Stoltenberg: NATO vrši reviziju da li da trajno poveća prisustvo kako ne bi bilo novih sukoba na Kosovu i u regionu

Uradićemo sve što je neophodno da osiguramo da se mandat KFOR-a nesmetano sprovodi, poručio je danas iz Prištine generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg. Otkriva da je u toku revizija vojnog prisustva Alijanse na Kosovu i najavljuje da će se skorije odlučiti o tome da li da se uvede trajno povećanje.

Generalni sekretar NATO-a, obilazi region. Nakon jučerašnje posete Bosni i Hercegovini, danas je došao na Kosovo.

Prvi sastanak održao je sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani.

Na zajedničkoj konferenciji za medije nakon ovog susreta još jednom je osudio dešavanja u Zvečanu maja meseca kada je došlo do sukoba između Srba i vojnika KFOR-a, ali i sukob u Banjskoj između grupe naoružanih Srba i pripadnika Kosovske policije.

„Takvi napadi su neprihvatljivi i oni koji su za njih odgovorni – treba da odgovaraju“, naglasio je Stoltenberg.

Konstatovao je da je NATO nakon najnovijih tenzija na Severu „brzo reagovao“.

„Doveli smo još 1,000 dodatnih trupa na Kosovo, kao i teže naoružanje i povećali smo broj patrola na Severu“, kazao je.

Naglašava da je reč o najvećem pojačanju KFOR-a u poslednjoj deceniji.

„To pokazuje koliko smo ozbiljni u vezi sa incidentima u maju i septembru“, kazao je.

Upitan da li je NATO spreman i šta će da uradi ukoliko dođe do sličnih incidenata, a kako bi osigurao da ne dođe do širih konflikta u regionu, Stolteberg je podsetio na dešavaja 90-tih godina u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, navodeći da Alijansa „mnogo ulaže u bezbednost regiona“.

„Sigurnosti naroda u ovom regionu i stabilnost ovog regiona bitni su za našu sigurnost“, ocenio je generalni sekretar NATO-a.

Naglašava da će NATO „uraditi sve što je neophodno da osigura da se sprovodi mandat (KFOR-a) na Kosovu“.

Generalni sekretar NATO-a ujedno otkriva da NATO vrši provere, odnosno revidira svoje vojno prisustvo na Zapadnom Balkanu – u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

„Koristili smo rezervne snage da odmah povećamo naše prisustvo nakon nasilja septembra meseca. Sada vršimo reviziju da li bi trebalo da imamo trajno povećanje kako bismo osigurali da ovo ne izmakne kontroli i stvori novi nasilni sukob na Kosovu ili širem regionu. Uradićemo šta je neophodno, trenutno vršimo pregled prilagođavanja našeg prisustva i već smo primenili hitno povećanje prisustva NATO-a u regionu“, kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a se danas ujedno sastao sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, ali i čelnicima KFOR-a.

Potom se oglasio na društvenoj mreži „X“ kratko navodeći da je imao dobre razgovore sa Kurtijem i Osmani, o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i u regionu.

„NATO će nastaviti da čini ono što je neophodno za održavanje bezbednog i sigurnog okruženja za sve zajednice“, ponovio je Stoltenberg.

Ujedno se zahvalio trupama KFOR-a na, kako je kazao, „njihovoj ključnoj ulozi u očuvanju regionalne stabilnosti“.

Šta je još Stoltenberg kazao na konferenciji za štampu u Prištini čitajte u posebnoj vesti:

Stoltenberg iz PR: Očekujemo konsultacije za bilo kakve akcije KBS i KP koje mogu da utiču na stabilnostPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.