Vujović: Vučić cepa tapiju na Kosovo i predaje je Kurtiju na pritisak Kvinte, Srbe na Kosovu može da sačuva samo NATO

FOTO: KoSSev

„Srbija je dugoročni partner NATO-a, dobar primer naše saradnje je zajednički posao koji smo obavili proteklih 10 godina za NATO program za mir“, poručio je juče u Beogradu generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

Sa svojim domaćinom – predsednikom Srbije, razgovarao je o mogućnosti zajedničkih vojnih vežbi, baš kako su NATO i Srbija i ranije imali zajedničke vežbe. Te vežbe ne podrivaju neutralnost Republike Srbije koju NATO poštuje.

„Učesnici u nasilju u Banjskoj moraju da odgovaraju“, bila je druga Stoltenbergova poruka, a javno je pozdravio to što je Srbija spremna da sarađuje i u tom segmentu.

Stoltenberg je u Beograd otišao iz Prištine, a posetio je i Sever Kosova.

Kako posetu ocenjuje nekadašnji šef misije Srbije u Vašingtonu i učesnik pregovora u Dejtonu, Nebojša Vujović?

Vujović je naglasio da je Jens Stoltenberg svoju posetu regionu povezao i sa 28. godišnjicom Dejtonskog sporazuma, premda, sa izuzetkom sarajevskih medija, kako navodi, ostali mediji to nisu primetili ili nisu pridali značaju, „uključujući i Banjaluku“.

Što se Kosova tiče, ono je, preko Bondstila, baza NATO-a od 1999. godine, ukazuje Vujović.

„NATO se nikada neće povući sa Kosova. Naprotiv, želi i da zameni Ruse u Nišu, i da se locira u Ribnici u Kraljevu“, naglasio je Vujović, dodajući da on, kao iskusni diplomata, za to „zna već dve decenije“.

„Stoltenberg je došao da testira Vučićevu spremnost da sedne u krilo NATO posle izbora i formiranja nove Vučićeve vlade“, kaže.

Primetio je ovaj diplomata da je predsednik pokazao „neprijatnost prema Stoltenbergu“, ali je odmah i dodao da je ona „providna i prećutno dogovorena igra koja treba da mu omogući upper hand na izborima“.

Tvrdi da je za SAD Srpska napredna stranka „izlizana knjiga“, ali i da im je sa druge strane Vučić „čovek rešenja“.

„I donosi im darove u drugoj polovini februara. Zato će mu sve gledati kroz prste pred 17. decembar“.

Dakle, sva jaja i dalje drže u Vučićevoj korpi, ali i dalje mu traže saveznika da mu u koaliciji pomogne da upakuje darove

Vujović je i krajem oktobra izneo predviđanje da je dogovoreno da se „pravno obavezujući sporazum potpiše do februara meseca i da se preduzmu čvrsti, kristalno jasni koraci u primeni Briselskog sporazuma i ohridskog dogovora“

Vujović je otišao i korak dalje, utvrdivši da će Vučić „uskoro staviti poslednji ekser u pokojni Kumanovski sporazum“, uz podsećanje da je rezolucijom SB UN 1244 Kosovo integralni deo Srbije.

„Kumanovski sporazum je pretočen u Rezoluciju SB UN. Dakle, nema dva papira, već samo jedan sa dva zaglavlja. Ja sam vodio političke pregovore i pisao politički deo Kumanovskog sporazuma. Kosovo je integralni deo SRJ, Srbija je puni naslednik/sukcesor SRJ. Ja nisam bio ni vojni, ni policijski general da pregovaram o povlačenju vojske i policije. To je bio posao vojnog i policijskog predstavnika. Ja sam politički izbegao hridine da se naš brod negde ne nasuče i sačuvao sam tapiju za Kosovo. Vučić je sada lagano cepa i predaje Kurtiju na pritisak Kvinte. Šta vredi što sam ja čuvao državu, pod bombama, kada su došli ovi kojima ni Kosovo, ni država nisu svetinja, samo pusta i brutalna borba za vlast“.

Na kraju razgovora, Vujović je naveo da Srbe na Kosovu u takvoj situaciji može da sačuva samo KFOR, odnosno NATO i da oni to znaju.

„Srbi na Kosovu imaju više poverenja u NATO da će ih sačuvati nego u Vučića i njegove legije na Severu Kosova. To je svima koji imaju soli u glavi više nego jasno“, naveo je Nebojša Vujović u izjavi za KoSSev.

Povezane vesti:

Vučić sa Stoltenbergom: Nikakvu Zajednicu oni formirati neće, pa čak ni onu koja nam oduzima deo ovlašćenja potpisanih 2013. i 2015. godine

Stoltenberg u BG: Učesnici u Banjskoj moraju da odgovaraju, pozdravljamo to što je Srbija spremna da sarađuje

A o poseti zvaničnika NATO-a u Prištini čitajte u:

Kurti objašnjava Stoltenbergu koje raketne sisteme ima Srbija i kaže da su postavljeni u blizini Kosova

Stoltenberg: NATO vrši reviziju da li da trajno poveća prisustvo kako ne bi bilo novih sukoba na Kosovu i u regionu

Stoltenberg iz PR: Očekujemo konsultacije za bilo kakve akcije KBS i KP koje mogu da utiču na stabilnostPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.