci – Bogdan Mitrović, kada je sa grupom povratnika boravio u obližnjem Mušutištu, gde je živeo do '99. On je u pritvoru proveo duže od četiri meseca.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.