BLOG 487. dan epidemije: Krizni štab – građani da se vakcinišu, situacija lako može da izmakne kontroli

FOTO: KoSSev

Mladi moraju da shvate da je vakcinacija društvena odgovornost, izjavila je juče srpska ministarka Darija Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba, a na kojoj se, između ostalog, razgovaralo o tome kako da se poveća obuhvat vakcinacijom. Situacija je, prema njenim rečima, još uvek stabilna, „međutim to lako može da izmakne kontroli, a jedini način da se zaštitimo jeste da se vakcinišemo“, kazala je.

Takođe je navela i da se vidi pogoršanje situacije u svetu, što ima veze s novim sojevima, ali najvećim delom je to u vezi sa nedovoljnim obuhvatom vakcinacijom, tvrdi. Naznačila je da je u Srbiji vakcinisano 49 odsto punoletnih građana, ali i dodala da ovaj procenat nije dovoljan „ukoliko želimo da što spremniji dočekamo jesen i sezonu respiratornih infekcija“.

Nove mere kosovske vlade: Proslave do jedan nakon ponoći, dozvoljen rad noćnih klubova, produžen rad kafića

Kosovska vlada uvela je novi – blaži set mera u borbi protiv pandemije koronavirusa koje stupaju na snagu danas. Ovom odlukom ukinuta je prethodna o zabrani rada noćnih klubova, dozvoljeno je održavanje proslava, i to do čak 300 ljudi, produžen je rad kafića do punoći za petak i subotu, omogućeno korišćenje punog kapaciteta prevoznicima…

Opširnije u posebnoj vesti.

Ublažene mere na Kosovu: Venčanja do 300 ljudi, produžava se rad ugostiteljima petkom i subotom

Sada će održavanje venčanja, veridbi, porodičnih proslava i maturskih večeri biti dozvoljeno do 01.00 posle ponoći.

Organizacija ovih proslava može da se vrši samo pod uslovom da se koristi samo 50 odsto kapaciteta i ne više od 300 ljudi.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: Jedno lice preminulo, još 125 novoobolelih

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminula jedna osoba. Zvanično je potvrđeno 125 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru su četiri osobe, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju sada 294.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko ministarstvo zdravlja: 12 novoozaraženih

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 12 novih slučajeva koronavirusa, dok je broj testiranih 1.421, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Novooboleli su iz Gnjilana – 8, Prištine – 2, i po jedan slučaj u opštinama Podujevo i Đakovica.

Opširnije u posebnoj vesti.

Svaka četvrta infekcija koronom zbog putovanja

Gotovo četvrtina novih infekcija, tačno 23,6 odsto, vezana je za putovanja, što je značajni rast u poređenju sa prethodnom nedeljom, prenosi Tanjug.

Putovanja značajno ubrzavaju širenje korona virusa, zaključak je analize epidemiološke situacije Agencije za zdravlje i bezbednost namirnica (AGES) Austrije.

U 26. kalendarskoj nedelji, periodu od 28.juna do 4.jula, od ukupno 638 slučajeva, izvor infekcije je utvrđen kod 68,6 odsto.

Dr Ostojić: Krenućemo sa vakcinisanjem dece od 12 godina, iz određenih grupa

Dr Olivera Ostojić iz KBC Dragiša Mišović rekla je da će se krenuti sa vakcinisanjem dece od 12 godina, s preporukom da to budu pacijenti iz rizičnih grupa.

„Krenućemo sa decom od 12 do 15 (godina), videćemo šta će biti. Dobili smo odobrenje naše Agencije za lekove i za decu od 12 godina. Za sada je preporuka da idu hronični pacijenti, pacijenti u rizičnim grupama, što se tiče mlađe kategorije. Ovi od 16 godina – bilo bi lepo, kad su već bili na Egzitu, i da se vakcinišu“, rekla je dr Ostojić u Novom danu na N1.

Direktor KCS: Brinu me naredne nedelje, veća okupljanja vrlo rizična

Bolnički kapaciteti su sada zadovoljavajući, ali se plašimo naredne dve-tri nedelje kako će se sva ova veća okupljanja i slavlja koja su organizovana da se odraze“, kaže za Nova.rs direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin.

„Apelujemo na sve koji organizuju veća slavlja i okupljanja da se vodi računa ko su gosti, da li su vakcinisani. Nisam siguran da svi to poštuju“, kaže Ašanin.

Njegova poruka može da stane u samo jednu reč – vakcinacija.

„Vakcinacija je i pod brojem jedan i pod brojem dva i pod brojem tri“, jasan je Ašanin.

Nova: Kompletan vodič za treću dozu vakcine

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa bi, prema najavi premijerke Ane Brnabić, trebalo do 1. avgusta da izda preporuku o primanju treće doze vakcine. Prof dr Zoran Radovanović i imunolog prof. dr Dušan Popadić saglasni su da bi u Srbiji trebalo da bude otvorena mogućnost davanja ove „buster“ doze i da ne postoji prepreka da se vakcine različitih proizvođača mešaju. Oni za list „Nova” objašnjavaju i ko bi trebalo da bude revakcinisan, kada i kojom vakcinom.

Opširnije u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.