RHMZ: Crveni meteo alarm za područje KiM zbog visokih temperatura

Foto: Printscreen, RHMZS

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZS) izdao je danas meteorološko upozorenje za naredna dva dana zbog najavljenih visokih temperatura od 35 do 38 stepeni, a sa najvišom temperaturom lokalno do 40 stepeni Celzijusa.

Na području KiM i u Pomoravlju, Šumadiji i područjima Jugozapadne i Jugoistočne Srbije,  na snazi je crveni meteo alarm koji signalizira da je vremenska situacija opasna i da su prognozirane naročito opasne vremenske pojave.

Dalje, iz RHMZ navode da su ovakve vremenske pojave takvog inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

„Treba se često informisati i slediti naredbe i savete nadležnih službi, naglašavaju iz RHMZ.

Ugroženi su hronični bolesnci, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom i meteoropate. Ugrožene su i životinje, dok ovakvi vremenski uslovi pogoduju pojavi šumskih ili drugih požara.

Takođe, nepovoljni su uslovi za snabdevanje električnom energijom, a neretki su i problemi u saobraćaju.

Iz RHMZ dodaju da su ovo ekstremno povoljni vremenski uslovi za šumske i druge požare.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.