Zeri: Predsednica CIK-a iznenađena Tačijevom odlukom o izborima na severu

Valjdete Daka
Foto: Zeri

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Predsednik Republike Kosovo, Hašim Tači, doneo je odluku o imenovanju i objavljivanju datuma vanrednih izbora za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.

U skladu sa ovom odlukom, vanredni izbori za gradonačelnike u ovim opštinama na Kosovu biće održani 19. maja 2019. godine.

Odluka predsednika Tačija iznenada je došla i u samu Centralnu izbornu komisiju – kaže predsednica CIK-a Valjdeta Daka, a prenosi Zeri.

„Danas je predsednik Kosova svojom uredbom raspisao izbore za gradonačelnike četiri opštine na Severu i ovi izbori će biti održani 19. maja ove godine. CIK je zakazao ovaj sastanak da bi doneo odluke ubrzo nakon što su ovi izbori raspisani prevremeno. Znamo da su te odluke donete bez prosleđivanja članovima CIK-a. Izbori su danas raspisani i ne znamo kako su raspisani“, navela je Daka.

Na sastanku CIK-a, Daka je takođe najavila datume početka i okončanja predizbornih procesa. Prema njenim rečima, aktivnosti političkih subjekata (za prijavu) biće započete 8. aprila i završiće se 19.aprila, a predizborna kampanja počinje 13. maja i završava se 17.

„Rok za izborne aktivnosti počinje 13. maja i završava se 17. maja. Rok za prijavu političkih subjekata počinje 8. aprila i završava se 19. aprila. Prijavljivanje političkih subjekata i kandidata će početi 9. aprila i završiće se 18. aprila. Imenovanje opštinskih izbornih komisija počinje 15. aprila. Potvrđivanje biračkih spiskova biće obavljeno 13. maja, dok će biračka mesta biti objavljena 9. maja.

Članovi CIK-a radiće sa produženim radnim vremenom od 8:00 do 18:00.

Pročitajte još:

Haradinaj pozvao građane da izađu na izbore, Srpska lista putuje za Beograd

AAK, NISM-a i PSD traže ocenu ustavnosti Tačijeve odluke o imenovanju članova CIK-a

Tači raspisao izbore za četiri opštine na Severu za 19. maj

Tači imenovao nove članove CIK-a

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.