Vukčević: EULEX nam nije slao nikakve predmete

Bivši Javni tužilac za Ratne zločine/FOTO: KoSSev

„EULEX nam nije dostavljao nikakve predmete ratnih zločina, jer da jeste mi bismo po tim slučajevima sigurno postupali“, kazao je za Danas prvi tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Povodom tvrdnji bivšeg sudije Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) da je veliki broj slučajeva ratnih zločina u kojima su osumnjičeni bili Srbi, poslat u srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, Vukčević ukazuje da to nije tačno, te dodaje da ne zna ko je Malkom Simons.

Simons je prekjuče putem video-konferencijske veze rekao poslanicima kosovske Skupštine da su srpske vlasti osudile samo jedno lice tokom deset godina i naglasio da su Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova, tzv. Specijalni sud za zločine „Oslobodilačke vojske Kosova“ (OVK), mehanizam koji je Evropska unija koristila kao rešenje u dijalogu Beograda i Prištine.

Da Simonsovi navodi nisu tačni, za Danas kažu i u EULEX-u.

Kako ukazuju iz te Misije EU, Simonsovo izlaganje pred poslanicima kosovske skupštine je, između ostalog, i odraz njegovog nezadovoljstva ishodom tri istrage koje su protiv njega vodile vlasti EU u Briselu i predale vlastima Ujedinjenog Kraljevstva.

„EULEX nikada nije predao nijedan slučaj ratnih zločina srpskom tužilaštvima, niti se odrekao ovlašćenja nad istražnim spisima i predmetima“, naglašavaju iz Euleksa i traže od Simonsa da kaže koji su to tačno slučajevi za koje tvrdi da je ova Misija EU predala srpskim vlastima.

Tokom perioda saradnje sa srpskim tužilaštvom za ratne zločine, EULEX je, kako navode, zadržao sve originalne spise predmeta ratnih zločina, koji su kasnije, nakon završetka izvršnog mandata EULEX-a, predati kosovskim organima.

„Tačnije, do decembra 2018. godine EULEX je kosovskim organima predao 495 policijskih spisa predmeta organizovanog kriminala, 434 policijska spisa predmeta ratnih zločina, spise predmeta „nestalih lica“, sudske spise predmeta na kojima je radio samo EULEX i više od 1.400 tužilačkih spisa predmeta. Tužilački spisi predmeta sastojali su se od tekućih predmeta, predmeta koji su odbačeni ili ukinuti i predmeta koje je EULEX završio i arhivirao. Većina tih spisa predmeta odnosi se na ratne zločine, organizovani kriminal, korupciju i druga teška krivična dela“, ističu u EULEX-u.

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode izjavio da je veoma iznenađen zašto je kosovska skupština dala prostor Simonsu. Rode smatra da su Simonsove izjave „kampanja dezinformacija“, a na na svom Tviteru napisao i da je EULEX veoma ubedljivo i sveobuhvatno pobio njegove „neutemeljene navode“.

Ostavka i istraga

Malkom Simons je 2017. podneo ostavku zbog, kako je tada tvrdio, korupcije u EULEX-u, navodeći i da je to politička misija. Nakon toga je Euleks protiv njega pokrenuo istragu „zbog ozbiljnih optužbi“. „Kada mu se pružila prilika da potkrepi svoje navode, Simons nije sarađivao sa istražnim timom niti je pružio dokaze koji potkrepljuju njegove tvrdnje“, navode iz EULEX-a.

Danas

Pročitajte još:

Simons: EULEX dostavio srpskom tužilaštvu dokumenta – svedočenja o ratnim zločinima na Kosovu

EULEX o navodima Simonsa: Skup neistina; Nismo predali predmete ratnih zločina srpskom tužilaštvuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.